Barcelona, Barcelonan lentokenttä, lentoasema, lentoyhtiöt, lentokone, terminaali, T2, vanha terminaalirakennus, lentokone, kiitorata, lennot, Helsinki, Helsingistä, Suomesta, matka, matkalla, reissussa, reissu, matkustaminen
Arki

Barcelona, muistatko ensitapaamisemme 10 vuotta sitten?

Koko kortteli kumisee, kun raahaan suurta matkalaukkuani La Rambla -kävelykatua alas päin. Ohitan upeita rakennuksia ja koristeellisia julkisivuja. Näen pari tutunnimistä kauppaa, mutten ole varma, missä olen. En kuitenkaan pysähdy katsomaan karttaa. Matkaoppaissa sanottiin, että niin ei kannata tehdä. Näytät turistilta ja sinut ryöstetään. Jatkan matkaa määrätietoisesti La Ramblalla, vaikka se onkin todellisuudessa Portal d’Angel.

Saavuin juuri Barcelonaan. Aikaisen herätyksen, Wienissä tehdyn välilaskun ja jännittävän lentokenttäbussin jälkeen olen vihdoin täällä: valmiina kahden viikon seikkailuun kaupungissa, josta olen rohmunnut etukäteen kaiken tiedon, jonka olen irti saanut. Nettisivut ja opaskirjat kehottavat käymään Ramblalla. ”Ja tässähän sitä jo ollaan”, totean itsekseni.

Käännyn matkalaukkuineni yhdelle vanhankaupungin kapeista kujista. Yöpaikkani on oltava lähellä, olen varma. Kaksi jätkää kulkee ohitseni ja huutaa ”what’s up?”. Hämmennyn hetkeksi, mutta jatkan matkaa. Saan vasta myöhemmin selville heidän huutaneen espanjankielistä sanaa ”guapa” (kaunokainen). Noh, matkaoppaat unohtivat mainita monta muutakin asiaa.

Pääsen perille. Sohvasurffauspaikan isännät kysyvät alkumatkastani. Verryttelen matkalaukkua vetänyttä kättäni ja kerron, että kaikki meni täydellisesti. Sitten hostit ennättävät jo kysymään, haluaisinko lähteä baariin. Ai mitä, baariin? Nytkö?

En ole saanut hetken hengähdystä, mutta vastaan silti myöntävästi. Mutkittelemme kapeita kujia pitkin parin korttelin päähän, jossa sana baari saa aivan uuden merkityksen. Tajuan, että ”baari” tarkoittaakin tässä yhteydessä pientä tapasravintolaa. Perillä ymmärrän myös, että baari on samalla hengähdyshetkeni: paikka, jossa vietetään aikaa muiden kanssa höpisten ja yhdessä syöden. Aloitan kahden viikon reissuni Barcelonassa opeista tärkeimmällä: ota rennosti.

Mikä Barcelonassa on muuttunut kymmenen vuoden aikana?

Tänään on kulunut tasan kymmenen vuotta siitä, kun matkustin Barcelonaan ensimmäisen kerran vuonna 2009. Vielä tuolloin suoria lentoja Suomesta Barcelonaan oli tarjolla vähän. Oli matkustettava päivä vaihtolennon kanssa. Tuolloin Suomessa ei myöskään tiedetty paljoa Barcelonasta. En tiennyt minäkään: Kaupunki oli vaikea sijoittaa kartalle. Tiesin jotain Gaudísta, olin kuullut hieman jalkapallosta. Mutta minulla ei ollut mitään hajua tomaattileivistä tai ihmistorneista.

Kymmenessä vuodessa moni asia on muuttunut. Nykyisin kaikki tietävät Barcelonan. Barcelonaan matkustettaessa ei matkusteta lomalle Espanjaan tai Kataloniaan, vaan Barcelonaan. Barcelonasta itsessään on tullut kohde. 

Moni kahvila, kuppila, kauppa ja baari, joissa rakastin käydä, on sittemmin sulkenut ovensa. Samalla moni uusi, ihana kahvila, kuppila, kauppa ja baari on tullut tilalle. Ja samalla muutamat klassikot ovat pitäneet pintansa ympärillä muuttuvan kaupungin mukana. 

Nyt Barcelonaa myös rakastetaan enemmän kuin koskaan – vähän liikaakin. Kaupungissa vierailee valtavat määrät turisteja, vuosi vuodelta edellistä enemmän, mistä on muotoutunut yksi Barcelonan suurimmista haasteista: kuinka pitää rakastettu kaupunki rakastettavana myös jatkossa?

Mutta on moni asia myös pysynyt samana. Barcelona on edelleen avoin, rento ja boheemi. Se on kaunis ja edistynyt, kansainvälinen ja samalla niin paikallinen.

Täydellinen Barcelonani

Minun muistoissani Barcelona näyttäytyy täydellisimmillään tietenkin 1. huhtikuuta vuonna 2009; juuri sellaisena kuin löysin sen kymmenen vuotta sitten. Mutta Barcelona on elänyt ennen minun tuloani ja elää myös sen jälkeen. Jollekin toiselle minua aikaisempi Barcelona on ollut se täydellinen versio kaupungista. Ja jollekin toiselle jokin sen jälkeinen. Täydellinen Barcelona ei kenties olekaan itse kaupunki, sen kadut, kahvilat ja kaupat, vaan se, miten kaupunki nivottuu kunkin elämäntarinaan.

Nojaudun lentokoneen istuimeen ja koitan rauhoitella vatsassani vellovaa lähtöhaikeutta. Kahden viikon aikana rakastuin Barcelonan keveyteen, sen upeaan arkkitehtuuriin ja salaperäisiin kujiin; herkulliseen ruokaan, pitkiin öihin ja mielenkiintoiseen kulttuuriin. Pohdin, onko Barcelona todellakin niin erityinen? Olisinko tuntenut ihan samanlaista huumaa, jos olisin valinnut matkakohteekseni jonkin toisen kaupungin? Katselen ikkunasta, kuinka lentokenttärakennus etääntyy koneen suunnatessa kiitoradalle. Tiedän, että Barcelona on kaupunki, johon haluan vielä palata. Mutta sitä en vielä tiedä, että kymmenen vuotta myöhemmin istun koneeni äärellä Barcelonassa ja kirjoitan blogipostausta täydellisestä Barcelonastani.

4 Comments

 • Siina

  Moi, kiitos vastauksestasi! Olin au pairina marraskuusta 2015 toukokuuhun 2016 eli ihan muutama vuosi sitten 🙂 Vau, itsekkin itseasiassa työskentelen tällä hetkellä viestinnän ja markkinoinnin parissa, ja juurikin niitä hommia etsin myös Barcelonasta! Jos haluat kertoa vähän enemmänkin, mitä kautta löysit töitä yms. niin olisi superkiva tietää, mut löytää facebookista nimellä Siina Nurminen. 🙂 Jep, toivotaan että pian löydän itseni myöskin Barcelonasta asumasta, tätä varten töitä kokoajan sieltä haeskelenkin.

  • Jenni

   Okei, kiva! 🙂 Itse olin au pairina vuonna 2010-11, eli vähän enemmän on jo siitä aikaa. Mutta ihan sama kävi, Barcelona vei tuona aikana kyllä sydämen ihan totaalisesti, eli en ihmettele, että haluat vielä palata! 😀 Ja kiitti paljon yhteystiedoista, etsin sut ja voidaan sitten laittaa enemmän viestiä just esim. noista työhommista. 🙂

 • Siina

  Moi! Törmäsin sun blogiin jonkun Fb-ryhmän kautta ja pakko myöntää, että en ole blogeja lukenut vuosikausiin. Ihastuin kuitenkin sun blogiin, laadukkaita kuvia ja kiinnostavaa tekstiä! Olen itsekkin Barcelonaan au pair- aikoinani rakastunut, ja edelleen haaveilen sinne muutosta. Kiinnostaisikin tietää, mitä teet työksesi/millä elätät itsesi Barcelonassa? 🙂

  • Jenni

   Heippa Siina! Apua, miten ihana kommentti, kiitos hurjasti! 🙂

   Ihanaa, että oot löytänyt blogin pariin Facebookin syövereistä. Meillä onkin sitten samanlainen historia tuon au pair -vuoden suhteen. 😉

   Oon koulutukseltani sosiologi, mutta viime vuodet työskennellyt markkinoinnin (markkinointitutkimuksen ja sisällöntuotannon) parissa.

   Oispa kiva, jos haaveesi toteutuisi, ja pääsisit vielä tänne takasin! Millon olit muuten täällä au pairina, onko siitä jo aikaa?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.