Barcelona, Katalonia, pääsiäinen, palmusunnuntai, palmunoksa, palmunlehti, palmukoriste, virpomavitsa, vitsa, varsi, oksa, koriste, koristeltu karkeilla ja leluilla, pääsiäisperinne, pääsiäistraditio, pääsiäinen muualla, markkinat, markkinoilla, fira de ram, domingo ramos, diumenge de rams
Juhlapäivät,  Pääsiäinen

Virvon varvon Barcelonassa – Katalonialaiset virpomavitsat

Värikkäät kreppipaperit ja höyhenet makaavat lattialla hujan hajan. Vielä puolet pajunkissoista odottavat koristelua. On pääsiäisen aika Suomessa, ja valmistelemme Jordin kanssa virpomavitsoja palmusunnuntaita varten. ”Tällaista ei varmana näe Barcelonassa”, myhäilen esitellessäni tätä suomalaista pääsiäisperinnettä. Sitten kreppipaperin vääntelyn lomasta kantautuu tokaisu: ”Myös meillä Kataloniassa on samanlainen traditio.”

Tuolloin en vielä uskonut korviani: vai että Kataloniassa rämmittäisiin metsät oksia katkoen ja sitten niihin teipattaisiin koko perheen voimin haitarit ja höyhenet kiinni. Niinpä varmaan! Barcelonaan muutettuani pääsiäisen alla alkoi kuitenkin tapahtua: kukkakauppojen ikkunoihin ja ruokakauppojen kassojen läheisyyteen alkoi ilmestyä vaaleita oksia. ”Palmunoksia”, julistivat mainokset.

Kaksi palmumallia: kaunokainen ja hujoppi

Kataloniassa palmusunnuntaihin kuuluu siis ihan oikean palmun oksat. Niillä muistellaan Jeesuksen Jerusalemiin tuloa ja kansaa, joka tervehti häntä palmunlehdillä (sitä samaahan muistellaan pajunoksilla myös Suomessa). Kataloniassa kummit antavat tämän onnea tuovan koristeen lahjaksi kummilapsilleen palmusunnuntaina.

Palmunoksia on kahdenlaisia: la palma ja el palmón. Ensi silmäyksellä ei välttämättä huomaa, että ne ovat palmunoksia: oksa ei nimittäin ole vihreä, eikä siinä ole palmulle tunnusomaisia palmunlehtiä. Katalonialaisten palmunoksa on käsitelty niin, että sen väri pysyy vaaleana ja rakenne helposti muovailtavana. Oksa muotoillaan käsityönä, missä voi kulua useampi tunti.

Barcelona, Katalonia, pääsiäinen, palmusunnuntai, palmunoksa, palmunlehti, palmukoriste, virpomavitsa, vitsa, varsi, oksa, koriste, koristeltu karkeilla ja leluilla, pääsiäisperinne, pääsiäistraditio, pääsiäinen muualla, markkinat, markkinoilla, fira de ram, domingo ramos, diumenge de rams, markkinakoju, myyvät
Koristeltuja palmunoksia Mercat del Ram -markkinoilla Vicin kaupungissa.

Palmunoksista la palma on koristeellisempi versio, el palmón puolestaan pitkä varsi. Perinteisesti tyttölapset ovat kantaneet la palmaa, joka on kuulunut koristella mahdollisimman kauniiksi. Pojat ovat sen sijaan kuljettaneet mukanaan el palmón -oksaa, jonka on tullut olla mahdollisimman pitkä. Tämä tyypillinen tytöt–pojat -jaottelu on kuitenkin menettänyt merkitystään. Nykyisin lapset usein valitsevat itse, kumman mallisen palmunoksan haluavat.

Palmunoksat koristellaan hieman virpomavitsojen tapaan: niihin laitetaan rusetteja, nauhoja, jopa Katalonian lippu sekä karkkeja tai pieniä leluja. Perinteiset koristeet ovat auringon, kuun tai kukon muotoisia keksejä ja karkkeja, jotka symboloivat pääsiäistä. Viime vuosina värilliset oksat ovat kasvattaneet suosiotaan.

Ensin siunataan ja sitten paiskitaan

Palmusunnuntain perinteeseen kuuluu viedä palmunoksa siunattavaksi sunnuntaimessuun. Perinteisen sananlaskun mukaan lasten tulisi laittaa tuolloin päälle myös jokin uusi vaatekappale; muuten kädet saattavat irrota! (”Diumenge Rams, qui no estrena no té mans.”) Palmunoksia tulee sitten lyödä maata vasten: toivottavasti ne karkit ja lelut otetaan pois ennen tätä toimenpidettä. Samalla lauletaan lorua. Eikös tämä jo hieman virpomiselta ala kuulostamaan?

Palmunoksan ideana on, että se tuo onnea kummilapselle ja tämän perheelle. Entisaikoina palmunoksat sijoitettiin kotien parvekkeille ja annettiin olla siellä aina seuraavaan karnevaaliin asti. Karnevaalin tullen palmunoksa sitten poltettiin ja siitä jääneet tuhkat ripoteltiin tuhkakeskiviikona paremman sadon toivossa pellolle.

Katalonialaisilla onkin siis ihan omat vitsansa! Syvennyttyäni tarkemmin tähän koko virpomavitsaperinteeseen tajusin, että kyseessä ei ole muutenkaan mikään niin supisuomalainen traditio. Suomeen homma on kantautunut ortodoksisesta kulttuurista Venäjältä.

On kuitenkin mielenkiintoista huomata, miten paljon yhtäläisyyksiä suomalaisella virpomavitsa- ja katalonialaisella palmunoksatraditioilla on. Mutta yksi suuri ero näissä kyllä on: nimittäin vaikka katalaaneilta vitsat löytyvät ihan omasta takaa, eivät katalaanilapset täällä pukeudu noidiksi.

Tunnetuimmat palmunoksamarkkinat (fira de palmes i palmons):

Barcelonassa ja lähikaupungeissa järjestetään palmusunnuntaiviikolla useita markkinoita, joissa myydään palmunoksia.

Palmumarkkinat Barcelonassa:

 • Rambla de Catalunya (katujen c/ Diputació ja c/ Aragó välissä, Eixample)
 • Plaça de la Sagrada Familia (Eixample)
 • Vanhankaupungin katedraalin luona (Ciutat Vella)

Barcelonan lähikaupungeissa:

2 Comments

 • Terhi

  Mukava lukea blogiasi, kiitos siitä! 😊Kommenttina tuohon noidaksi pukeutumiseen, ei pitäisi pukeutua Suomessakaan. Siinä on itäinen ja läntinen kulttuuri sekoittunut. Karjalassa virpojat kulkivat ihan omina itsenään, korkeintaan pyhäpuvussa toivomassa virpomalla hyvää läheisilleen (Ei siis palkan toivossa ovelta ovelle…) Ja noidat eli trullit olivat pahoja ja tekivät ilkeyksiä esim. viiltelemällä lehmiä navetassa ja kuuluvat länsirannikon kulttuuriin. Pääsiäiskokoissahan poltettiin alun perin noitia.

  • Jenni

   Kiitos kommentistasi, Terhi! Kiva, että tykkäät blogista ☺️

   Ja hei, tosi kiva, et valaisit vähän tuota Suomen virposmisperinnettä. Luonkin vähän sen historiaa, ja siinä on tosiaan näköjään sekoittunut eri traditioita, ja homma on muuttunut ajan myötä, niin kuin yleensä näissä perinteissä tuppaa käymään – myös täällä Kataloniassa. Mutta näitä on aina kiva vertailla ja miettiä, mistä mikäkin “pala” on hivuttautunut näihin perinteisiin. 😊

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.