CCCB Barcelona, museo, näyttely
Tapahtumat

Afrikka keskellä Barcelonaa

Barcelona on valtava, kiehtova sekoitus kulttuureita ja eripuolilta maailmaa tulevia ihmisiä. Rakastan sitä ihmiskirjoa, johon keskustan pienillä kujilla tai lähiöiden kulmakuppiloissa voi törmätä. Tämä kulttuurien rikkaus tuo Barcelonaan paljon kansainvälisyyttä, etnisyyttä ja kulttuuria, esimerkiksi erilaisten tapahtumien muodossa. Koko viime kevään ajan CCCB- modernin kulttuurin keskuksessa teemana on ollut Afrikka – eikä ihmekään, Afrikka tuntuu olevan kova sana tällä hetkellä. Tämä Afrikka-teema on huipentunut nyt elokuun lopussa rentoihin afrikkalaisiin konsertti-iltoihin CCCB:n sisäpihalla.

Making Africa -tapahtumat CCCB -kulttuurikeskuksessa
http://www.cccb.org/en/framework/file/africalism-in-the-cccb/224381

Suuntasin ystävieni kanssa ensimmäiseen näistä kolmesta Afrikka-iltasta pari viikkoa sitten. Ennen konserttia oli meillä mahdollisuus tutustua CCCB:n Making Africa-näyttelyyn. Näyttelyssä on esillä afrikkalaisten suunnitelijoiden ja taiteilijoiden töitä, suurin osa hyvinkin käytännönläheistä designia, kuten asuja, huonekaluja ja muita käyttötuotteita. Joukossa on myös helposti lähestyttäviä taideteoksia, jotka kaikki kertovat omalla tavallaan tärkeää sanomaa Afrikasta, sen historiasta sekä yhteiskunnallisista, kulttuurisista sekä poliittisista puolista. Näyttely ei ole kovin pitkä ja sisäänpääsy on ilmainen perjantai-iltana ennen Afrikka-tapahtumaa (muulloin 6/4 euroa).

Varsinainen tapahtuma järjestettiin CCCB:n sisäpihan aukiolla, joka on mielestäni yksi suloisimmista Barcelonan keskustan sisäpihoista, jonne voi paeta aina, kun pieni lepohetki on tarpeen, ihmisvilinä tai kuumuus alkaa ärsyttämään. Lämpimänä kesäiltana paikka oli täydellinen tällaiselle Afrikka-konsertille. Konsertin alkaessa aukio osoittautui jopa hieman liian pieneksi, sillä innokkaita osallistuja olisi ollut enemmäin kuin paikalle mahtui. Onneksi olimme oppineet, että tällaisissa mielenkiintoisissa, tasokkaissa – ja mikä olennaisinta, ilmaisissa – tapahtumissa kannattaa olla ajoissa paikalla.

Tapahtuma sisälsi dj:n soittamassa afrikkabiittejä, muutaman lyhytelokuvan sekä illan kohokohdan, Nakany Kanté -bändin konsertin. Vitsit näillä afrikkamimmeillä oli ihan huippu meno päällä! Musiikki oli täynnä meneviä afrikkasoundeja, ja vaikka välillä herkisteltiinkin hieman, suurin osa konsertista oli ilottelua ja tanssia täynnä. Pari ensimmäistä biisiä bändi antoi porukan istuskella patiolla olevissa aurinkotuoleissa, jotka olivat lähinnä siellä järjestettäviä ulkoilmaleffailtoja varten. Moista konserttisalimeininkiä, penkeillä istumista ja asiallisia aploodeja kappaleiden päätyttyä, ei bändi kuitenkaan kovin kauan katsellut. Riitti vain yksi “Nyt porukka tanssimaan!”, eikä yleisöä tarvinnut kahdesti kehottaa. Vaikka Nakany Kantén hurjalla energialla vedetyt afrikkalaiset heimotanssinomaiset liikkeet olivat yleisölle lähes mahdottomia kopioida (ehkä se ei ollut tarkoituskaan), sai railakas musiikki ainakin lantiot heilumaan. Meininkiä pääsee kuulemma seuraamaan myös syyskuun 23.päivä Barcelonan La Mercè -kaupunkijuhlilla, sillä Nakany Kanté on myös siellä esiintyjälistalla.

Huomenna CCCB tarjoaa vielä yhden tällaisen Afrikka-illan. Making Africa- näyttelyyn on ilmainen sisäänpääsy kello 20:00 alkaen. Myöhemmin esiintymässä ovat afrikkalainen Mû Mbana ja venäläissyntyinen Sasha Agranov. Mitä Youtubesta tsekkailin, tällä kertaa taitaa kuitenkin olla vähän rauhallisempi meininki tulossa. Lisätietoa tapahtumasta ja aikatauluista täällä.

Vaikka en oikeastaan ole mikään näyttelyissä ramppaaja, jään innolla odottamaan, mitä CCCB:ssä on seuraavana luvassa. Voisiko seuraavana olla vaikka jotain Lähi-itään tai Intiaan liittyvää? Usein näyttelyt ja teemat eivät suinkaan ole tietyn kulttuurin tai maan ympärille rakennettuja ja ehkä myös hyvä niin, sillä miksi asioita pitäisi aina jakaa kulttuurin tai lähtömaan perusteella. Seuraavaa, oman mielenkiintoni herättävää näyttelyä odotellessa tyydyn vaeltelemaan Barcelonan kaduilla ja ihmettelemään sen kulttuurien kirjoa – se jo itsessään on minulle kuin yksi mielenkiintoinen näyttely.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.