Santa Maria del Pi, kirkko Barcelonassa
Highlights,  Kirkot

“Mäntykirkko” keskellä Barcelonaa – Santa Maria del Pi

Miten tässä alkaakin tuntua, että historia toistaa itseään? Tuntuu kuin vierailisin kirkoissa yhtenään. Mutta tottahan se on: täällä päin useat kirkot ovat todella hulppeita ja kätkevät sisäänsä mitä mielenkiintoisempia tarinoita.

Tällä kertaa on vuorossa Santa Maria del Pi. Kävin viime vuonna kattoterassikierroksella Santa Maria del Marissa. Siellä meille suositeltiin myös Santa Maria del Pi:ssä vierailua.

Santa Maria del Pi -kirkko

Santa Maria del Pi sijaitsee Barcelonan goottilaisessa kaupunginosassa, aivan vanhan kaupungin ytimessä. Se jää toisinaan hieman huomaamattomasti pienien kujien ja sen edessä olevan pienen aukion väliin, mutta itse rakennus on silti aika hulppea.

Kirkon julkisivu ja tietenkin, mänty!

Nimensä kirkko on saanut mäntypuista (“pi”), jotka ovat koristamassa kirkon ympäristöä. Tarina kertoo erääseen männyn runkoon ilmestyneestä Neitsyt Marian kuvasta, jonka innoittamana kirkon luo päätettiin istuttaa mäntyjä.

Kirkkoa on kutsuttu myös Kuninkaiden kirkoksi (Santa Maria de los Reyes), josta merkkinä on myös sieltä löytyneet vanhat seinämaalaukset. Kuninkailla katollisessa kirkossa viitataan itämaantietäjiin, joita onkin juhlistettu Loppiaisena erityisesti tässä kirkossa.

Santa Maria del Pi:n ruusuke lasimaalauksineen on yksi Espanjan suurimmista.

Kirkon lattialaatoista löytyy tällaisia varoituksia (kuulemma hautojen takia).

Jo ennen vuosituhannen vaihdetta kirkon paikalla oli sijainnut, luultavasti romantiikanaikainen, kirkkorakennus. Sen tilalle rakennettiin kuitenkin tämä edeltäjäänsä suurempi, katalonialaisgoottilainen kirkko. Jo Santa Maria del Marin kierrokselta tutut historian käänteet toistuvat myös Pi-kirkossa: vuoden 1428 maanjäristys tuhosi kirkon osia ja sen ruusuke pirstaloitui säpäliksi aiheutten jopa kuolonuhreja. Kirkko sai myös osakseen tuhoja Espanjan perimyssodassa sekä sisällissodassa. Kirkon ruusuke tuhoutui toisen kerran sisällissodan aikaisessa tulipalossa vuonna 1936. Seitsemän vuotta myöhemmin se rakennettiin uudelleen olemassa olevien dokumenttien pohjalta.

Kirkon rauhallinen sisäpiha – ei uskoisi, että ollaan ihan Barcelonan keskustan hälinän vieressä!

Katolle kivutessa pysähdytään myös kellotornin luona.

Lasiaukosta näkee suoraan alas kirkkoon. Ennen tätä kautta nostettiin rakennusmateriaaleja sekä viljaa säilöön ylös torneihin.

Kierroksen aikana opas kertoi meille muutamia, hieman hajanaisia faktoja kirkosta ja sen historiasta, mutta kunnon tarinaa ei tästä kierroksesta kyllä irti saanut. Luulenpa, että kierros on kohdennettu etenkin niille, joiden kiinnostuksen kohde ei ole niinkään itse kirkko vaan lähinnä hulppeat maisemat yläilmoista. Itse tykkään aivan mielettömästi, kun joku kertoo tarinoita vierailukohteen takaa ja mielenkiintoisia huomioita, joita ei muuten tulisi koskaan arvanneeksi. Siksi tämä kierros jäi tarinansa puolesta hieman latteaksi. Onneksi kuitenkin kattoterassilla saimme aikaan mukavan keskustelun oppaamme kanssa ja kyselemällä enemmän hän innostui kertomaan lisää.

Tältä se sitten näyttää! Barcelona Santa Maria del Pi:n katolta.

Kierroksen päätöspiste eli kattoterassi oli pitkien ja kapeiden, muurin sisässä kulkevien kierreportaiden kapuamisen arvoinen kokemus. Yhtäkkiä oletkin Barcelonan vanhankaupungin kattojen yllä ja tuntuu kuin melkein voisit hyppiä pienille kujille ahtautuneiden rakennusten katoilta toisille. Ymmärrän hyvin, miksi Santa Maria del Marin opas suositteli näitä näkymiä niille, jotka ovat näköaloista kiinnostuneita.

Huom. Kävin kyseisellä kierroksella aurinkoisena huhtikuisena lauantaina – nyt ei ihan näin lämpimästi tarvitsisi pukeutua!

Espanjalaiset kirkot ovat näköjään hoksanneet, että niiden katot on aikamoisia näköalapaikkoja. Ja koska ihmisiä tuntuu niin kovin kiehtovan ympäristön tutkailu lintuperspektiivistä, miksipä ei siis avattaisi myös kirkkojen kattoterassit uteliaille vierailijoille – ja ehkä siinä samalla tutustutettaisi itse kirkkoon. Ihan hyvä diili.


Haluatko pysyä ajantasalla myös tulevista Barcelona-aiheisista jutuista? Tule seuraamaan It Happens in Barcelona -blogin Facebook-sivua ja Instagramia.


One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.