Ekomarkkinat, mercat de terra, Arc de triumf Barcelona
Tapahtumat

Ruisleipälöytö ekomarkkinoilta

Vietin viime sunnuntaina aurinkoisen keskipäivän torilla: Arc de Triomf -kaaren aukiolla ja Ciutadella-puistossa järjestettiin ekomarkkinat, Mercat de la Terra. Arc de Triomfin ympäristö on muutenkin aika tyypillinen paikka järjestää erilaisia markkinoita ja yleisötapahtumia. Mercat de la Terra on Barcelonan kaupungin tukema viikonlopputapahtuma, joka tukee sosiaalista toimintaa, edistää solidaarisuutta ja yhteistyötä sekä haluaa luoda ympäristöystävällistä ilmapiiriä. Aika hipahtava meininki siis, mutta itse asiassa juuri sellaisia ideoita, joita mielestäni Barcelonan kaltaisessa suurkaupungissa tarvitaan.

Valtava määrä markkinakojuja oli jaettu eri alueisiin: Passeig Lluís Companys:n alueella oli vaatteita ja koruja sekä ruokaa myyviä kojuja leipomoista juustokakkujen myyjiin. Sivummalla oli sitten heti-valmista ruokaa tarjoavia tiskejä, joista sai kaikkea hampurilaisten, paellan, itämaisen riisin ja torillaleipien väliltä. Nykyisin tuntuu, että joka tapahtumassa on myös food truck -ruokapakuja, mutta täällä ne huusivat poissa olollaan: olisikohan syynä ollut samana viikonloppuna järjestetty, erityinen ruoka-autotapahtuma Estrella Dammin vanhalla tehtaalla? Ciutadella-puistossa erilaiset yhteisöt ja järjestöt esittelivät toimintaansa.

Lounastajia ruohoalueilla kuumana kevätsunnuntaina

En varsinaisesti lähtenyt metsästämään mitään erityistä markkinoilta, mutta olisin mielelläni voinut ostaa jotain mielenkiintoista mussuteltavaa. Tarjollahan oli vaikka mitä, mutta jostain syystä monet kojut olivat kuitenkin sellaisia, joita näkee ihan perinteisilläkin markkinoilla, etenkin kun nykyisin lähialueiden tuotteet ja luomuvaihtoehdot ovat jo suhteellisen normaali näky sekä markkinoilla että joissakin marketeissa – en siis saanut mitään maata mullistavaa “pakko ostaa, nyt kun tarjolla on” -fiilistä.

Ainoastaan yhden tuotteen näkeminen sykähdytti niin, että oli kaiveltava kolikot esille saman tien: ruisleipä. Tämä ei ollut kuitenkaan ihan mikä tahansa ruisjauhoja sisältävä sekaleipä, jota täällä usein myydään “saksalainen leipä” -nimen alla. Se ei myöskään ollut mikä tahansa musta auringonkukansiemenruisleipä, joka murenee käsiin ja on sijoitettu kaupoissa ihan eri hyllylle kuin muut leivät. Markkinoilta löytämäni baskimaalaisen yrityksen valmistama leipä oli kuin suomalainen jälkiuunileipä. Myyjä näki parhaakseen varoittaa minua ennen ostopäätöstäni: “Se on sitten tosi kova, tosi tiivisrakenteinen ruisleipä. Enemmänkin saksalaisen leivän tyyppinen…”. Nauroin, että tulen itse asiassa vieläkin pohjoisemmasta, joten tiedän, mihin olen hampaani iskemässä. Mies sanoi itse pitävänsä leivästä kovasti, mutta että oli tavannut asiakkaita, jotka leipää puraistua olivat kauhistuneet sen rakenteesta ja mausta. Ajattelin, että kuulostaa ihan juuri sellaiselta “oikealta” ruisleivältä, jota on Espanjassa vaikea löytää. Niinpä ruisleipä lähti mukaani.


Päivitys maaliskuussa 2019: nykyisin Mercat de la Terra -ekomarkkinat järjestetään joka lauantai Jardins de les Tres Xemeneies -puistossa. Katso lisätietoja ekomarkkinoista täältä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.