Highlights,  Kirkot

Kannattaako Sagrada Familiassa vierailla myös sisällä?

Tämä kysymys oli vaivannut minua pitkään: kannattaisiko Sagrada Familia käydä katsomassa sisältä? Epäiröinti kuulostaa ehkä hieman hullulta, onhan kyseessä sentään yksi historian hienoimmista kirkkorakennelmista ja Barcelonan kuuluisimmista nähtävyyksistä.

Syitä epäröintiini oli kuitenkin tasan kolme. Ensinnäkin olin kuullut todella eriäviä mielipiteitä kirkossa vierailleilta tutuiltani; toiset kehuivat yltiömäisesti kirkon sisätiloja, ja toiset taas tyytyivät toteamaan, ettei se nyt kovin kummoinen ollut, olivat odottaneet kuulemma enemmän. Toisekseen 15 euron sisäänpääsy (halvin kaikista sisäänpääsyvaihtoehdoista) kuulosti itselleni hieman kalliilta. Voisiko mikään kirkko olla sisältä tuon arvoinen? Kolmanneksi mielestäni oli vaikea kuvitella, että Sagrada Familia -kirkkoon sisälle astuessa edessä aukeaisi enää mitään sen mahtavampaa kuin mitä kirkon ulkopuoli jo on. Kirkko kun on huikaiseva näky jo kadulta katsottuna.

Useampi vuosi tätä dilemmaa pääni sisällä käytyäni ja lisää muiden kokemuksia kyseltyäni tulin tulokseen, etten saisi vastausta muuten kuin menemällä itse vierailemaan Gaudín luomuksessa. Vasta sitten voisin päättää, onko Sagrada Familia vierailun arvoinen. Hyvä sauma vierailuun osoittautui siskoni ja hänen poikaystävänsä vierailuviikolla.

Sagrada Familia sisältä

Sagrada Familia sisältä: keskisali

Heti Sagrada Familiaan sisälle astuessa oli peli aivan selvä: minun mielipiteeni olisi, että “kannatti tulla”. Voi sitä yksityiskohtien määrää, upeita muotoja ja valtavaa keskisalia! Röpelöiset kattokuviot, värikkäät mosaiikkilasit ja valtavat pilarit… Sagrada Familiassa vierailijan silmien eteen avautuu Gaudín mielikuvituksellinen, värejä ja kuvioita täynnä oleva maailma, joka on niin täynnä yksityiskohtia, että aluksi ei oikein tiedä, minne katsoisi.

Sagrada Familiaa on rakennettu vuodesta 1882 asti ja sen on arvioitu valmistuvan vuonna 2026. Kirkko ei tosiaan ole vielä edes valmis. Lippuja hankkiessamme netissä myös ilmoitettiin, että esimerkiksi juuri keskisalin kohdalla olisi rakennustyöt meneillään ja pelkäsimme, että osa kaikista kauneinta Sagrada Familiaa olisi pressujen peitossa. Onneksi huolemme oli turha, sillä suurimpaa osaa kirkkoa pääsi jo vierailijat ihastelemaan. Aikaisemmin jotkin tärkeät kirkon osat eivät ole olleet läheskään yhtä valmiina kuin nyt, ja voin uskoa, että kirkkokierros esimerkiksi kymmenen vuotta sitten on voinut olla pettymys. Oleellisia sisäosia on saatu kuitenkin viime vuosina valmiiksi niin, että vierailu kirkossa on varmasti arvoisensa. 

Värikkäät mosaiikkilasit luovat tunnelmaa kirkkoon.

Lämmin suositus: varaa liput Sagrada Familiaan etukäteen

Varasimme liput etukäteen netistä, mitä suosittelen lämpimästi ihan kaikille, ketkä kirkossa haluavat vierailla. Jonot paikanpäällä lipputiskille voivat olla toisinaan hurjat, eikä takuita sisäänpääsystä ole etenkään suosittuina turistikuukausina kesällä. Lippujen varaus on siten varminta ja helpointa netissä. Liput voi tulostaa tai näyttää näppärästi puhelimen ruudulta. Lippuja varatessa tulee valita päivä ja kellonaika, jolloin kirkossa haluaa vierailla. Näin ihmismassojen liikehdintää rajoitetaan, eikä paikalle pamahda ihan tuhotonta määrää vierailijoita kerralla. Vaikka sisäänpääsyjonokin voi vaikuttaa turhauttavan pitkältä, ainakin meillä se liikkui sujuvasti eteenpäin ja olimme nopean turva- ja lippujentarkastuksen jälkeen parissa minuutissa sisällä. Ei siis auringonpaahteessa seisomista, eväsleipien syömistä tai muuta vastaavaa, kuten muistelen joskus ennen Sagrada familian edessä nähneeni.

Lipputyyppejä on erilaisia. Niistä halvin on 15 euron sisäänpääsy (alle 30-vuotiaat sekä opiskelijat 13 euroa;  yli 65-vuotiaat 11 euroa; alle 10-vuotiaat ilmaiseksi). Huomioi, että pääsylipuissa on myös toisinaan alennuksia, jotka näkee Sagrada Familian nettisivuilta. Esimerkiksi, jos olet alle 30-vuotias, keskiviikko-, torstai- tai sunnuntai-ilta (18:00 jälkeen) on aivan mahtava vierailupäivä, sillä silloin liput ovat puoleen hintaan!

Mitä Sagrada Familiassa näkee?

Lippu kattaa kirkossa vierailun sekä museon, joka kertoo paitsi Sagrada Familian rakentamisesta myös hieman muista Gaudín töistä. Itse asiassa en tiennyt, että Sagrada Familiassa sijaitsee kyseinen museo ja se oli mieluinen yllätys vierailumme lopussa. Erilaiset suunnitelmat, piirrokset, valokuvat ja mallinnukset toivat uutta perspektiiviä valtavaan arkkitehtuuriseen “hullutukseen”… eiköhän rakentajat ja insinöörit aikanaan ole aikamoisena hullutuksena moista työtä pitänyt, kun Gaudí on suunnitelmansa pistänyt pöytään: “Ajattelin jotakin tällaista…”.

Lisämaksusta kirkossa pääsisi vierailemaan myös torneissa sekä tutustumaan kirkkoon opasnauhoituksen tai oppaan kanssa. Peruslipulla näkee mielestäni kuitenkin kirkkoa hyvin ja etukäteen luetut faktat kirkosta auttoivat käsittämään sen historiaa ja symboliikkaa. Lisäksi kirkossa pyöri pari videota, jotka esittelivät lyhyehkösti kirkon eri osia.

Kappeliin emme päässeet vierailemaan, mutta sen pystyi näkemään sekä kirkosta että museosta lasi-ikkunoiden läpi. Kuvassa näkyy Gaudín hauta vastapäätä olevassa kulmassa.

Pukeutuminen Sagrada Familiassa

Ja sitten se toinen aihe, joka aiheutti pään vaivaa: miten Sagrada Familiassa tulisi pukeutua? Vastaus on, että ihan tavallisiin vaatteisiin. Tajusin vasta juuri ennen lähtöä, että sitäpä ollaan muuten menossa katoliseen kirkkoon. Toisinaan katolisissa kirkoissa kun tunnutaan olevan aika tarkkoja vaatetuksesta. 30-asteen kesäkuumalla pitkät housut tuntuivat aivan liian rajulta vaihtoehdolta, joten shortsit (ei nyt ihan minishortsit kuitenkaan, mutta lyhyet) saivat kelvata. Otin huivin mukaan ihan siltä varalta, että sisäänpääsyni evättäisiin housuvalintani takia, jolloin voisin kietaista huivin polvet peittäväksi hameeksi. Aivan turhaan. Lisäksi pukeuduin olkapäät peittävään toppiin, mutta sekin taisi oli liiallista hätävarjelua. Ihmiset vierailivat kirkossa kuin missä tahansa muussa turistikohteessa, eikä ihmisten vaatetus ollut mitenkään erityisessä syynissä.

Mielipiteeni kierroksen jälkeen: kannattiko?

Kun joku ensikerralla kysyy minulta, olenko käynyt Sagrada Familiassa sisällä ja mitä mieltä olen, kannattaako siellä käydä, aion kuulua siihen joukkoon, joka vastaa innoissaan, että “kyllä”. Sisäänpääsy voi tuntua hieman tyyriiltä, kuten se minustakin tuntui, mutta kohde on sen verran ainutlaatuinen, että mielestäni sisällä kannattaa vierailla edes kerran. Lisäksi kirkkoa rakennetaan ainoastaan yksityisten lahjoitusten sekä lipputulojen avulla, joten kuten jollain nettisivullakin oli hauskasti sanottu, samalla voit sanoa, että olet osallistunut Sagrada Familian rakentamiseen! Pikaisella tai ensimmäisellä Barcelona-reissulla ei mielestäni tarvitse tuntea syyllisyyttä, jos ei sisällä ehdi vierailemaan. Mielestäni Sagrada Familian näkeminen, edes ulkoa käsin, on kuitenkin yksi aivan must-juttu Barcelonassa.

Sagrada Familian ulkoseinät ovat aivan mielettömän kauniita.


Haluatko pysyä ajantasalla myös tulevista Barcelona-aiheisista jutuista? Tule seuraamaan It Happens in Barcelona -blogin Facebook-sivua ja Instagramia.


3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.