Katalonia, Barcelona, pääsiäinen, perinteet, paasto, traditio, perinne, traditiot, noita, noita-akka, vanha rouva, seitsemän jalkaa, monta jalkaa, kengät, seinämaalaus, El Born, Barcelonan keskustassa, mustavalkoinen graffiti
Juhlapäivät,  Pääsiäinen

Turskaa, munkkeja ja yksi hullu mummo – Paastonaika Barcelonassa

Karnevaalit on juhlittu ja sardiinin hautajaiset vietetty karnevaalien viimeisenä päivänä. Nyyh. Hauskuus on ohi, ja on aika haikeudelle ja itsetutkiskelulle – sekä herkkujen vähentämiselle. Espanjassa on menossa paastoaika, joka kulkee nimellä Quaresma. Tämä paasto kestää 40 päivää tuhkakeskiviikosta pääsiäissunnuntaihin asti (sunnuntait jätetään laskuista pois). Tarkat päivämäärät vaihtelevat vuosittain, sillä ne riippuvat pääsiäisen ajankohdasta.

Entisaikoina Kataloniassa ja muualla Espanjassa quaresma-aikaan kuului ihan oikeasti kunnon paastoaminen. Hieman iäkkäämmät katalaanit muistavat edelleen, kuinka lapsuudessa paaston aikana ei saanut lihaa ja syötiin vain tylsiä kasviskeittoja. Nykyisin paasto ei varsinaisesti näy enää Katalonian arjessa. Mutta kyllä jotain paastoon liittyviä perinteitä on edelleen jäljellä!

Vella Quaresma – Katalaanien noita-akka

Yksi ehkä friikeimmistä katalaanitraditioista kuuluu juuri pääsiäiseen: se on Vella Quaresma (”Vanha rouva Paasto”, tämän postauksen kansikuvassa). Vella Quaresma on mummo, joka ilmestyy paaston ajaksi esimerkiksi kouluihin. Se voi olla nukke, pahvista tehty hahmo tai naamiaisasuun pukeutunut henkilö. Ryppyinen leidi muistuttaa hieman Suomen pääsiäisnoitia: hän on pukeutunut huiviin ja esiliinaan ja kantaa mukanaan vihanneskoria. Kaikki ihan jees tähän asti. Mutta: tällä rouvalla onkin seitsemän jalkaa.

Nämä seitsemän jalkaa toimivat kalenterina, joiden avulla lasketaan jäljellä olevia viikkoja pääsiäiseen. Joka viikko yksi Vella Quaresman jaloista katkaistaan pois. Joissakin paikoissa paaston puolivälissä, neljäntenä viikkona, koko mummo sahataan kahtia! Traditioon kuuluu, että ensin voivotellaan sitä, kun seitsenjalkainen mummeli ei voi kävellä kunnolla niin monella jalalla. Ja lopuksi rouva jääkin jalattomaksi… että silleen!

Mummon raju kohtelu selittynee sillä, että Vella Quaresma on hahmona hieman ilkeä. Hän saapuu karnevaalien päätteeksi ja tuhoaa Kuningas tai Kuningatar Karnevaalin julmasti. Tänä vuonna seuraamassani Les Corts -kaupunginosan järjestämissä sardiinin hautajaisissa kävi juurikin näin. Spektaakkelia vieressäni seuranneet kouluikäiset pojat olivat hyvin järkyttyneitä vanhan rouvan käytöksestä ja vaativat tätä vastuuseen teoistaan: ”Et voi tehdä noin Kuningatar Karnevaalille! Mene kotiisi, mummo!”, pojat huusivat uhmakkaasti.

Barcelona, Les Corts, sardinada, sardiinin hautajaiset, karnevaalit päättyy, tuli, tulishow, paholaiset, esitys, raketit, ilotulitukset
Vella Quaresma pamahtaa paikalle karnevaalien päätteeksi Sardiinin hautajaisissa.
Les Corts -naapuruston paholaisten tuliesitys vuonna 2019.

Turskaa kaikille

Usein Vella Quaresma -rouva kuvataan kantamassa korin lisäksi turskakalaa (bacallà). Tämä juontuu siitä, että aikoinaan Kataloniassa turskan syöminen korvasi paaston aikana kielletyn lihan syömisen. Pohjoisen meriltä tuotu suolattu tai kuivattu turska oli harvoja ruokalajeja, joka kesti pilaantumattomana pitkiä aikoja. Näin ollen sitä pystyttiin kuljettamaan pidempien matkojen päästä Kataloniaan asti. Näin myös Katalonian sisämaassa asuvilla oli mahdollisuus kalan syömiseen. Vaihtokaupaksi keplasivat niin viini kuin brandykin. Turska oli halpaa, joten yhä useammalla perheellä oli varaa siihen. Pääsiäistä edeltävänä aikana kalakojut myyvät edelleen turskaa kauden ruokana, tosin nykyisin usein tuoreena. Myös ruokareseptejä, joissa käytetään turskaa näkee paljon, ja jotkut ravintolat ovat jopa innostuneet valmistamaan turska-aterioita ja mainostamaan niitä “turskakierroksena” (ruta del bacallà).

Katalonia, Barcelona, pääsiäinen, paasto, paastonaika, ruoka, syöminen, kala, turska, kuivattu, suolattu, perinteinen, kalakoju, kalakauppa, kalanmyyjä, kalat
Suolattua ja kuivattua turskaa myyvä koju markkinoilla

Ja munkit vielä siihen päälle

Oho! Paastonaikana saakin herkutella! Bunyols de Quaresma ovat paaston aikana syötäviä pieniä uppopaistettuja munkkeja. Näitä herkkuja voi löytää paastonajan Barcelonan ja Katalonian leipomoista. Munkkeja syödään tyypillisesti keskiviikkoisin ja perjantaisin. Minulle oli hieman yllättävää, että makeat munkit ovat täällä perinteinen paastonajan herkku. Onkin arveltu, että munkit keksittiin helpottamaan muuten niin rankkaa paastonajan ruokavaliota. Munkkien alkuperästä ei ole yhtenäistä tietoa: perinteen on arvioitu tulleen jo ajalta, jolloin arabit hallitsivat Iberian niemimaata. Toisaalta Kataloniassa Bunyols de Quaresma -munkkien alkuperä on liitetty erityisesti Empordàn alueeseen.

Barcelonassa vierailevan ei siis tosiaan kannata säikähtää paastonaikaa: nykyisin sen vaikutusta tuskin edes huomaa. Toisaalta, tarkkasilmäinen voi bongata paastonajan erikoisuuksia leipomoiden valikoimasta, ravintoloiden ruokalistoilta tai – kuten tämän postauksen kansikuvasta näkyy – jopa Barcelonan vanhankaupungin seinämaalauksista. Kataloniassa paastonaika ei olekaan enää niin vakavaa.

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.