Castanyada / Halloween,  Juhlapäivät,  Ruoka

Barcelonan halloween onkin kastanjajuhla

Muistan, kuinka ollessani vielä lapsi, ei Suomessa oikein tiedetty kunnolla, mikä ihme se halloween oikein on. Nykyisin halloweenia tunnutaan juhlivan kaikkialla – niin myös Barcelonassa.

Ensinnäkin halloweenina Kataloniassa vietetään toistakin juhlaa: La Castanyadaa eli kastanjajuhlaa. Kauppojen näyteikkunat ja kahvilat koristellaan halloweenin kunniaksi hämähäkinseitillä ja kurpitsoilla, ja olenpa myös nähnyt myyjien tai kampaamoiden työntekijöiden panostaneen kauhuteemaisiin asusteisiin. Samalla seassa näkyy kuitenkin myös Castanyadan elementtejä: erityisesti pannulla paahdettavia kastanjoita ja ruutukuvioiseen huiviin ja esiliinaan pukeutuneita Castanyada-rouvia.Kataloniassa halloweenillä on kuitenkin omat vivahteensa.

paahdetut kastanjat
Kotitekoisia paahdettuja kastanjoita
Katukojusta ostettuja kastanjoita käärittynä paperiin

Suurella pannulla paahdettuja kastanjoita myydään yleensä illan tullen kadun kulmissa. Kuumat kastanjat kääritään sanomalehteen tai muuhun paperiin. Kastanjoiden kuori tulee kuoria pois ja sisältä paljastuu vähän pähkinää muistuttava keltainen osa. Vaihtoehtoisesti kastanjoita voi valmistaa kotona pannulla tai ihan vaan uunipellillä uunissa. Tykkään itse kastanjoiden mausta, mutta aina jossain vaiheessa menee kyllä hermo niiden kuorimiseen: toisinaan terävät kuoren palaset saavat nimittäin sormen aluset niin kipeiksi, että jätän näiden herkkujen syömisen sikseen. Mutta ehkäpä se kuuluu asiaan. Myös uunissa paistetut bataatit sekä taikinamassasta tehdyt panellets-pallot kuuluvat Katalonian halloween- ja castanyada-juhlaan. Perinteinen juhlajuoma on Muscat-viini (moscatel).

Casgtanyada Barcelonassa, taikinapallot, perinteinen paikallinen herkku
Katalonian halloweenin ja castanyadan herkkuihin kuuluu panellets-taikinapallot

La Castanyada:n lisäksi paikallisessa halloweenissa on mielestäni toinen erityispiirre, joka tosin perustuu ihan vaan omaan empiiriseen havainnointiini paikallisissa halloween-bileissä: jos paikalliset päättävät repäistä ja suunnata halloween-teemaisiin bileisiin, luultavasti heidän asuvalintansa on ihan aidon oikeasti kauhea ja karmiva. Toisin sanoen, ei mitään puolituhmia kissoja (noh joo, kyllä niitäkin aina pari sekaan mahtuu), vaan monet paikalliset pitävät halloweenia mahdollisuutena vetää ihan överksi hirviöasujen ja zombiemeikkien kanssa: mitä pelottavampi, sen parempi. Usein ne muut naamiaisasut jätetään huoletta sitten karnevaaleille. Kataloniassa halloween ja castanyada ovat paikallisille oikeita kauhujuhlia kunnon herkuilla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.