Igualada
Highlights,  Lähikaupungit

Igualada – Rosoisen romanttisia tekstiilitehtaita

Pari viikonloppua sitten suuntaisimme Katalonian sisämaan suuntaan ja teimme päiväretken Igualadaan. Igualada on noin tunnin matkan päässä Barcelonasta ja sinne pääsee myös kätevästi FGC-junalla. Ensimmäisenä Barcelona-vuotenani asuin juuri tuon junalinjan varrella ja harkitsin useammin kuin kerran, että hyppäisinkin Barcelonan sijaan toiseen suuntaan ja kävisisin tutustumassa linjan päätepysäkki Igualadaan. Eipä sitten koskaan tullut aikaiseksi lähteä… kunnes vasta nyt!

Igualadassa oli meneillään Fineart-valokuvanäyttelytapahtuma (itse asiassa tämä viikonloppu on viimeinen näyttelyviikonloppu, jos valokuvaustaide kiinnostaa), jota mentiin katsomaan, sillä esillä oli myös pari Jordin ottamaa ja itsekehittämää kuvaa Suomesta. Samalla tutustuimme sekä muihin näyttelyn kuviin että Igualadan keskustaan.

Igualadaa koristavat suuret, vanhat tiilitehtaat, jotka ovat erityisesti kaupungin tunnusmerkkejä. Kaupungilla on ollut historian saatossa keskeinen asema tekstiiliteollisuudessa, mistä nämä, usein jo pois käytöstä otetut, rakennukset muistuttavat. Erityisesti nahkateollisuus on ollut voimissaan tällä alueella: keskustasta voikin löytää nahkamuseon. Käsittääkseni tekstiiliteollisuus on kaikesta huolimatta edelleen tärkeä osa Igualadan teollisuutta.

Igualadan historia ulottuu 1000-luvulle asti. Sen historiallinen ydinkeskusta on pienien kiemurtelevien kujien sekä upeiden julkisivujen täyttämä. Toisinaan kujat on niin pieniä, ettei edes tajua kääntää katsettaan rakennusten koristeellisiin ulkoseiniin, mutta vilkaisu ylös päin kannattaa! Keskustasta löytää kuin pienten kujien väliin “ahdistuksiin” jääneen upean Santa Maria -kirkon, pari suloista porttikongia ja muutaman kivan aukion.

Historiallinen keskusta on suhteellisen pieni ja sen kävelee läpi nopeasti. Sen ympärillä avautuu modernimmat alueet putiikkeineen sekä tehdasalueet, jotka olivat itselleni mielenkiintoisinta katsottavaa. Tehdasaluetta reunustaa Anoia-joki, jonka vieressä kulkee vesijohtokanava “Rec”, joka on aikoinaan ollut tehtaiden käytössä. Rosoisen romanttisia tehdasrakennuksia katsellessa tuli mieleen, että ne sopisivat mitä täydellisemmin muotikuvausten tai jonkin musiikkivideon kuvauspaikaksi. Enpä tainnut olla ainoa, joka on rapistuneiden rakennusten hyötykäyttöä pohtinut, sillä alueella näytettäisiin järjestettävän ainakin pop up -kauppatapahtuma kesäkuussa. Rec.0 Experimental Stores -nimeä kantava konsepti vaikuttaa mielenkiintoiselta: tekstiiliteollisuuden kehto näyttäisi heräävän tuolloin henkiin aika hipstermäisissä tunnelmissa ja tehdaskorttelin talot muuntuvat vaatekaupoiksi. Ehkä pitää uusia Igualadan reissu kesäkuussa.

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.