Joulu,  Juhlapäivät

Vuoden lopun lottohulluus Espanjassa

Vuoden loppu on Espanjassa lottojen sesonkiaikaa. Itse asiassa joululottoja myydän jo heinäkuusta lähtien, mutta jonot lottoja myyviin kojuihin pitenevät vuoden loppua lähestyessä.

Ja espanjalaisethan osaavat jonottaa! Usein jonot voivat kiemurella lottopuodilta pitkälle seuraaviin kadunkulmiin. Näin ehkäpä siksi, ettÄ virallisista lottokojuista ostetut kupongit nappaavat tilastollisesti useammin jättipotit Espanjan joululotoissa.

Espanjan “paksu” joululotto

Ensimmäinen jännitysnäytelmä on Espanjan kansallinen joululotto (Lotería de Navidad), joka arvotaan 22. joulukuuta. Lottoa kutsutaan myös nimellä Gordo de Navidad (“Joulun paksukainen”). Kokonainen lottokuponki maksaa 200 euroa, mutta sitä myydään yleensä kymmenesosissa (eli 20 euroa kappale), jolloin useampi henkilö myös jakaa mahdollisen voittosumman.

Espanjalaiset laittavat hurjia summia joululottoon

Esimerkiksi vuonna 2016 espanjalaiset kuluttivat joululottoon keskimäärin 63,80 euroa per henkilö. Castilla ja Leónista löytyvät kaikista innokkaimmat lottoajat, sillä tänä vuonna siellä lottoon laitettiin jopa 96,81 euroa per henkilö. Katalonia seurasi keskimääräistä espanjalaista lottoamista: täällä kulutettiin keskimäärin 58,41 euroa per henkilö. Toisaalta Kataloniassa lottokuponkeja myytiin Madridin jälkeen eniten.

Katalonian uudenvuoden lotto

Kataloniassa on myös arvottu vuodesta 2013 lähtien oma suuri lottonsa, Grossa Cap d’any, joka arvotaan uudenvuodenaattona 31. joulukuuta. Tämän loton kupongista joutuu pulittamaan vähemmän kuin Espanjan vastaavasta (5 euroa). Lotolla on pyritty houkuttelemaan erityisesti katalonialaiset Espanjan joulu- sekä loppiaisloton pelaajat paikallisen pelin pariin.

Katalonian uudenvuoden loton maskottina toimii vahamainen “isopää” (“capgrós“, tämän postauksen kansikuvassa). Se on tätihenkilö, joka on saanut inspiraatiota todellisesta henkilöstä, Alellan kylässä asuneesta naapurinrouva Roser Arenasista.

Tänä vuonna meidänkin jääkaappia on koristanut molemmat toivonkipinät, sekä joululotto että vuoden lopun arvontalipuke, jotka saimme itse asiassa joulunaluslahjoiksi. Vaikka mediat jaksavatkin hehkuttaa lotto-onnea innokkaasti, numeroiden osuminen oikeaan tuntuu olevan kirjaimellisesti yhtä arpapeliä joka vuosi. Luulenpa, että jätämme loppiaisloton väliin.


Haluatko pysyä ajantasalla myös tulevista Barcelona-aiheisista jutuista? Tule seuraamaan It Happens in Barcelona -blogin Facebook-sivua ja Instagramia.


One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.