Katalonia, Barcelona, pääsiäinen, pääsiäisen aika, leipomo, konditoria, ikkuna, herkut, ruoka, suklaa, suklaaveistos, suklaa-asetelma, mona, perinne, katsovat näyteikkunaa, perinteinen, kylä
Juhlapäivät,  Pääsiäinen

Barcelonan erikoisuudet pääsiäisenä

Okei, pakko myöntää: pääsiäinen Barcelonassa ei ole yhtä näyttävä juhla kuin se on muualla Espanjassa. Silti katalonialaiseen pääsiäiseen kuuluu omat, kivat erikoisuutensa: muna-asetelmat, laulavat ”tontut” ja muutama pääsiäisparaati… Ja vaikka pääsiäinen ei olekaan Barcelonan suurin juhla, on hyvä huomioida, että pääsiäisen pyhät vaikuttavat esimerkiksi kauppojen aukioloaikoihin.

Mona eli suklainen muna-asetelma

Pääsiäisenä Barcelonan leipomot ja konditoriat täyttyvät herkkuasetelmista, monista. Kataloniassa perinteiset monat ovat olleet ranskalaiseen briossitaikinasta valmistettuja pyöreitä kakkuja, joiden päälle on aseteltu keitettyjä kananmunia. Perinteellä on pitkät juuret, sillä vanhin monaresepti on 1400-luvulta. 

Nykyisin kakkuversiota näkee harvoin. Suurin osa mona-asetelmista on valmistettu suklaasta, ja kananmunatkin ovat useimmiten vaihtuneet suklaisiin. Jos monasta kuitenkin keitettyjä kanamunia löytyy, hauskuus on taattu: tapana on nimittäin yrittää napsauttaa muna jonkun perheenjäsenen otsaan tämän huomaamatta!

Barcelona, Katalonia, pääsiäinen, mona, muna-asetelma, suklaa, leipomo, ikkuna, suklaapatsas, suklaaveistos, perinne, traditio, annetaan kummilapselle, piirroshahmo, eläin, koristeltu, herkku, näyteikkuna
Monat voivat olla myös suklaaveistoksia, jotka esittävät eläimiä tai muita hahmoja.

Mona-asetelmiin on lisätty lapsille mieleisiä piirroshahmoja tai vaikkapa Barça-jalkapallojoukkueen logo, sillä se on herkkuasetelma, joka kummien tulee ostaa pääsiäisenä kummilapsilleen. Voi katalonialaisia kummiparkoja: ensin pitää ostaa palmunoksat ja sitten vielä muna-asetelmat! Esimerkiksi ylemmän kuvan käsintehdyt monat konditoriassa maksoivat 80-100 euroa. Onneksi niitä on vähän halvempiakin, mutta suurin osa on kuitenkin vähintään 20 euroa.

Munien määrä monassa määräytyy lapsen iän mukaan: viisivuotiaan monassa tulisi siis olla viisi munaa. Perinteisesti kummilapset saavat monan aina kahteentoista ikävuoteen asti, jolloin on ollut tapana suorittaa katolinen konfirmaatio.

Mona syödään perinteiseesti toisena pääsiäispäivänä eli pääsiäismaanantaina.

Piknikille perheen kanssa

Monan lisäksi pääsiäismaanantaina katalonialaiset syövät tyypillisesti piknik- tai grilliruokaa yhdessä perheen, sukulaisten tai ystävien kesken. Päivää kutsutaan epävirallisesti nimellä El día de la mona. Se on päivä, jolloin hengaillaan perheen ja ystävien kanssa ulkoilmassa (jos sää vain suosii, aika usein juuri vapaapäiville osuu aika harmaa sää). Perinteisesti aktiviteetteihin on kuulunut lennättää leijaa, tanssia perinteisiä tansseja tai laulaa lauluja. Nykyisin ulkoilmassa touhutaan kuka mitäkin: pelataan pelejä, käydään kävelyretkellä tai potkitaan jalkapalloa. Piknikruoka on kuitenkin edelleen keskeisessä osassa. Nykyisin piknikejä ja grillausta harrastetaan muinakin pääsiäisen päivinä, eikä tämä aktiviteetti ole niin sidottu juuri maanantaihin.

Barcelona, Katalonia, grillaus, grilliruoka, makkara, liha, pääsiäinen, ulkona, lautanen, pöydällä, pöytä, piknik, perinteinen, maaseutu, pyhä, syödään yhdessä, laitetaan ruokaa, paistetut lihat, ateria
Grilliruokaa ystävien kanssa Katalonian maaseudulla.

Hiippalakkiset caramelles-kuorot

Pääsiäisen pyhinä monissa katalonialaisissa kylissä kiertelee kuoroporukoita laulamassa pääsiäiselle tyypillisiä kuorolauluja (caramelles). Perinne on kulkeutunut Katalonian maaseudulta kaupunkeihin. Caramelles-kuoroperinne onkin vahvimmillaan tietyissä pienemmissä katalaanikylissä (esim. La Seu d’Urgell, Súria, Mataró, Cardona ja Sant Cugat del Vallès).

Alunperin caramelles-kappaleet ovat olleet enemmän kristillisiä. Sittemmin niihin ovat sekoittuneet maallisemmat aiheet. Lauluja säestetään erilaisilla perinteisillä puhallin- ja lyömäsoittimilla. Kuorot ovat joko lapsi- tai aikuiskuoroja (perinteisesti laulajat ovat miehiä, mutta nykyisin myös sekakuoroja näkyy).

Caramelles, kuoro, laulut, pääsiäinen, katalonialainen perinne, katalaaniperinne, tonttulakit, pääsiäisen aikaan, orkesteri, kuorolaulanta, musiikki, paikallinen, miehet, perinteinen, Sant Cugatin luostari, Barcelonan lähikaupungeissa
Caramelles-kuorolauluja Sant Cugat del Vallèsissa.

Kuoro vaeltelee pitkin kylän katuja tyypillisesti lankalauantain iltana tai pääsiäispäivien aamuina (eli sunnuntaina ja maanantaina). He kantavat mukanaan kepin varteen asetettua koria, sillä ennen vanhaan kyläläiset kuuntelivat lauluja kotiensa parvekkeilla ja lahjoittivat laulajille kananmunia tai rahaa.

Mieskuorolaisilla on päässään usein katalonialainen lakki, barretina. Nämä tonttulakeilta näyttävät hatut olivat hauska näky, kun kävin katsomassa caramelles-esitystä ensimmäisen kerran vuosia sitten Sant Cugatissa. Ihan kuin tontut olisivat eksyneen laulamaan keskelle pääsiäistä!

Pääsiäiskulkueet Barcelonassa

Espanjassa pitkäperjantai on tunnettu pääsiäiskulkueistaan (processó). Barcelonassakin kyllä järjestetään muutamia paraateja, mutta ne eivät ole yhtä suosittuja tai tunnettuja kuin muualla Espanjassa.

Pitkänäperjantaina Barcelonssa järjestetään monta Via Crucis -paraatia, jotka esittävät pääsiäisen kärsimysnäytelmän. Vilkaisin netistä aikatauluja, ja listalle ilmestyi 18 Via Crucis -tapahtumaa pitkin päivää eri puolilla Barcelonaa. Lähes jokaisella naapurustolla näyttäisi siis olevan oma kulkueensa. Ehkä tunnetuin Barcelonan pääsiäiskulkueista on Barcelonan vanhassakaupungissa goottilaiselta katedraalilta lähtevä paraati pitkänäperjantaina kello 19.00.

Pasqua vai Semana Santa?

Minulle oli aluksi hirmu epäselvää, mikä ero Semana Santalla ja Pasqualla on. Suomessa espanjan tunneilla olin oppinut, että Pasqua tarkoittaa pääsiäistä. Ja ihan oikein menikin. Mutta Espanjaan muutettuani kaikki tuntuivat käyttävän sanaa Semana Santa (pyhä viikko) puhuessaan pääsiäisestä.

Sitten hoksasin: Espanjassa Semana Santa tarkoittaa samaa kuin Suomessa pääsiäisviikko. Se tarkoittaa koko viikkoa palmusunnuntaista pääsiäispäivään (pääsiäissunnuntaihin) asti. Pasqua eli “pääsiäinen” viittaa ainoastaan pääsiäisen pyhäpäiviin eli pitkään viikonloppuun pääsiäisviikon lopussa.

Moni paikallinen kysyy usein, mitä teet Semana Santana (pääsiäisviikolla). Tämä onkin ihan loogista, sillä esimerkiksi kouluissa ja monissa harrastuspaikoissa koko pääsiäisviikko on lomaa. Usein myös aikuisilla on pidempi loma, minkä johdosta espanjalaiset matkustavat paljon pääsiäisenä.

Barcelona, Katalonia, pääsiäinen, mona, suklaa-asetelma, muna-asetelma, suklaa, leipomo, ikkuna, suklaapatsas, suuri, iso, talo, junarata, suklaaveistos, perinne, traditio, annetaan kummilapselle, kummit, koristeltu, herkku, näyteikkuna, syödään pääsiäisenä Kataloniassa
Valtava suklaa-asetelma paikallisen leipomon ikkunassa.
Tämän kyseisen suklaamonan saaja valitaan arpomalla.

Barcelonan pyhäpäivät pääsiäisenä

Kataloniassa ja Espanjassa pääsiäiseen kuuluu kolme pyhäpäivää, mutta ne sijoittuvat hieman eri tavalla kalenteriin. 

Pääsiäisen pyhäpäivät muualla Espanjassa:

 • kiirastorstai
 • pitkäperjantai
 • pääsiäissunnuntai

Pääsiäisen pyhäpäivät Kataloniassa (ja siten myös Barcelonassa):

 • pitkäperjantai
 • pääsiäissunnuntai
 • toinen pääsiäispäivä (eli maanantai)

Kataloniassa pääsiäispyhät ovat siis samat kuin Suomessa, ja torstai on vielä normaali työpäivä (tosin jotkut paikalliset ovat lomalla koko viikon).

Pääsiäisen aukioloajat Barcelonassa

Pyhäpäivinä (eli pääsiäisperjantaina, -sunnuntaina ja -maanantaina) lähes kaikki kaupat ovat kiinni. Jotkin harvat pienet putiikit Barcelonan keskustassa ja turistialueilla saavat olla auki. Kauppakeskuksista Maremagnum on ainoa, joka on auki myös pyhäpäivinä.

Lähes kaikki ruokakaupat ovat pyhien aikaan suljettuina. Jotkin pienemmät kioskityyliset ruokakaupat saavat kuitenkin olla auki.

Suurin osa Barcelonan ravintoloista on puolestaan auki myös pyhäpäivinä.

Yhtälailla myös monet museot pitävät ovensa auki pääsiäisenä: esimerkiksi Barcelonan suklaamuseo on avoinna kaikkina pääsiäisen päivinä – sopiihan suklaa oikein mainiosti näiden päivien teemaan.


Piditkö tästä postauksesta? Voit seurata tulevia uusia postauksia tykkäämällä It Happens in Barcelona -blogin Facebook-sivusta.

4 Comments

  • Jenni

   Heippa Anna! Kiva, kun jätit kommentin. 🙂
   Olen sosiologi, mutta työskentelen markkinoinnin (markkinointitutkimuksen, sisällöntuotannon yms.) parissa.
   Oliko sulla jotain mielessä siihen liittyen vai kysyit muuten vaan?

   • Anna

    Oon ite ollut tosi samanlaisilla taustoilla siellä päin eli ensin au pairina Madridissa ja sitten vaihdossa Barcassa. Oon luokanopettaja ja espanjan aineenopettaja, mutta ei ole tullut vielä sellaisia kasvatusalan töitä sieltä vastaan, mistä aattelen että osaisin ja voisin tehdä 😀 Siksi kiinnosti mitä siä oot keksinyt alkaa tekemään 🙂 !

    • Jenni

     Heippa Anna!

     Vähän kiva kuulla, että sulla vähän samanlainen tausta au pair – ja vaihtovuosien suhteen! 🙂 Jos ymmärsin oikein, niin asut nyt siis Suomessa? Mutta oliko sulla vähän mielessä taas Espanjaan muuttaminen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.