Barcelona, näkymät, näköalapaikka, ylhäältä, yläpuolelta, yläilmoista, ylhäältä käsin, kaupunki, rakennukset, talot, lintuperspektiivi, vuorelta, kukkulalta, maisema
Highlights,  Käytännön vinkkejä Barcelonaan

Älä pohdi näitä vasta perillä – 8 hyvää kysymystä ennen Barcelonan matkaa

Uskaltaako Barcelonan hanavettä juoda? Entä onko niitä taskuvarkaita tosiaan niin paljon kuin mitä netissä kerrotaan? Yllättävän moni pohtii näitä ihan samoja juttuja Barcelonan matkallaan. Siksi ajattelinkin koota näitä usein kysyttyjä kysymyksiä Barcelonasta ja vastata niihin tässä postauksessa. Vastaukset perustuvat omiin kokemuksiini Barcelonasta. Toivottavasti näistä on hyötyä!

1. Voiko Barcelonan hanavettä juoda?

Kyllä, Barcelonan hanavesi on juomakelpoista. Maistuuko se hyvältä? No, yleensä ei. Veden maku ja laatu vaihtelevat alueittain. Erityisesti keskustan alueella vesijohtojärjestelmät ovat vanhoja ja vedessä maistuu kalkki. Itse en ole kuitenkaan ikinä saanut mitään oireita juotuani Barcelonan vesijohtovettä. Sitä samaa vettä tulee esimerkiksi puistoissa ja kadunkulmissa olevista juomalähteistä, ja kyllä ihmiset, jopa lapset, niistäkin juovat. 

Barcelonan hanavettä voi siis juoda, mutta itse tekisin niin vain paremman puutteessa. Muutoin Barcelonassa joutuu valitettavasti ostamaan pullovettä. Useat Barcelonassa asuvat puhdistavat hanaveden pulloveden ostamisen sijaan. Paikalliset käyttävät hanaveden puhdistamiseen joko suoraan hanaan asennettavaa vedensuodatinta tai suodattavaa vesikannua.

2. Mitä siellä Barcelonassa sitten pitäisi nähdä?

Sagrada Familia -kirkko on tietenkin mieletön nähtävyys, mutta kävisin ehdottomasti katsomassa kaupunkia yläilmoista jossakin Barcelonan useista näköalapaikoista. Jos nähtävyyksien kiertelyyn on vain vähän aikaa, turistibussi on kätevä tapa nähdä kaupunkia. Barcelonassa on myös paljon muita mielenkiintoisia vierailukohteita niiden kaikista suosituimpien nähtävyyksien lisäksi.

Barcelona, näkymät, näköalapaikka, ylhäältä, yläpuolelta, yläilmoista, ylhäältä käsin, kaupunki, rakennukset, talot, lintuperspektiivi, kattoterassi, katolla, terassi, keskusta, maisema

3. Mitä ruokaa Barcelonassa kannattaa maistaa?

Omia katalonialaisia ruokasuosikkejani ovat:

  • Pa amb tomàquet (lausutaan pam-tomakat) eli leipää tomaatilla ja oliiviöljyllä: maailman yksinkertaisin, mutta niin herkullinen tapas tai lisäke ruoan kanssa. Kysy rohkeasti, olisiko sitä tarjolla, vaikka leipää ei olisi mainuttu erikseen ravintolan ruokalistalla.
  • Fideuá on niin sanottu ”pastapaella”: riisin sijasta tässä ruoassa käytetään paistettua pastaa (yleensä raketti spagetteja). Jos tykkäät paellasta, pidät ihan varmasti myös fideuásta!
  • Jälkkäriksi suosittelen kokeilemaan crema catalana -paahtovanukasta – apua, miten hyvää!

4. Montako päivää olisi sopiva aika Barcelonassa?

Parin päivän reissu tai pitkä viikonloppu on aika pikainen käynti Barcelonassa, mutta kyllä silloinkin kaupungista ehtii nauttia: en lähtisi ahmimaan liikaa vierailukohteita, vaan valitsisin yhden, johon todella haluaa tutustua kunnolla. Keskittyisin myös syömään hyvin. 

Viikossa ehtii jo näkemään enemmän: silloin kannattaa ainakin tutustua johonkin vähemmän tunnettuun nähtävyyteen ja tehdä vaikka päiväreissu lähiseuduille. Barcelonassa on kuitenkin niin paljon tekemistä ja nähtävää, ettei aika koskaan riitä kaikkeen. Parasta onkin se, että aina seuraavaan kertaan jää jotain, mitä odottaa.

5. Mikä on Suomen ja Barcelonan välinen aikaero?

Barcelonassa kello on tunnin vähemmän kuin Suomessa. Se kuuluu siis muun Espanjan (poikkeus: Kanarian saaret) tapaan Keski-Euroopan aikavyöhykkeeseen (UTC +1). Suomesta Barcelonaan matkustaessa kelloa siirretään siis tunti taakse päin. Kesäaika ja talviaika vaihtuvat samoina päivinä kuin Suomessa.

Tämä tunnin aikaero on itselleni mukavan helppo, kun haluan pitää yhteyttä Suomeen. Maantieteellisesti katsottuna Espanja kuuluisi kuitenkin Portugalin ja Britannian kanssa samalle aikavyöhykkeelle (jolloin aikaero Suomeen olisikin kaksi tuntia). Nykyinen aika on jäänne toisen maailmansodan ajoilta, jolloin Franco päätti vaihtaa Espanjan aikavyöhykkeen yhteneväksi Saksan kanssa. Välillä Espanjassa on harkittu kellonajan siirtoa takaisin sille kuuluvaan, ”oikeaan” aikaan, mutta toistaiseksi Espanjassa noudatetaan Keski-Euroopan aikaa.

6. Onko Barcelonassa todellakin niin paljon taskuvarkaita?

On. Barcelonassa on useiden tilastojen mukaan maailman eniten taskuvarkaita: ja niin varmasti onkin, erityisesti turistinähtävyyksien lähettyvillä, metroissa sekä vilkkaimmilla kaduilla. Mutta ei niitä nyt yhtenään tule vastaan. Näiden kymmenen vuoden aikana, joina olen Barcelonassa seikkaillut, en ole tullut koskaan ryöstetyksi (koputan puuta). 

Tässä muutama hyvä vinkki turvalliseen matkustamiseen Barcelonassa:

  • Tärkeintä on pitää järki matkassa. Paras oma vinkkini: kävele ja käyttäydy kuin tietäisit, missä olet ja mihin olet menossa. Totta kai apua ja neuvoa saa kysyä, mutta parempi, ettei haahuile ihan omissa maailmoissaan.
  • Suosittelen ehdottomasti vetoketjullista laukkua. Barcelonan keskustassa on hyvä kantaa laukkua vartalon etupuolella tai ainakin pitämää kättä visusti laukun vetoketjun kohdalla. 
  • Suhtaudu varauksella ihmisiin, jotka lähestyvät yllättäen, tai jos tapahtuu jotain yllättävää.
  • Vahdi tavaroitasi koko ajan. Ole tarkkana etenkin silloin, kun poistut tai nouset metroon, etsit oikeaa reittiä, pysähdyt ihastelemaan nähtävyyttä, seuraat esitystä kadulla tai tarkastelet mielenkiintoista näyteikkunaa. Taskuvarkaat käyttävät hyväksi juuri näitä hetkiä, jolloin huomiosi kiinnittyy jonnekin muualle.
  • Älä jätä uutuutta kiiltävää puhelintasi terassin pöydälle syömisen ajaksi tai ostoksiasi tuolin olalle roikkumaan. En usein myöskään uskalla jättää laukkuani edes viereiselle tuolille, vaan pidän sitä sylissäni.
  • Älä hihhuloi umpihumalassa Barcelonan yössä (tai no, älä päivälläkään).

7. Millä kulkuvälineellä Barcelonassa kannattaa liikkua?

Barcelonan julkinen liikenne on erittäin toimiva, joten suosittelen ehdottomasti metroa, mutta myös busseja. Barcelonan linja-autoverkosto on kokenut suuria muutoksia viime vuosina, ja nykyisin busseilla on helppo liikkua ympäri kaupunkia!

8. Entä uskaltaako Barcelonassa ajaa taksilla?

Uskaltaa. Ota kuitenkin virallinen taksi. Barcelonan taksit ovat väriltään keltamustia. Nykyisin virallisten taksien takaosan rekisterikilvet ovat sinisiä (eivät siis valkoisia). Virallisten taksien sisällä on esillä hinnat sekä taksikuskin kortti, josta saa selville ajajan tiedot. 

Vapaat taksit tunnistaa niiden katolla palavasta vihreästä valosta. Valokyltissä oleva numero ei viittaa matkustajamäärään (kuten ite joskus luulin), vaan se viittaa taksaan, jota taksi juuri sillä hetkellä käyttää. Tällä tavalla kontrolloidaan, että taksit käyttävät oikeaa hintaluokkaa. 

Barcelonassa on käytössä ekotakseja, joten suosittelen ehdottomasti käyttämään niitä. Hinnat ovat samat kuin muilla virallisilla takseilla. 

Jäikö joku asia vielä askarruttamaan? Onko mielessäsi jokin muu kysymys Barcelonaan liittyen? Viestiä saa laittaa kommenttikenttään! Vastailen mielelläni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.