Barcelona, Katalonia, Turó del Putget, puisto, näköala, näköalapaikka, näkymät, maisemat, Tibidabo-vuori, Collserola, ylhäällä, yläpuolella, yläilmoissa, kattojen yllä, kukkula
Highlights,  Puistot

Turó del Putget – Barcelonan salainen kukkulapuisto

Kevät on Barcelonassa puistohengailun kulta-aikaa. Aurinkoisena päivänä koko kaupunki tuntuu aina saavan saman päähänpiston: suunnata esimerkiksi Barcelonan tunnetuimpaan Ciutadella-puistoon tai Montjüic-vuorelle. Kyseiset puistot ovat silloin nimittäin aika täynnä. Jos kaipaa hieman rauhallisempaa puistokävelyä, onneksi Barcelonassa on paljon muitakin kivoja puistoja. Yksi niistä sijaitsee vartin metromatkan päässä Barcelonan keskustasta, Sant Gervasin alueella. Paikan nimi on Turó del Putget.

Barcelona, Katalonia, Turó del Putget, puisto, kukkula, mäki, puutarha, puita, kasveja, polku, kävelyreitti, lenkki, luonto, luontokohde, rauhallinen
Turó del Putget -puisto sijaitsee Barcelonan kaupunkia reunustavalla rauhallisella kukkulalla.

Barcelonan salainen puutarha

Turó del Putget sijaitsee yhdellä Barcelonan kaupunkia reunustavalla kukkulalla (turó). Luvassa on siis joko ylä- tai alamäkeä, riippuen siitä, mistä sisäänkäynnistä puistoon suuntaa: Vallcarca- tai Lesseps-metroasemalta tullessa kävelyreitti sisältää enemmän ylämäkeä; El Putxet -juna-asemalta kukkulalta laskeudutaan alamäkeen.

Rinnesijainti voi kuulostaa hieman rankalata, mutta onneksi se ei sitä ole. Puiston polut kiemurtelevat mukavasti pitkin kukkulaa tehden nousuista loivempia. Kasvillisuuden suojasta löytyy välillä myös portaikkoja, pieniä aukioita ja penkkejä. Toisinaan polkuvaihtoehtoja on niin paljon, ettei oikein tiedä, mihin suuntaan pitäisi jatkaa. Silti jotenkin kummasti kaikki polut vievät aina vaan oikeaan suuntaan.

Turó del Putget -puistoa kutsutaan myös puutarhoiksi (jardins). Se onkin oiva nimi tälle pienelle vuorelle, sillä puisto on niin täynnä eri puu- ja pensaslajikkeita, että kierrellessä tuntuu kuin olisi eksynyt Barcelonan salaiseen puutarhaan. Puiston kasvillisuus muuttuu mitä ylemmäksi sen rinnettä mennään: alempana kukkivat suomalaiselle eksoottisemmat kasvit ja puut, mutta huipulla puuvalikoima vaihtuu meille hieman tutumpaan havupuuosastoon.

Barcelona, Katalonia, puisto, portaat, puutarha, kävelyreitti, kävely, polku, kukkula, vierailukohde, vinkki, salainen, kasvit, puut, luonto, kasvillisuus
Puiston polkujen varrelta löytyy suloisia portaikkoja.
Barcelona, Katalonia, puisto, sissäänkäynti, Turó del Putget, El Putxet -juna-aseman puolelta, kävelyreitti, polku, päällystetty, katu, aurinko, kerrostalot, asuinalue, naapurusto, vierailukohde, luonto, rauhallinen
Sisäänkäynti Turó del Putget -puistoon El Putxet -juna-asemalta tultaessa.

Näköalapaikka puiden lomassa

Mutta ei Turó del Putget pelkkien kasvien takia hieno mesta ole. Kukkulasijaintinsa ansiosta puistoalue nousee kaupungin yläpuolelle, ja näkymät sieltä ovat myös sen mukaiset. Yhdeltä puolelta aukeavat näköalat Barcelonan kaupungin ylle ja toiselta Tibidabo-vuorelle. Vautsi! En olisi ikinä uskonut, että puistosta olisi näin kivat näkymät.

Totuuden nimissä pitää kuitenkin myöntää, että joissakin kohdissa puiston kasvillisuus peittää näköalan. Välillä puiden lomasta täytyy kurkotella jotain nähdäkseen. Toisinaan siitä ei tule mitään (”äh, miksi tuon puun pitää olla just tuossa kohtaa?”). Pitää vain tyytyä jatkamaan matkaa ja yrittää etsiä parempi bongauspaikka muualta puistosta. Turó del Putget ei siis ehkä ole Barcelonan parhain näköalapaikka, mutta kuten kuvistakin näkyy, kyllä sieltä silti ihan kivat maisemat eteen avautuu!

Barcelona, Katalonia, Turó del Putget, puisto, näköala, näköalapaikka, näkymät, maisemat, kaupunki, ylhäällä, yläpuolella, yläilmoissa, kattojen yllä, kukkula, polku, kävelyreitti, kiva vierailukohde, luonto, rauhallinen
Näkymät puistosta Barcelonaan päin.

Pakopaikka Barcelonan hälinästä

Turó del Putget jakaa samanlaiset historiankäänteet useimpien muiden Barcelonaa reunustavien kukkuloiden kanssa: kukkula asutettiin 1870-luvulla, kun Barcelonan yläluokkainen porukka alkoi rakentamaan taloja kaupungin ulkopuolelle, pois kaupungin hälinästä. Nämä niin sanotut ”torret” (tornit) olivat rikkaiden perheiden vapaa-ajanasuntoja. Usein näihin ”kakkosasuntoihin” rakennutettiin torni, josta talojen nimitys torre tulee. Tsekkasin huvin vuoksi muutaman Putget-alueen torren myynti-ilmoituksen netistä. Huh huh, ne on ihan oikeasti aikamoisia linnoja!

Barcelona, Putget, hieno, talo, asunto, linna, asuntoilmoitus, ökytalo, juhlava, rikkaiden asuinalue, yläluokka
“Torni” eli hieno historiallinen talo myytävänä Barcelonan Putget-aluella. Kuva: Habitaclia.

Turó del Putget muutettiin julkiseksi puistoksi 1970-luvulla, jolloin alue siirtyi Barcelonan kaupungin haltuun. Kukkula oli muuntunut tuohon mennessä louhoksiseksi, sillä sen mäntyjä oli kaadettu polttoaineeksi sisällissotaa varten.

Turó del Putget on Barcelonan monien muiden puistojen tapaan naapuruston asukkaiden kovassa käydössä, mutta ei välttämättä monien muiden, edes viereisissä naapurustoissa asuvien, paikallisten tiedossa. Nämä vähemmän tunnetut puistot ovatkin Barcelonan parasta antia. Ne ovat rauhallisimpia vierailukohteita, joihin on ihana paeta aina välillä kaupungin hälinältä – juuri niin kuin ne 1870-luvun yläluokkaiset barcelonalaisetkin tekivät.


Turó del Putget -puisto:

  • Avoinna kaikkina viikonpäivinä (avataan kello 10 ja suljetaan auringon laskettua).
  • Täältä löydät tarkemmat tiedot Turó del Putget -puistosta.
  • Huom. Sivustolla puiston osoitteeksi annetaan c/ Manacor, 9, mutta samalla kadulla, mutta hieman eri kohdassa (c/ Manacor, 39) on kyllä myös sisäänkäynti, joka vie juuri noille kiemurteleville puistopoluille.

Haluatko pysyä ajantasalla myös tulevista Barcelona-aiheisista jutuista? Tule seuraamaan It Happens in Barcelona -blogin Facebook-sivua ja Instagramia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.