Pukeutuminen Barcelonassa kesällä ja talvella, sandaalit, nilkkurit, kengät, jalkineet, mitä päälle, mitä pakata
Highlights,  Käytännön vinkkejä Barcelonaan,  Sää

Barcelonan sää – Miten pukeutua eri vuodenaikoina?

Barcelonan sää on todella vaihteleva eri vuodenaikojen välillä. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että talvella on ihan oikeasti kylmä ja kesällä aivan varmasti kuuma. Tässäpä siis tiivistelmä Barcelonan säästä eri vuodenaikoina sekä omat kokemukseni siitä, miten pukeutua Barcelonassa ja millaisia vaatteita kannattaa pakata mukaan.

Talvi (joulu-maaliskuu)

Paikallisen laskutavan mukaan talvi alkaa täällä virallisesti joulukuun lopussa. Se onkin yleensä ihan hyvin suuntaa antava ajoitus kylmien talvipäivien alkamiselle. Joulukuusta helmi-maaliskuuhun Barcelonan lämpötilat pyörivät yleensä 5-12 asteen välillä. Päivällä aurinko lämmittää kivasti ja auringossa lämpö voi kivuta jopa 15 asteeseen. Fiilis on keväinen ja aurinkoisella terassilla istuu mielellään (tosin asteista huolimatta usein talvitakki ja kaulahuivi päällä). Lämpömittari ei nimittäin aina kerro ihan koko totuutta. Barcelonan kostea meri-ilma tekee ilmasta viileän tuntuisen, ja auringon laskiessa sekä varjossa lämpötila tipahtaa todella vilpoisiin lukemiin. Tässä mielessä Barcelonaa ei voi verrata muun Espanjan lämpimiin talviin. Joskus harvoin Barcelonassa saattaa sataa jopa lunta – mutta tätä tapahtuu todella harvoin, ehkä noin viiden vuoden välein.

Pukeutuminen Barcelonassa talvella:

Talvitakki (itse käytän ihan samaa takkia kuin Suomessa) ja lämmin kaulahuivi ovat ehdottomat ainakin joulu- ja tammikuussa. Jalkaan nilkkurit, saappaat tai lenkkarit. Joskus tarvitsen hanskoja, harvemmin pipoa. Housut tai paksut sukkahousut (itse en pärjäisi esim. ohuissa sukkahousuissa).


Kevät (maalis-toukokuu)

Maaliskuussa Barcelonan aurinko alkaa lämmittämään enemmän. Alkukevät on yleensä myös sitä aikaa, kun alan käyttämään kasvoilla aurinkorasvaa päivittäin, sillä pistävän kevätauringon huomaa. Lämpötilat pysyvät yleensä 10 asteen yläpuolella ja päivisin ollaan 20 tienoilla. Vaikka iltaisin lämpötilat tuntuvat edelleen viileiltä, kuuman auringon ansiosta huhti-toukokuussa vuoden ensimmäiset rantapäivät ovat jo mahdollisia – päivällä nimittäin tuntuu jo hyvin kesäiseltä.

Pukeutuminen Barcelonassa keväällä:

Kerrospukeutuminen! Kevättakki, jonka alle mahtuu muita kerroksia vaatteita, joita voi sitten päivän mittaan lisäillä ja ottaa pois. Vaihdan kaulahuivin ohuempaan. Yleensä viimeistään huhtikuussa vaihdan kevyempiin kenkiin. Toukokuussa kesävaatteet alkavat olemaan tarpeen, vaikka itselläni takki tai neule kulkee edelleen mukana.


Kesä (kesä-syyskuu)

Kutsun kesäkuusta syyskuuhun sijoittuvaa kautta kesäksi, sillä siltä näiden kuukausien sää yleensä minusta suomalaisena tuntuu (paikallisten mukaan kesä alkaa vasta juhannuksen jälkeen).

Kesäkuussa lämpötilat alkavat pysymään läpi vuorokauden 20 asteen tienoilla. Päivällä aurinko paistaa kuumasti ja hellelukemat paukkuvat jopa 25-30 asteessa. Useiden koulujen aikataulut lyhenevät kesäkuussa pari viikkoa ennen lomaa, kun iltapäivisin on mukavampi hengailla kotona kuumuutta paossa.

Heinä- ja elokuu ovat ehdottomasti Barcelonan kuumimmat kuukaudet. Erityisesti elokuussa lämpötilat voivat olla tuskaisen kuumia, kun yölläkään lämpö ei laske alle 25 asteen. Monet paikalliset välttelevät ulkona hengailua päivän kuumimpaan aikaan kello 13 ja 17 välillä (toisaalta, jos menet esimerkiksi rannalle, niin kyllä siellä porukkaa aina tuntuu olevan). Elokuu on paikallisten kesälomakuukausi, ja se näkyy (ja kuuluu!) rantakaupungeissa. Jotkut taas suuntaavat vuoristoon, missä sielläkin uima-altaat ovat kovassa huudossa.

Syyskuu on oma lempparini, sillä rantakelejä riitää edelleen, mutta pahin, koko päivän ja yön kestävä kuumuus helpottavat hurjasti. Kaupungillakin jaksaa kierellä paljon paremmin.

Pukeutuminen Barcelonassa kesällä:

Kesäpukeutumista, eli shortsit, t-paita, sandaalit tai lenkkarit (ja tietysti paljon vaihtosukkia). Illalla tai yöllä kevyt neuletakki on ihan jees, sillä päivän kuumuuden ja hikoilun jälkeen illan kevyt tuuli ja 20 asteen lämpö tuntuvat yhtäkkiä viileiltä. Viuhka on myös aika kätevä.


Syksy (loka-joulukuu)

Barcelonan syksy osuu lokakuun ja marraskuun tietämille. Syksy on ehkä kaikista epävarminta aikaa sään suhteen. Esimerkiksi viime syksynä satoi uskomattoman paljon ja joukkoon mahtui useampi raju ukkosmyrky. Joinakin vuosina syksyllä taas on paljon lämpimiä päiviä. Loka-marraskuussa Barcelonan päivälämpötilat pyörivät 10-15 asteessa, ja etenkin marras- ja joulukuussa yöt ja aamut alkavat olemaan kylmiä.

Pukeutuminen Barcelonassa syksyllä:

Tuulta pitävä kevät- tai syystakki sekä lämmin kaulahuivi. Vedenpitävät kengät sekä ehdottomasti varalta sateenvarjo. Joulukuussa vaihdan talvipukeutumiseen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.