Santa Lucia -joulumarkkinat Barcelonassa, joulu, kakkahalko, joulutraditiot
Joulu,  Juhlapäivät

Jouluhalon yönapostelut

“Oi, kuinka suloinen!”, totesi kiinalainen ystäväni Han nähdessään Caga Tió -halon kierrellessämme Barcelonan joulumarkkinoilla Fira de Santa Llúcialla. Kun kerroin tämän lahjoja kakkaavan jouluhalon tarinan, taisi suloinen vaihtua joksikin toiseksi adjektiiviksi. Ystäväni ei voinut pidättää naurua kuullessaan, että  24. joulukuuta olohuoneen nurkassa kököttävä halko itse asiassa “kakkaa” lahjat katalaanilapsille.

Jos meillä suomalaisilla on monenmoisia muistoja joulupukin tulosta jouluaattona, kertoi työkaverini vähän aika sitten puolestaan oman lapsuutensa “kakkapukki”-muiston. Tämä maallinen jouluhalko oli tapansa mukaan ilmestynyt kotiin 8. päivä joulukuuta, jolloin vietetään myös katolista Neitsyt Marian Perisynnittömän sikiämisen päivää (Inmaculada Concepción, aikamoinen käännös muuten tuo suomalainen nimi). Iltaisin Tiólle syötetään esimerkiksi mandariineja ja vettä, ja se peitetään viltillä, jottei se palele. Yön aikana nämä tarjoilut sitten katoavat parempiin suihin, ja Tió kasvaa (halko vaihdetaan aika ajoin suurempaan) joulukuun aikana.

Työkaverini mummo oli kuitenkin toteuttanut tätä Tió-traditiota hieman huolimattomasti. Yöllä hän oli vienyt pois Tión yönaposteluiksi tarkoitetut mandariinit, mutta myös vesilasin. Aamulla tämä tyttö oli sitten kauhuissaan huomannut, että “Eikä! Tió on syönyt koko vesilasin! Nyt se kuolee!” ja alkanut itkeä niin Tión kuin myös joululahjojen kohtaloa. Mummo koitti rauhotella tyttöä väittäen, että haloilla on tunnetusti aika hyvä ruoansulatusjärjestelmä: “Kyllä se sen lasin kestää! Haloilla on vahva vatsa.” Onneksi mummo oli ihan oikeassa, sillä työkaverini kertoi, että Tió selvisi kuin selvisikin ja kakkasi lahjat viltin alle sinäkin jouluna.


Haluatko pysyä ajantasalla myös tulevista Barcelona-aiheisista jutuista? Tule seuraamaan It Happens in Barcelona -blogin Facebook-sivua ja Instagramia.


One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.