Sää

Vilukissa Barcelonassa

Yle kirjoitti viime sunnuntaina siitä, miten eri puolilla Eurooppaa pärjätään kylmien talvikuukausien aikana. Euroopan kaupungeissa asuvat toimittajat kertoivat tarinoita paikallisten talvipukeutumisesta ikkunaeristyksiin. Artikkelin innoittamana aloin miettimään espanjalaisia tapoja ja niksejä kylmien talvipäivien varalle (sillä niitä kylmiä päiviä, ja etenkin öitä, todellakin on, vaikka näin etelässä ollaan!).

Barcelona on talvella suomalaisellekin kylmä

Barcelonan talvi on monelle suomalaiselle yllättävän kylmä. Barcelonan seudulla pakkasasteita koetaan harvoin, mutta sisämaahan ja korkeammalle mentäessä pakkasasteet ovat tavallisia talvella.

Silti Barcelonassakin osaa olla todella kylmä jopa plusasteiden puolella. Meren läheisyys tekee ilmasta kostean, ja kuten Pariisin toimittaja Ylen artikkelissa kuvasi: kylmyys on “luihin ja ytimiin menevää”. Tuntuu kuin sillä ei olisi väliä, miten paljon päälleen pistää, silti viluttaa. Talvella hieman päivästä riippuen saatan pukea Barcelonassa päälle samat talvivaatteet kuin Suomessa kymmenen asteen pakkasessa!

Onneksi tätä kylmyyttä ei kuitenkaan kovin montaa kuukautta kestä, ja viileydestä huolimatta aurinko näyttäytyy talvellakin harvase päivä. Silti olen välillä enemmän pulassa kylmän kosteassa talvisäässä Barcelonassa kuin Suomen paukkupakkasissa. Moni paikallinen ihmettelee usein sitä, miten minulla on niin kylmä Espanjassa, olenhan kotoisin Suomesta.

Asuntojen eristykset: onkohan niitä edes?

No lähdetäänkö vaikka siitä, että asunnot ovat Espanjassa todella kylmiä. Taloja ei ole rakennettu kylmiä talvipäiviä silmällä pitäen, eihän niitä kovin montaa vuoteen kuitenkaan mahdu.

Ikkunat ovat yksilasisia ja pahimmassa tapauksessa niiden raamit vetävät sivuista. Eristykset ovat vähäisiä, mikä aiheuttaa sen, että lämmittäminen on usein lähes turhaa. Lämmitys lämmittää vain sen hetken, kun se on päällä. Kun patterit ja puhallin pistetään kiinni, lämpö karkaa alta aikayksikön. Lämmitys on muutenkin uskomattoman kallista puuhaa Espanjan maalla.

Onnekkaimpia ovat ne, joiden ikkunoista paistava aurinko lämmittää asunnon tai ainakin jonkin asunnon huoneista päivän aikana. Päivällä onkin hyvä idea vetää verhot auki ja antaa auringon porottaa sisään. Rakastan niitä keskipäivän hetkiä, kun saa istua sohvalla kahvikupposen ääressä ja lämmitellä auringossa kuin kissa.

Illan tullen metallisten, paksujen persialaisten “sälekaihtimien” (las persianas) alas laskeminen pitää päivän aikana kertyneen lämmön hieman pidempään sisällä.

Kaulahuivi kaulassa sisälläkin

Suomessa olen tottunut siihen, että oli ulkona miten kylmä tahansa, voi sisätiloissa yleensä riisua enimmät vaatteet ja olla huoletta, jos ei nyt ihan t-paidassa, mutta normaaleissa sisävaatteissa ainakin.

Espanjalaiset ihmettelivät ensimmäisenä vuotenani, miksi käytän niin avoimia vaatteita tai en laita niin montaa vaatekerrosta päälleni sisätiloissa:

“Jenni, nyt on talvi!”

En ollut koskaan aikaisemmin tajunnut, että talvi tarkoittaa sitä, että myös sisätiloissa pitäisi pukeutua useampaan villapaitaan ja kaulahuiviin, jotta pärjäisi (paitsi ehkä Suomen hirmupakkasten aikaan).

Espanjalaiset kaupat ovat myös pullollaan erilaisia muhkeita karvapörrövaatteita, sisätossuja ja aamutakkeja. Nämä ovat kuitenkin lähinnä kotona oleskelua varten.

Kunnon villapaitoja, joiden neulos olisi tarpeeksi tiheää lämmittääkseen kunnolla, tai toppatakkeja, jotka oikeasti pitäisivät kylmän poissa, on vaikea löytää tai ne ovat vain erikoisliikkeiden antia ja Suomeen verrattuna kalliita; tarjolla on enimmäkseen suomalaisittain niin sanottuja “välikauden” vaatteita kuin kunnon talvikuteita.

Nórdico-peitteet ja patjan kääntämiset

Espanjalaisilla on tapana vaihtaa peite talveksi paksumpaan nórdico-peitteeseen. Peiteostoksilla tajusin, että peitteitä on eri lämpöisiä: lämpöä eniten pitävät peitteet painavat kevyihin kesäpeittoihin verrattuna tajuttomasti, mutta ovat sitäkin tarpeellisempia yön kylminä tunteina.

Aamulla sisälämpötilan näyttäessä +16 lämpimän peitteen mutkasta ei halua edes möyriä pois!

Olen myös törmännyt patjoihin, joiden toinen puoli on tarkoitettu käytettäväksi kesällä ja toinen talvella; kun asteet laskevat tarpeeksi, on vuorossa patjankääntöoperaatio.

Lämpimät sisätilat

Talvella Espanjassa tekee mieli karata lämpimiin julkisiin tiloihin: tällaisia ovat muun muassa kirjastot, kahvilat ja kuntosalit. Viime keväänä Valenciassa asuessani maksoin jäsenyyden läheiselle kuntosalille. Voin myöntää, että liikuntaintoilua suurempi syy saattoi olla se, että salilla pääsin hengailemaan lämpimissä tiloissa ja käymään pitkässä, lämpimässä suihkussa päivittäin. Mitä luksusta!


Onkohan muilla suomalaisilla tällaisia samanlaisia kokemuksia ulkomaiden talvista? Kertokaa toki kokemuksistanne ja parhaat selviytymisvinkkinne.


Haluatko pysyä ajan tasalla myös tulevista Barcelona-aiheisista jutuista? Tule seuraamaan It Happens in Barcelona -blogin Facebook-sivua ja Instagramia.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.