MUHBA historiallinen museo Barcelonassa
Museot ja näyttelyt

Barcelonan kujien alla – Barcelonan historiamuseo MUHBA

Viime sunnuntai oli taas kuukauden ensimmäinen sunnuntai ja useisiin Barcelonan museoihin oli vapaa sisäänpääsy koko päivän. Päätin käyttää tilaisuuden hyväksi astumalla sisään Barcelonan historiamuseoon (MUHBA) ja eksymällä kauas kaupungin historiallisille kaduille maanalaisissa kaivauksissa. MUHBA:lla on useita kohteita ympäri Barcelonaa, mutta tämä “pääpaikka” on aivan Barcelonan vanhankaupungin ytimessä Plaça del Rei:llä. Museota ympäröivä alue on mielettömän kaunis ja salaperäinen, täynnä pieniä kujia ja arkkitehtuuria. Keskustan ytimessä kun ollaan paikalla on toki myös paljon turisteja, krääsäturistikauppoja, jotka eivät oikein mätsää katukuvaan ja suloisia, mutta usein myös ylihinnoiteltuja pikkukahviloita. Vaeltelu näillä historiallisilla kaduilla on silti upea aikamatka menneeseen.

Aikamoisen aikamatkan pääsee myös tekemään historiamuseossa. Kierros alkaa ihan oikeasti niin alusta kuin vain voi: Barcelonan alueen maalajeista, alueen geologisesta muodostumisesta ja esihistoriasta. Seuraavaksi mainitaan iberit, roomalaiset ja maurit, mutta nämä esittelyt ovat aika pikaisia. Sitten hypätäänkin hissiin, jonka seinällä oleva kello tikittää vuosisadat taaksepäin samalla, kun laskeudutaan maanalaisiin kerroksiin. Vierailijalle avautuu silmien eteen roomalainen kaupunki kalakauppoineen, pesuloineen ja kauppoineen – tai no, ainakin niiden rauniot. Tilaa tuijottaessa edessään näkee lähinnä kivikasat ja rappeutuneet rauniot, mutta erilaisia yksityiskohtia ja muotoja tarkastellessa alkavat rakennusten erityispiirteet hahmottua. Raunioita myötäilevän reitin varrella voi lukea lyhyitä kuvauksia paikoista ja tarkastella esineitä, joita näissä paikoissa on aikoinaan käytetty. Roomalaisen kaupunkikierroksen jälkeen museo johdattelee kristinuskon tulon aikaan, esittelee viininvalmistusta ja kierrättää jonkinlaisen palatsirakennuksen läpi. Lopuksi tullaan huoneeseen, jossa on esillä erilaisia astioita ja esineitä, joita arkelogit ovat kaivaneet esiin Barcelonan raunioista.

Kalakauppiaan esineitä ja taustalla kalakauppa

Viininvalmistuspaikkoja

Tämän hurjan historiakierroksen jälkeen voi vielä vierailla erilisissä tiloissa tutustumassa keskiaikaiseen Kuninkaan palatsiin (Palacio Real), joka koostuu juhlasalista (Saló del Tinell), kappelista (Capella de Santa Àgata) ja erillisestä palatsin osasta (Palacio del Lloctinent), johon kuuluu myös kaunis sisäpiha. Goottilaisessa palatsissa, Casa Padellà:ssa, kaupunkihistorian näyttely jatkuu vielä modernismiin ja lähihistoriaan, mutta tämän osion päätin jättää toiseen kertaan.

Saló de Tinell

Näkymät museon ikkunasta

Capella de Santa Àgata

Barcelonan historiamuseokierros on mielenkiintoinen ja antaa hyvän kuvan siitä, kuinka tämä ikiaikainen kaupunki on organisoitu. Maanalainen näyttelytila antaa hyvän kuvan siitä, kuinka menneisyys on piiloutunut historian saatossa nykyisyyden alle. Museosta olevista ikkunoista voi kuikuilla Barcelonan kujille ja aukioille, jolloin historia ja nykyisyys sekoittuvat tilassa jännällä tavalla. Raunioiden seassa kulkiessa voi välillä tuntea olonsa kuin arkelogiksi: en itse asiassa ole mikään hirmuinen museoiden ystävä, mutta vitsit, on varmasti ollut hienoa löytää vanhoja kaiverruksia ja rakennusten osia! Välillä vierailija pystyy kurkkimaan hurjiin, syvälle maanalle meneviin onkaloihin ja toisinaan ritilälattia vaihtuu lasiseen, jolloin rauniota voi tarkkailla lasin läpi suoraan jalkojensa alla. Voin myöntää, että nuorempana olisin ehkä ajatellut, että mikä tylsä kasa kivenmurikoita, kuten paikalle saapuneiden kouluryhmien opiskelijat taisivat ajatella, mitä heidän ilmeitään koitin lukea… Voin kuitenkin suositella paikkaa kenelle tahansa, myös perheille ja nuoremmille, sillä kierros ei loppujen lopuksi ole pitkä (itselläni meni ehkä yhteensä 40 minuttia) ja paikasta saa jo paljon irti, jos jaksaa pysähtyä ihan vain hetkeksi lukemaan kuvaukset.

Perussisäänpääsy MUHBA:n museoon on 7 euroa, mutta kannattaa tarkistaa alennukset: esimerkiksi alle 29-vuotiaat ja yli 65-vuotiaat pääsevät vierailemaan 5 eurolla. Vierailu on ilmainen joka sunnuntai kello 15:00 jälkeen ja kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina koko päivän. Tuolloin paikalla on tosin ehkä normaalia enemmän porukkaa, joten kannattaa ottaa kärsivällisyyttä messiin, etenkin ryhmien kanssa.


Haluatko pysyä ajantasalla myös tulevista Barcelona-aiheisista jutuista? Tule seuraamaan It Happens in Barcelona -blogin Facebook-sivua ja Instagramia.


4 Comments

 • Ansku

  Okei joo, pitää miettiä jos tulee jotain kysymyksiä mieleen. 🙂 Aion lukea journalistiikkaa ja kansainvälisiä suhteita! Aijaa! No mutta ehtiihän sitä vielä. 🙂 Kauan aiot siis olla vielä Espanjassa? En kyllä malta oottaa syksyä!!

 • Jenni

  Kiitos kivasta kommentistasi 🙂 Olin vuoden vaihdossa, mutta en opiskele täällä enää. Yliopistojuttuja saa silti kysellä, jos jotain tulee mieleen. Voi kuitenkin olla, että tavat on aika monenkirjavat riippuen paikasta, joten voin vaan sanoa ehkä jotain yleisellä tasolla tai omien kokemusteni perusteella.

  Voi vitsit, vähän kivaa, että olet lähdössä Madridiin. Mitä ainetta meet opiskelemaan sinne? Arvaa mitä, vaikka olen ollut täällä Espanjassa päin vaikka kuinka kauan, en ole vielä koskaan saanut aikaiseksi lähteä Madridiin! Joten valitettavasti sinne miulla ei oo vinkkejä jakaa, ainakaan toistaiseksi… Kova ois hinku kyllä päästä pääkaupungissakin käymään!

 • Ansku

  Kiitos tästä blogista, oon fiilistelly kaikkia ihania kuvia ja saanu paljon hyviä vinkkejä. 🙂 Oon itse tulossa ens syksynä Madridiin vaihtoon, ja mietinkin onko sulla jotain vinkkejä sinne? Ja siis opiskeletko siis vieläkin yliopistossa Barcelonassa, vai olitko vaan vaihdossa siellä?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.