Museot ja näyttelyt,  Rakennukset

El Bornin kulttuurikeskus – Historiallinen tauko Bornissa

Tunnelma El Bornin kaduilla sunnuntaiaamuna on rauhallinen. Kahvilat täyttyvät sorisevista brunssihetkistä, ja katuja koristavat varjot ja valot, jotka aurinko, korkeat rakennukset ja kapeat kadut maalaavat katukuvaan. Ohitettuani Santa Maria del Mar -katedraalin ja jatkettuani Passeig del Born -kävelykatua, eteeni avautuu aukio ja upea metallinhohtoinen rakennus: El Bornin kulttuurikeskus.

El Born Centre de Cultura i Memòria -keskus saatiin nykyiseen kukoistukseensa joitakin vuosia sitten. Jo rakennuksen ulkomuoto, sen metalliset säleiköt, lasi-ikkunat ja sisäänkäynnin kaari antavat vihjeitä siitä, että kyseessä on entinen kauppahalli.

El Bornin kauppahallin arkkitehtuuria

Kun tätä vuonna 1876 valmistunutta kauppahallia alettiin kunnostaa uudiskäyttöön vuonna 2002, alta paljastui kuitenkin suurempi yllätys. 1700-luvulla, ennen El Bornin kauppahallin rakentamista, samalla paikalla sijaitsi Vilanova de Mar -kaupunginosa. Kaupunginosan arkeologiset jäänteet olivat säilyneet uskomattoman hyvin, ja ne kaivettiin esiin ja ovat nyt nähtävissä tässä kulttuurikeskuksessa.

El Bornin kulttuurikeskuksessa voi bongata upean palan Barcelonan historiaa.

Kannattaakin siis käydä kurkkaamassa samalla sekä entisen kauppahallin arkkitehtuuri että muinaisen kaupunginosan jäänteet. Raunioista voi nähdä muun muassa asuintalojen, lihakaupan sekä vesijohtojärjestelmän rakenteita. Keskus on täydellinen paikka pienelle hengähdystauolle kaupungilla kiertelyn lomassa. Rakennuksesta löytyy myös erillisiä maksullisia museo- ja näyttelytiloja, mutta muuten keskuksessa voi vierailla täysin ilmaiseksi.

Museon puolelta löytyy enemmän historiallisia  käyttötavaroita ja esimerkiksi kauniita laattoja.


Haluatko pysyä ajantasalla myös tulevista Barcelona-aiheisista jutuista? Tule seuraamaan It Happens in Barcelona -blogin Facebook-sivua ja Instagramia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.