Lähikaupungit

Pako kuumuudesta – Castellfollit de la Roca ja Besalú

Kun kesälämpötilat huitelevat kolmenkymmenen asteen paremmalla puolella, on aika vaihtaa maisemaa. Paikallaan pysyvä ilma ja epätoivoiset viilennysyritykset saavat katalaanit yleensä ottamaan suunnakseen rantakaupungit, jotka ovatkin kesän kuumimpana kuukausina heinä-elokuussa tupaten täynnä. Meillä on kuitenkin usein tapana lähteä päinvastaiseen suuntaan sisämaahan, vuoriston läheisyyteen – sielläkin nimittäin viilentyy. Yksi tällainen pakomatka kuumuudesta vei meidät tutustumaan pariin keskiaikaiseen kaupunkiin, Castellfollit de la Rocaan sekä Besalúun, jotka molemmat sijaitsevat Gironan maakunnassa.

Castellfollit de la Roca -kylä ei ole näyttävä näky ainoastaan sen kivisiä kujia tallaillessa, vaan erityisesti koko komeuden tajuaa vasta kauempaa katsoessa. Kylän erikoisuus on, että se on rakentunut viisikymmentä metriä korkean kallionjyrkänteen reunalle. Castellfollit de la Roca kuuluu volkaanisen La Garrotxan alueeseen ja kaupungin alla oleva maaperä onkin tulivuorista syntynyttä volkaanista kiveä. Fluviá – ja Toronell -jokien läheisyydessä tuhansia vuosia sitten tapahtunut eroosio muovasi alueelle kyseisen kukkulan, jonne sitten myöhemmin asetuttiin asumaan. Kylän talot sijaitsevat aivan kukkulan reunalla ja rakennusten seinustat reunustavat sitä koko matkalta. Kylän päässä sijaitsevalta kielekkeeltä löytyy kirkko sekä näköalapaikka, josta voi kurkkia alas jokilaaksoon. Itse kylä on todella pieni ja tämä 0,67 neliökilometrinen kukkula onkin pinta-alaltaan yksi Espanjan pienimmistä kunnista. Ja vaikka kyseessä on näinkin pieni paikka, tilastot kertovat, että asukkaita kylällä on noin tuhat; taitaisi suomalaisia jo ahdistaa moinen läheisyys!

Toinen vierailukaupunkimme, Basalú, sijaitsi samoilla alueilla. Besalú on Castellfollit de Rocan tapaan keskiaikainen kaupunki, jonka ehkä tunnetuin nähtävyys on massiivinen siltarakennelma, joka johtaa kaupungin keskustaan. Besalússa on kuvattu useiden elokuvien ja sarjojen kohtauksia. Besalústa voi bongata muun muassa Parfyymi-elokuvan (jota on muuten kuvattu myös Barcelonan kaduilla) sekä Game of Thrones -sarjan (jota on vuorostaan kuvattu myös Gironassa) kohtauspaikkoja. Eikä ihme, että elokuvantekijät ovat innostuneet näistä seuduista, sillä tunnelma kaupungissa on kuin jostakin toisesta maailmasta, toiselta aikakaudelta.

Kuten kuvista näkyy, alkoivat pilvet kerääntyä taivaalle jo Castellfollitissa vieraillessamme, ja Besalússa saimmekin sitten kunnon rankkasateen niskaan. Ihan kuin taivas olisi tiennyt pakomatkastamme ja sanonut, että “tässä nyt sitä vettä ja virkistystä, niin kuin halusitte!”. Onneksi löysimme joenvarresta suloisen teekuppilan, jossa istuskelimme kuin mitkäkin likomärät koirat syyssadetta paossa. Uhmakkaina sadekuurojen välissä uskaltauduimme jatkaa matkaa keskustan kiemuraisilla kaduilla ja aina välillä hyppäsimme kaarien alle sateensuojaan. Kaupunki vaikutti todella suloiselta jo sateisella säällä, joten olen varma, että auringon paistaessa sen on oltava sitäkin upeampi. Päätimme, että palaisimme vielä uudemman kerran Basalúun.

2 Comments

  • Jenni

    Moooi Laura, pitkästä aikaa! Kiva, kun löysit tiesi Bloggeriin ja miun blogiin taas. 🙂 Ois ihana kuulla kuulumisia, laitetaan viestiä joku päivä. Innolla alan seuraamaan uutta blogiasi.

    Otsikon kuva ja taustakuva siirty miulla aika automaattisesti siihen mobiiliversioon (sillon, kun tuo mobiiliversio ylipäätään tuli mahdolliseks). Miulla tuo otsikko on niin, et layout-> header -> image "Instead of title and description" Mut tuohon mobiiliversioon varmaan on omat asetukset. Ootko kokeillu tota "template"-> Mobile -> hammasrattaan kuva (lisäasetukset)? Siellä miulla on "Yes. Show mobile template on mobile devices." ja "Mobile template: Default". Kerro, onnistuko!

  • Laura

    Moi Jenni! Onpa kiva kun vieläkin kirjoitat tätä blogia! Tästä riittääkin mulle lukemista moneksi päiväksi…:) Mä palasin just bloggeriin piiitkän tauon jälkeen ja aloitin uuden blogin. Olis kiva kuulla sun kuulumisia, laitan vaikka facebookissa viestiä. Sellasta vielä, et miten ton otsikon kuvan ja taustakuvan saa näkyviin myös mobiiliversiossa? Mä en omassani saa sitä näkymään.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.