Juhlapäivät,  Karnevaalit

Sardiinin hautajaiset

Francisco de Goyan maalaus Sardiinin hautajaiset. Meininki on kuitenkin ehkä vähän eri 2010-luvulla.

Tuhkakeskiviikko on karnevaalien lopettajaispäivä. Siihen kuuluu erityisesti sardiinien syönti sekä kulkue, jossa paperimassasta tehdyt sardiinit lopuksi “haudataan” (Entierro de la sardina). Koska Espanjassa näytetään tykkäävän kovasti tulesta ja erilaisten asioiden polttelusta juhlien yhteydessä, yllätys yllätys, myös sardiini tuikataan tuleen juhlan lopuksi. Toisinaan on tapana polttaa myös karnevaalikuningasukkeli, Rei Carnestoltes, juhlien päätökseksi. Sardiinin hautaus symboloi vanhan ja menneen hautausta, uuden alkua, sekä yhteiskunnallisesti katsottuna uuden, muuttuneen yhteiskunnan syntyä.

Mitä tekemistä kyseisellä sillikalalla on sitten tämän kaiken kanssa? Asian selvittelystä innostuneena löysin parikin mahdollista selitystä. Niistä ensimmäinen selittää asian sioilla: ennen paikallisilla oli tapana haudata sian ruho paaston alkaessa. Espanjaksi tätä sikaa (cerdo) kutsuttiin “cerdina“, mutta ai elämä, joku oli leikkinyt rikkinäistä puhelinta, sillä cerdina muuttui ajan saatossa virheellisesti sardinaksi. Tuota sikaa kutsuttiin siis kansanomaisesti “sardiiniksi”. Jos tämä selitys ei mene läpi, on myös vaihtoehto b: eräänä kuumana karnevaalipäivänä kuningas Carlos III päätti pyytää aimoannoksen sardiineja Madridiin. Kalat kuitenkin mätänivät matkalla ja siitä aiheutuneen lemun takia ne jouduttiin hautaamaan. Itse kukin voi päättää, kumpaa uskoa, vai uskoako kumpaakaan.

Itselläni jää sardiinien hautaukset toiseen kertaan, sillä flunssan kourissa en pääse minnekään lähtemään, mutta joku toinen vuosi sitten on tämäkin kyllä nähtävä!

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.