Joulu,  Juhlapäivät

Vuoden lopun lottohulluus Espanjassa

Vuoden loppu on Espanjassa lottojen sesonkiaikaa. Itse asiassa joululottoja myydän jo heinäkuusta lähtien, mutta jonot lottoja myyviin kojuihin pitenevät vuoden loppua lähestyessä. Ja espanjalaisethan osaavat jonottaa! Usein jonot voivat kiemurella pitkälle seuraaviin kadunkulmiin. Virallisista lottokojuista ostetut kupongit nimittäin nappaavat tilastollisesti useammin jättipotit näissä lotoissa.

Ensimmäinen jännitysnäytelmä on Espanjan kansallinen joululotto (Lotería de Navidad), joka arvotaan 22. joulukuuta. Lottoa kutsutaan myös Gordo de Navidad -nimellä (“Joulun paksukainen”). Kokonainen lottokuponki maksaa 200 euroa, mutta sitä myydään yleensä kymmenosissa (20 euroa kappale), jolloin useampi henkilö myös jakaa mahdollisen voittosumman.

Tänä vuonna espanjalainen kulutti joululottoon keskimäärin 63,80 euroa per henkilö. Castilla ja Leónista löytyvät kaikista innokkaimmat lottoajat, sillä tänä vuonna siellä lottoon laitettiin jopa 96,81 euroa per henkilö. Katalonia seurasi keskimääräistä espanjalaista lottoamista ja siellä kulutettiin keskimäärin 58,41 euroa per henkilö. Toisaalta Kataloniassa lottokuponkeja myytiin Madridin jälkeen eniten.

Kataloniassa on myös arvottu vuodesta 2013 lähtien oma suuri lottonsa, Grossa Cap d’any, joka arvotaan uudenvuodenaattona 31. joulukuuta. Tämän loton kupongista joutuu pulittamaan vähemmän kuin Espanjan vastaavasta (5 euroa). Lotolla on pyritty houkuttelemaan erityisesti katalonialaiset Espanjan joulu- sekä loppiaisloton pelaajat paikallisen pelin pariin. Loton maskottina toimii tuollainen vahamainen “isopää” (“capgrós“)  hieman Tarja Halosta muistuttava tätihenkilö, joka on nopean internethaun perusteella on Alellassa asunut naapurinrouva Roser Arenas.

Tänä vuonna meidänkin jääkaappia on koristanut molemmat toivonkipinät, sekä joululotto että vuoden lopun arvontalipuke, jotka saimme itse asiassa joulunaluslahjoiksi. Vaikka mediat jaksavatkin hehkuttaa lotto-onnea innokkaasti, numeroiden osuminen oikeaan tuntuu olevan yhtä arpapeliä joka vuosi. Luulenpa, että jätämme loppiaisloton väliin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.