Antigua Fabrica Estrella Damm Barcelona
Rakennukset,  Tapahtumat

Konsertti oluttehtaassa – Antiga Fàbrica Estrella Damm

Eilinen ei ollut mikään perustiistai: koti-illan sijaan suunnattiin Estrella Damm:n vanhaan tehdasrakennukseen DeliCatessen-radio-ohjelman järjestämään konserttiin. Antiga Fàbrica Estrella Damm on entinen olutpanimo, josta on muokattu konserttisali. Rakennus on näyttävä ja etenkin pimeällä valaistu kauniisti. Myös puitteet rakennuksen sisällä olivat mielenkiintoiset:  kuparitynnyreille on annettu arvoisensa paikka aulassa valojen loisteessa, vessasta saattoi löytää seinällisen entisaikojen oluttölkkejä ja lasinalusia, ja tehtaan tiiliseinät loivat hämyisen ja lämpimän tunnelman konserttisaliin. Täydellinen paikka juuri intiimeille live-konserteille, kuten eiliselle DeliCatessen-sessiolle.

DeliCatessen on jokseenkin valtavirrasta poikkeavaa musiikkia esittelevä radio-ohjelma. Soittolistalla on usein rauhallisia ja tunnelmallisia, vähäisin instrumentein tuotettuja ja lauluäänelle paljon tilaa antavia kappaleita – sellaisia, joita tekee mieli kuunnella kesällä riippumatossa tai syysiltana kynttilänvalossa. Radio-ohjelma järjestää näitä konsertteja aina tietyin väliajoin ja antaa mahdollisuuden nähdä hieman tuntemattomampia, mutta sitäkin taidokkaampia artisteja. Tällä kertaa lavalle nousi jammailemaan nuorista katalaaninaisista koostuva Wom-yhtye sekä tummaääninen ja hypnoottisilla kitarasoundeilla tunnelmia luova puolalainen Artur Dyjecinski.

Jazzahtava Wom-yhtye koostuu naistriosta, johon kuuluu rumpali, kontrabasisiti sekä kosketinsoittaja. Yhtye soittaa coverbiisejä, joista suurin osa sijoittuu soulin, jazzin, RnB:n ja bluesin maailmaan. Vitsit näitten naisten meno oli siistiä! En muista, millon viimeksi olisin saannut kuulla niin taidokasta laulamista: naisten laulutaidot tulivat hyvin esille eri tyylilajien biiseissä sekä stemmoissa, joita naiset sovelsivat upeasti. Välillä pystyin jopa kuvittelemaan biisit tai naisten lauluäänet suoraan johonkin piirrosanimaatio-musikaaliin. En ole mikään tämän musiikkityylin suurfani, enkä ehkä jaksaisi kuunnella kokonaista albumia tällaista musiikkia esimerkiksi kotona, mutta live-konsertissa musiikki upposi minuun ihan täysin. Ehkä syynä on se, kun näkee kaiken sen tunteen sekä ilmeet ja eleet, jotka artisteilla on saadakseen aikaiseksi erilaisia ääniä ja sävyjä, joita Womin musiikki on pullollaan. Kenties myös se, että repertuaari koostui tutuista uudelleen versioinneista Lenny Kravitzista Stevie Wonderiin, teki konsertista erityisen mielenkiintoisen.

Ulkomaalaisena, vierailevana artistina paikalle saapui Artur Dyjecinski ja kitara. Kuulostaa ehkä tököltä, mutta kirjaimellisesti esitys oli yksinkertaisuudessaan hänen erikoinen, tumma äänensä sekä sähkökitara. Ihmeellinen äijä, sillä hän sai noilla kahdella aikaan aikamoisia tunnelmia ja mielenmaisemia. Sähkökitaran hypnoottiset vinguttelut, pitkät humisevat äänet ja pysäyttävät säröäänet luovat taustan, jonka päälle Dyjecinski kertoo tarinaa tyynellä äänellään. Harmillisen moni biiseistä oli kuitenkin mielestäni toisensa kaltaisia. Pidin kuitenkin kovasti setin viimeisistä kappaleista, johon sisältyi myös laulajan tunnetuin kappale “I’m the Woods“. Lopuksi yleisö sai vielä nautti spesiaalinumerosta, jonka herra soitti akustisella kitaralla yleisön seassa huojahdellen, kuten hänen esiintymistyyliinsä näytti kuuluvan. Viimeistään siinä vaiheessa Dyjecinskin tulkinnat saivat tunteet pintaan, laulun takana olevan tunteen, kun näki (ja erityisesti kuuli) niin läheltä.

Oli mukava päästä vihdoin ja viimein edes yhteen DeliCatessen-konserttiin. Konsertit järjestetään yleensä viikolla iltaisin ja tavallisesti olen aina juuri silloin töissä – höh. Tällä kertaa pääsiäisloma kuitenkin mahdollisti tämän konserttielämyksen. Liput konsertteihin arvotaan ohjelman nettisivuilla lomakkeen täyttäneiden kesken, mutta ihan hirveästi ei taida olla tungosta näihin, sillä mukaan pääsee aika usein vain viestiä laittamalla. Oluttehtaalla kun kerta oltiin, tietenkin konsertin lisäksi Estrella Damm tarjosi myös muutamat lasilliset olutta. Ihan kelpodiili radio-ohjelman kuuntelijalle!

DeliCatessen-ohjelmaa voi muuten kuunnella podcastina netistä. Jos rento, fiilistelymusa kiinnostaa, kannattaa kuunnella: täydellistä musiikkia koti-iltoihin, juuri sellaisiin perustiistai-iltoihin, jollainen eilinen ei ollut.


Haluatko pysyä ajantasalla myös tulevista Barcelona-aiheisista jutuista? Tule seuraamaan It Happens in Barcelona -blogin Facebook-sivua ja Instagramia.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.