Candelera-markkinat Molins de Rei, katalonia kulttuuri, ruoka, paikallinen tapahtuma
Tapahtumat

La Candelera -hulinat

Mikä ihme saa aikaan älyttömän kuhinan ja ihmispaljouden 25 000 asukkaan pikkukaupungissa “tavallisena” helmikuisena viikonloppuna? No kyseessä on tietenkin Candelera-markkinat! Tuolloin pikkukaupunki Molins de Rein kadut täyttyvät helmikuun ensimmäisenä viikonloppuna paitsi ihmisistä niin myös ruokakojuista, kukkakauppiaista, käsityöläisistä kuin myös taiteilijoista.

La Fira de la Candelera -maalaismarkkinat on 150 vuotta vanha traditio, joka pitää pintansa vielä tänäkin päivänä. Tai no, en tiedä, miten osuva tuo ilmaus “pitää pintansa” tässä kohtaa on, sillä oikeastaan näillä markkinoilla ei näyttäisi olevan mitään pelkoa siitä, että se jäisi historian jalkoihin; niin paljon porukkaa markkinoilla tuntuu joka vuosi olevan.

Hattukauppiaita

Paikallinen makkarakioski

Suolattua ja kuivattua turskaa

Tarjolla on kaikkea maatilojen antimista krääsään, paikallisista ruoka- ja viinikojuista eläinten silittelyyn. Itse tykkään kierrellä ja katsella, mitä kaikkea markkinoilla on tarjolla, mutta toisinaan hinnat huitelevat pilvissä… jopa pienestä kulmamarketista tai ekokaupasta saattaa saada saman tuotteen paljon halvemmalla.

Toisaalta joukosta voi löytää aarteita ja sellaisia tuotteita, joita ei muuten löytäisi, eukalyptyksen lehtiä, mustikkapensaita ja fudge-toffeeta, jota rakastan yli kaiken. Pienestä, ehkä noin kymmenen fudgea sisältävästä karkkipussista sainkin pulittaa 5 euroa! Arvaatte varmaan, että näitä namuja syötiin sitten suurella hartaudella. Ilahdun silti joka kerta, kun pyörin tällaisilla markkinoilla ja nään, miten elossa paikalliset perinteet täällä ovat.

Coca-pitkoja

Puu, jossa kasvaa sekä appelsiineja että sitruunoita

Puita kaupan

La Candelera -markkinat järjestetään kynttilänpäivänä, mistä juontuu myös sen nimi (“candelera” = “kynttilänjalka”). La Candeleraa vietetään 40 päivää joulun jälkeen, jolloin Jeesus tuotiin temppeliin siunattavaksi. Täällä päin on myös tapana kerätän joulukoristeet pois viimeistään La Candelera -päivänä. En oikein tiedä, olemmeko me suomalaiset tosi ajoissa, kun keräämme koristeet usein pois jo loppiaisena, vai täkälaiset vain tapansa mukaan myöhässä.

Paikallsia ruokaelämyksiä Fira de la Candelera -markkinoilla

Mustekala saavissa

La Candelera -päivän uskotaan myös ennustavan tulevien kuukausien sään. Vapaasti suomennettuna paikallinen hokema kuuluu näin: “Jos Candelera itkee, kylmä lähtee. Jos Candelera nauraa, kylmä laulaa.”

Si la Candelera plora,
el fred és fora.
Si la Candelera riu,
el fred és viu. 

Useamman lähes hyytävän kylmän talvikuukauden jälkeen olisin melkeinpä toivonut, että se Candelera olisi “itkenyt”, niin kylmät päivät olisivat tämän sananlaskun mukaan loppuneet siihen… mutta eipä satanut vettä tänäkään vuonna, kuten ei kyllä kertaakaan viime vuosien Candelera-viikonloppuina. Barcelonan talvi taitaa vielä kestää tovin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.