Suomi

Kiva, kun unikot hyppi silmille

Miten voikin olla, että kun on viettänyt jo jonkin verran aikaa ulkomailla, alkavat yhtäkkiä räikeimmätkin Unikko-kuosit tuntua ihan varteen otettavilta sisustusideoilta ja kuusipuiset sisustuselementit niin kotoisilta? Minulle on ainakin käynyt juuri näin!

Ennen en oikein ollut erityisemmin pohjoismaalaisen tyylin tai sisustuksen perään. Barcelonassa asuessani on kuitenkin kotiini hiipinyt, kuin salakavalasti, pieniä pilkahduksia perisuomalaisesta kodista ja sisustustyylistä: kyllä, astiakaapista löytyy pari kappaletta Muumi-mukeja. Joo, ensimmäisenä eteiseen astuessa törmää Unikko-peltipurkkiin. No jo vain, sängyn molempia puolia koristavat räsymatot. Ja seinällä maisemataulut Suomen talvesta. Ja nyt on alkanut himottaa kuusipuutyynytkin.

Tällaisena “Suomi-intoilijana” en voinut uskoa silmiäni, kun Barcelonan lähellä sijaitsevan Sant Cugat del Vallèsin keskustan kadulla tuli vastaan kauppa, jonka nimi kantoi hälyttävän suomalaiselta kuulostavaa nimeä: Kiva. Olin kulkenut kyseisen paikan ohi useampaan kertaan, mutta jotenkin olin kaiketi päätellyt, että suomen- ja espanjankielen lukuisten kielellisten yhteneväisyyksien lisäksi puodin nimi nyt vain sattui olevan yksi lisää. “Joku vain sattui antamaan suomalaiselta kuulostavan nimen myymälälleen”, ajattelin. Todellisen herätyksen sai aikaan vasta eräs päivä näyteikkunaan pompannut Marimekon pirteä pinkki Unikko-tyyny. Jessus, täällähän on Suomi-kamaa!

Kiva-myymälässä on myös vaikka mitä muita pohjoismaalaisia tai skandityylisiä ihanuuksia: esimerkiksi Bloomingville:n suloisia teeastioita, Woodampin puisia designjuttuja ja Fine Little Day -tauluja ja -kuoseja. Joukossa on lisäksi muutamia paikallisia merkkejä, mutta niidenkin tyyli on kuin suoraan Pohjolasta. Tarjolla on myös paljon lapsille tarkoitettuja juttuja ja hurjan monta lahjaideaa. Luulenpa, että joillekin muille Barcelonan seudulla asuville suomalaisille ja pohjoismaalaisille tämä paikka voi olla yhtälainen aarre kuin itselleni. Pohjoismaalainen design ja tyyli ovat myös aika kovaa huutoa paikallisten keskuudessa, joten varmasti moni täkäläinen ihastuu näihin simppeleihin, luonnonläheisiin ja samalla leikitteleviin designeihin.

Kaikki kaikessa paikan nimi ei ollut tällä kertaa mikään sattuma, vaan oikeasti suomen kielen sana “kiva”: tästä myös todisteena kaupan seinällä ja puodin nettisivuilla oleva teksti, joka kertoo, mitä moinen nimi oikein meinaa katalaaniksi: bonic, simpàtic, agradable, bufó, amable… vain yksi käännös jäi puuttumaan. Jos vastaavasti barcelonalaista designia myyvä myymälä löytyisi Suomesta, olisi sen nimi varmasti “maco” – sana jota paikalliset toitottavat yhtenään tarkoittaen “oi miten kiva”.

Lisäinspistä voi hakea esimerkiksi Kivan Facebookista: https://www.facebook.com/kivadeko/

2 Comments

  • Jenni

    Heippa! Kiva, kun jätit kommentin 🙂 Opiskelut on omalta osaltani ohi ja tällä hetkellä työskentelen täällä. Tällä hetkellä toimin enkun opena, vaikka se ei varsinaisesti oma alani olekaan (olen itse asiassa sosiologi). Puhun täysin sujuvaa, joskaan en täysin virheetöntä tai täydellistä espanjaa. Mukava kuulla, millaset postaukset kiinnostaa, ehkäpä laitan taas jotain juttua tulemaan arjesta täällä, välillä postausten seassa kerronkin ihan perusjuttuja. Kivat siun suunnitelmat, toivottavasti saat toteutettua Espanja-haaveet! 😉

  • Anonyymi

    Hei! Ihan yleisesti kiinnostaa opiskeletko vai työskenteletkö tänä päivänä siellä Espanjassa? Puhutko jo täysin sujuvaa espanjan kieltä ja minkälaista on normaali elämä siellä Barcelonan auringon alla? 🙂 Olisi kiva kuulla käytännön asioita, kun itse olen pohtinut muuttavani Espanjaan ja etsiä jonkin näköistä työtä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.