Arenas-kauppakeskus Barcelonassa, entinen härkätaisteluareena
Highlights,  Ostokset,  Rakennukset

Kaverit katolla – Näkymät entiseltä härkätaisteluareenalta

Tänne mie aina kaverit tuon: Arenes-kauppakeskuksen katolle. Voi ei niitä poloisia ystävyksiä, joilla on korkeanpaikankammo, ja raahaan ne aina vaan joka kerta jonnekin korkeuksiin. Mutta minkäs teet, kun Barcelonan parhaimmat nähtävyydet sisältävät usein näköalapaikan jostain ylempää. En yleensä itsekään tykkää korkeista paikoista, mutta upeat näkymät kauas Barcelonan ylle ovat pienen tutinan arvoisia. Ja onhan Arenes-kauppakeskus paikkana myös erityinen jalkojemme alla vellovan härkätaisteluhistorian takia.

Arenes-kauppakeskus sijaitsee Plaça Espanyalla, 1929 vuoden maailmannäyttelyalueen sekä taikalähteiden tuntumassa. Kauppakeskus oli alun perin härkätaisteluareena, josta juontuu myös paikan nimi (cat. Arenes; esp. Arenas). Plaça Espanyan arenaa edeltänyt El Torín -härkätaisteluareena Barcelonetan kaupunginosassa alkoi käydä pieneksi 1800-luvun loppupuolella Barcelonan väkiluvun kasvaessa. Päätettiin rakentaa uusi, suurempi areena, jonka ensimmäiset härkätaistelut järjestettiin vuonna 1900. Arenaa on käytetty härkätaistelujen lisäksi moneen muuhunkin tarkoitukseen: Espanjan sisällissodan aikana paikka muuntui republikaanisen armeijan kasarmiksi, välillä siellä järjestettiin urheilutapahtumia (kuten nyrkkeilynäytöksiä), sirkuksia ja muita juhlia. Tätä vasten se, että härkätaisteluareena toimii nykyisin kauppakeskuksena, ei tunnukaan enää niin kummalliselta — voihan kauppakeskuksia pitää varsin hyvin yhtinä aikamme suurimmista huveista. Viimeiset härkätaistelut areenalla juostiin vuonna 1977.

Nykyisin Kataloniassa härkätaistelut mielletään vahvasti espanjalaisuuden symboliksi. Katalonian alueella on kuitenkin ollut varsin laajamittaista härkätaistelutoimintaa historian saatossa jopa keskiajalta asti. Suosituinta härkätaistelut olivat kuitenkin 1800-luvulla. Kataloniaan rakennettiin useita härkätaisteluareenoita, joista aiemmin mainitsemani Barcelonetan areena oli ensimmäinen. Arenaksen jälkeen Barcelonaan pystytettiin vielä yksi, Monumental-nimeä kantava areena. Barcelonassa on siis sijainnut yhteensä kolme härkätaisteluareenaa.

Vaikka pelkkä sana härkä tuntuukin saavan useimpien katalaanien ihon kananlihalle, on erikoista huomata, että useat katalaanimieliset, historiallisesti tärkeät kansallisvaikuttajat, kuten taiteilijat ja poliitikot, ovat olleet härkätaisteluiden puoltajia. Voi tietenkin olla, että tuolloin ilmapiiri on ollut astetta suopeampi moisille hullutuksille, ja härkätaisteluita on pidetty kulttuurisesti keskeisenä osana katalaanikulttuuria.

Härkätaistelut kiellettiin Kataloniassa vuonna 2010. Viimeiset kamppailut käytiin Monumental-areenalla vuonna 2012. Arenas oli kuitenkin jo lopettanut toimintansa huomattavasti tuota aikaisemmin, sillä edeltävien vuosikymmenten ilmapiiri härkäjuoksuja kohtaan oli Kataloniassa muuttumaan päin ja areenojen toimintaa rajoitettiin kiihtyvään tahtiin. Taistelut suureläinten kanssa eivät muutenkaan enää innostaneet kansaa entiseen tapaan. Katalonian viimeisimmissä härkätaisteluissa suurin osa katsojista olikin turisteja, jotka täyttivät häthätää puolet areenan istumapaikoista. Härkätaistelujen kiellosta huolimatta Kataloniaan kuuluvan Tarragonan eteläisessä osassa tyypilliset härkäjuoksut (“correbous”), joissa härkiä juoksutetaan esimerkiksi asettamalla niiden sarviin tulta, ovat edelleen sallittuja. Nyt eläinsuojelujärjestöt ja muut tahot kampanjoivat näidenkin lopettamiseksi.

Barcelonan Arenas ei enää täyty härkätaistelijoista, vaan lähinnä shoppailijoista, illallistajista ja kattoterassille suuntaavista turisteista. Arenas oli noin kolmekymmentävuotta käyttämättömänä ja tyhjillään, ennen kuin paikka keksittiin muuttaa ostoskeskukseksi. Yksi paikan vetonaula on ehdottomasti sen kattoterassi, jonne pääsee kauppakeskuksen sisällä olevilla valtavilla liukuportailla. Ulkopuolella on myös niin sanottu näköalahissi, mutta en suosittele moisesta hömpötyksestä maksamaan paria euroa, kun samoihin maisemiin pääsee myös hissiportailla. Arenaksen katolta pääsee katselemaan jokaiseen ilmansuuntaan, sillä härkätaisteluareenan pyöreä pohjapiirros on edelleen käytössä. Olen joskus aikaisemminkin kirjoittanut kyseisestä paikasta: tästä pääsee näkemään lisää maisemia Arenas-kauppakeskuksen katolta.


Haluatko pysyä ajantasalla myös tulevista Barcelona-aiheisista jutuista? Tule seuraamaan It Happens in Barcelona -blogin Facebook-sivua ja Instagramia.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.