muffinssit, cupcake, kuppikakku, leipomo, konditoria, ikkuna, näyteikkuna, kerma, pinkki kuorrute, Barcelona, kahvila, leivonnaiset, herkut
Arki,  Highlights,  Käytännön vinkkejä Barcelonaan

10 halpaa ja 10 kallista juttua Barcelonassa

Barcelonan hintataso on edelleen Suomea halvempi, vaikka Barcelona onkin Espanjan kalliimpia kaupunkeja. Suomalaiselle jotkin asiat Barcelonassa ovat todella edullisia, mutta joistakin muista jutuista joutuu maksamaan kuin ihan missä tahansa muussa suuremmassa Euroopan kaupungissa. Mikä kaikki Barcelonassa sitten on erityisen halpaa ja mikä kallista? Tähän sekalaiseen listaani olen koonnut Barcelonan halvat ja kalliit huvit.

Erityisen halpaa Barcelonassa

1. Kahvilla käyminen

Barcelona on täynnä kivoja kahviloita ja leipomoita. Espanjalaisten kahviloiden kahvi on yleensä taivaallista, mutta mikä parasta: Barcelonassa ei menetä koko omaisuuttansa yhden kahvihetken tähden. Suomessa pelkän kahvin juominen saattaa olla vielä ihan siedettävän hintaista, mutta auta armias, jos erehdyt ottamaan sen kakkupalan siihen rinnalle… usein loppusumma muistuttaa jo tavallisen lounasaterian hintaa.

kahvi, cappuccino, sydän, maito, punainen pöytä, kuppi, muki, sokeri, lusikka, espanjalainen kahvila, Barcelonassa

2. Tanssi- ja muut harrastetunnit

Espanja tuntuu olevan harrastusten luvattu maa. Täällä opitaan jo pienenä, että koulun jälkeen käydään erilaisissa aktiviteeteissa. Myös aikuiset harrastavat ahkerasti, ja harrastusryhmiä onkin ihan laidasta laitaan (joogaa ja pilatesta, vaellusporukoita, kieli- ja kokkauskursseja yms.). Tarjontaa on ainakin Barcelonan seudulla paljon, ja joukossa on paljon edullisia vaihtoehtoja. Itse käyn muun muassa kerran viikossa twerk-tanssitunnilla (25 euroa/kk), salsatunnilla (35 euroa/kk) sekä zumbassa (2 euroa/kerta).

3. Vaatteiden ja kenkien korjaaminen

Ensimmäisen kerran sain todeta vaatteiden korjauksen olevan halpaa Espanjassa, kun olin tanssinut korkokenkäni korot puhki. Harmitti, sillä kengät olivat hyvät jalassa ja muutenkin vielä käyttökelpoiset. Ajattelin käydä kysymässä hintaa suutarilta ennen kuin heittäisin kengät menemään. En oikein uskonut kenkien korjauksen olevan kannattavaa, sillä eiväthän kengät olleet alunperinkään maksaneet maltaita. Mutta koska korkolappujen vaihdon hinnaksi tulikin vain 8 euroa, päätin korjauttaa korkkarini. Tämän jälkeen kiikutin monet muutkin kenkäni paikalliselle suutarille. Myöhemmin olen korjauttanut muun muassa talvitakkini vetoketjun kelkan, jonka vaihdosta veloitettiin 5 euroa.

kengät, balleriinat, valkoiset ja mustat naisten kengät, espanjalaiset kengät, kenkien korjaus, korjaaminen Barcelonassa, suutari. suutaripalvelut, hinta

4. Alkoholi

Se, että alkoholi on Espanjassa halpaa, tuskin tulee kenellekään yllätyksenä. Espanjan halvimmat viinit ovat yleensä kartonkipakkauksissa ja maksavat noin euron. Näiden viinien laatu on kuitenkin yleensä hirveä. Pari euroa lisää ja saa jo paljon parempaa. Oma lemppariviinini El Coto blanco -valkoviini maksaa Espanjassa noin 4 euroa, kun se Alkossa näyttäisi olevan 10 euron luokkaa.

Estrella Damm, olut, kalja, Barcelonasta, tähti, punainen, tunnettu panimo, olutmerkki, pullo, pullon kaula, korkki, lasinen

5. Ulkona syöminen

Ulkona syöminen on halvempaa Espanjassa kuin Suomessa: etenkin tapakset, täytetyt voileivät, merenelävät… no sanotaanko nyt vaikka, että suurin piirtein kaikki ravintolaruoka on halvempaa Espanjassa (paitsi yksi, selviää myöhemmin tässä postauksessa).

Joskus loppulaskun summa voi olla sama kuin Suomessa ulkona syödessä. Sitten kuitenkin tajuan, että Suomessa tuohon summaan sisältyy yleensä yksi ruoka-annos sekä alkoholiton juoma, kun taas espanjalaisen illaliseen kuuluu kenties alkuruoka, jälkiruoka, kahvi ja viini. 

tapas, mustekalarenkaat, leivitetyt mustekalat, tapaksilla, tapaksia, tapasbaari, herkkusienet, patatas bravas, espanjalaiset perunat, ruoka Barcelonassa, ravintola

6. Luksusmeikit

Olin jo aikaisemmin ollut havaitsevani, että meikit ja kosmetiikka ovat halvempia Espanjassa kuin Suomessa. Halvempia meikkimerkkejä käyttäneenä en ollut kuitenkaan huomannut, kuinka valtava ero meikkien hinnoissa oikeasti on.

Havahduin vasta, kun aloin vertailemaan kalliimpien meikkimerkkien hintoja. Ihan vain yhtenä esimerkkinä: Estée Lauderin Double Wear -meikkivoide maksaa tällä hetkellä Espanjassa 25 euroa, kun Suomessa se on 50 euroa! Ihan oikeesti: viisi-damn-kymmentä euroa!

7. Apteekkituotteet

Sama luksusmeikkien linja jatkuu apteekin kosmetiikkahyllyllä: Avènet ja kumppanit ovat huomattavasti halvempia espanjalaisessa parafarmaciassa kuin Suomen apteekissa. (Espanjassa on muuten kahdenlaisia apteekkeja: on farmacia-apteekkeja, joista saa reseptilääkkeitä, ja sitten on parafarmaciaapteekkeja, jotka myyvät reseptivapaita tuotteita, kuten apteekkikosmetiikkaa.)

Myös reseptilääkkeiden hinnat ovat välillä uskomattoman halpoja: esimerkiksi yleiset antibioottilääkkeet maksavat yleensä euron tai pari ja lääkärin määräämä paracetamol 80 senttiä.

8. Julkinen liikenne

Barcelonalaiset valittavat usein julkisen liikenteen kalliista hinnoista. Ja kyllä se varmaan sitä onkin paikallisten palkkatasoon suhteutettuna. 

Mutta kyllä metroilla, junilla ja busseilla liikkuminen Barcelonassa on silti halvempaa kuin Suomessa. Kertalippu maksaa Barcelonassa tällä hetkellä 2,20 euroa, kun Helsingissä se on 2,80 euroa. Kuukausilippu (matkusta niin paljon kuin haluat) maksaa 54 euroa, kun Helsingissä se on nykyisellään noin 60 euroa. Kuukausikortissa ei ihan niin huikeata eroa ole. Barcelonassa on kuitenkin käytössä myös matkakortti, jolla voi kulkea 50 matkaa 30 päivän sisällä (T-50/30). Jos 50 matkaa riittää kuukaudeksi, tämä on huomattavasti kuukausikorttia edullisempi vaihtoehto (43,50 euroa).

juna-asema, raide, rata, Barcelona, Sant Cugat, Renfe, laituri, aidattu, katos, julkinen liikenne, lähijuna

9. Kukat

Lähdin vuosia sitten erään paikallisen mukaan ostamaan kukkia syntymäpäivälahjaksi toiselle ystävällemme. Ajattelin, että valitsisimme muutaman kauniin kukkasen ja pyytäisimme myyjää sitomaan ne siroksi pikkukimpuksi. Mutta kun ystäväni alkoi ihastelemaan överisuuria kukkalajitelmia, säikähdin: tästähän tulisi ihan tuhottoman kallis kukkakauppareissu! 

Yllätykseni oli suuri, kun valtavan kimpun loppusumma olikin vain 20 euroa. Myönnän, etten ole mikään ekspertti kukkien ja puutarhakasvien hinnoissa, mutta uskallan väittää, että Suomessa sellaista kukkamäärää ei olisi tuolla hinnalla kotiin kannettu.

kukkia, pinkki kukka, violetti kukka, puutarha, kukkakauppa, kukkien hinnat, kukka-amppeli

10. Hedelmät

Edullisia avokadoja, joiden kypsymistä ei tarvitse odottaa viittä viikkoa. Herkullisia tomaatteja pikkurahalla. Luomukiiveja tavallisten hinnalla. Espanja on oikea ”hedelmä heaven”.

hedelmät, Espanjassa, viinirypäleitä, päärynää, hedelmäsalaatti, kulhossa, pöydällä, keittiö, puupöytä

Erityisen kallista Barcelonassa

Okei, sitten toisin päin: mikä on sitten erityisen kallista Barcelonassa?

1. Asuminen

Asuntojen hintojen nousu on ollut viime vuosina yksi kuohuttavimmista puheenaiheista Barcelonassa. Asuntojen hinnat alkavat olemaan samaa luokkaa Helsingin vuokrahintojen kanssa. Erityisesti viime vuosina hinnat ovat pompanneet rakettitieteellisiin lukemiin. Esimerkiksi ystäväpariskuntamme vuokraa nostettiin vuokrasopimuksen uusimisen yhteydessä 30%.

Huippupalkkoja nauttivilla on tietenkin varaa maksaa suuria summia asumisestaan. Ongelmana on se, että suurimmalla osalla barcelonalaisista ei ole näin suurta palkkaa. 

Periaatteessa barcelonalaisen keskimääräinen vuositulo näyttää ihan ok-palkalta. Se ei kuitenkaan ole koko totuus, sillä palkkojen välillä on suurta epätasa-arvoa: on ihmisiä, jotka tienaavat suuria summia vuodessa, ja paljon myös heitä, joiden palkka on hädin tuskin 1000 euroa kuussa. Yleisiin palkkoihin suhteutettuna Barcelonassa asuminen on kallista, sillä aivan liian suuri osuus palkasta menee asumiskuluihin.

kerrostalo, asunto, asuminen, hinta, hintataso, kämppä, parveke, katu, kadulta päin, julkisivu, ikkunat, talo, huone, huoneisto

2. Keilaaminen

Vaihdetaan välillä vähän kevyempiin aiheisiin, kuten keilaamiseen. Ensisilmäyksellä Barcelonassa keilaaminen näyttää suhteellisen halvalta puuhalta: esimerkiksi tässä barcelonalaisessa keilahallissa keilojen kumoamisesta pulitetaan perjantai-iltaisin 4,80 euroa per henkilö. Not that bad. 

Mutta: Barcelonassa keilauksen hinnat viittaavat lähes aina yhden kierroksen hintaan. Suomessa taas puhutaan radan tuntihinnasta, joka vaihtelee suurin piirtein 25–35 euron välillä. Summa voi kuulostaa hurjalta, mutta esimerkiksi neljä henkilöä ehtii pelaamaan tunnissa yhdellä radalla pari kierrosta. Barcelonassa neljän henkilön kahden kierroksen keilailusessio maksaisi 8×4,80 euroa eli yhteensä 38,40 euroa. Eli loppujen lopuksi ei se niin halpaa olekaan.

keilaus, keilaaminen, taulu, tulokset, keilahalli, keilarata, peli, kierros, valotaulu, mainos

3. Pizza

Outoa, mutta pizza ei tunnu olevan samalla tavalla halpaa pikaruokaa Barcelonassa kuin Suomessa. Toki täälläkin on pizzaketjuja, kuten Domino’s ja Telepizza, mutta jopa niiden pizzojen hinnat ovat aika kovia (ellei ole meneillään mitään tarjousta). Täällä pizzan sijaan kebab on se halppismättö.

pizza, pizzeria, pikaruoka, lautasella, pitsa, ravintola, pizzojen hinnat Barcelonassa

4. Ilotulitteet

Jordin ihmetteli Suomessa uudenvuoden aikaan, kuinka niin moni kantoi kassikaupalla raketteja marketista kotiinsa. Sitten hänen silmiinsä osui mainoslehtinen, jossa esiteltiin vuoden parhaimmat rakettipaketit. ”Vähän nää on halpoja”, hän kummasteli ja varmasti ihan syystä. 

Barcelonassa kyllä ostetaan raketteja (lähinnä juhannuksena), mutta suurin osa niistä on vain kovaäänisiä paukkuja tai sitten tylsiä perusraketteja. Itse en tajua niiden hienoutta. Mutta annas olla, kun meneillään on joku tapahtuma tai kaupungin juhlapäivä: silloin kyllä vedetään show ihan eri sfääreihin (mutta toki ammattilaisten järjestämänä).

5. Klubien sisäänpääsymaksut ja narikka

Barcelonassa klubille meno on välillä aikamoista kikkailua, etenkin sisäänpääsymaksujen suhteen. Sisäänpääsymaksu klubeille maksaa noin 12–20 euroa. Hinta sisältää kuitenkin yleensä yhden juoman (onneksi). Lisäksi narikkaan saa varata ainakin 2–3 euroa. Joissakin paikoissa jokaisesta narikkaan jätetystä vaatekappaleesta ja laukusta pulitetaan erikseen (eli esimerkiksi laukku+takki+kaulahuivi = 3x2e = 6 euroa).

baari, musiikki, klubi, värivalot, kaari, hieno sisustus, tunnelmavalot, Barcelona

6. Irtokarkit

Suomessa olin irtokarkkien suurkuluttaja, mutta täällä touhu on vähentynyt huomattavasti, sillä a) irtokarkkivalikoima on säälittävä ja b) hinnat ovat taivaissa! Olen kirjoittanut enemmän espanjalaisten karkkipäivästä aikaisemmin.

7. Puhelimen nettiliittymät

Muistatteko semmoisen suomalaisen puhelimen nettiliittymämainoksen, jossa ratsastettiin ensin hurjaa vauhtia tyyliin hevosen selässä, ja sitten tuli liittymän netinkäytön katto vastaan, jolloin kyyti vaihtui aasin selässä laahustamiseksi? Mainoksessa sitten iloittiin, että nyt vauhti ei enää hidastu, vaan nettiä voi käyttää rajattomasti. Tuosta mainoksesta on ikuisuus.

Espanjassa tulee edelleen se aasi. Tai sitten puhelimen netti lakkaa toimimasta kokonaan, kun kuukauden gigat on käytetty. Tai voi käydä myös niin, että jatkat huoletonta hurjastelua sillä hevosella ja maksat maltaita seuraavista megoista, joita tuhlaat Youtube-videoiden katseluun… Espanjassa mikä tahansa on mahdollista.

Okei, on täälläkin rajattomia nettiliittymiä. Ne vaan maksavat noin 50 euroa (!) kuukaudessa. Nyt ihan oikeesti Espanja: vuosi on 2019 ja nettiä tarvitaan kaikkeen.

8. Marjamehu

En ikinä uskonut, että tulisin kaipaamaan suomalaisia marjamehuja ja mehutiivisteitä; siis niitä, joissa on kunnolla viinimarjan makua, oikeata puolukkaa tai mustikkaa, ei mitään sokerilitkuja. Etenkin talvella tai kipeänä marjamehu tekisi terää täällä Espanjassakin. Mehuja täältä kyllä saa, mutta ihan kunnon marjamehun metsästäminen ei olekaan niin helppoa. Silloin on ostettava Biottaa tai vastaavaa, joita saa luontaistuotekaupoista pienissä pulloissa. Meidän kulmilla 500 ml pullo maksaa 5,85 euroa (puolukka) tai 8,55 euroa (mustikka). Ja tämä ei ole edes tiivistemehua, vaan täyttä tavaraa. Aika kalliit huikat.

9. Kuntosalien yms. jäsenyydet

Espanjassa osallistuminen useimpien kuntosalien, liikuntapaikkojen, kielikoulujen yms. toimintaan edellyttää liittymismaksua. Toisinaan tämän jäsenmaksun takia ihan hyvän hintaiset tunnit saattavatkin tulla kalliimmiksi, kuin mitä pirteät mainoslauseet väittävät. Jäsenmaksu maksetaan yleensä kerran vuodessa, eikä sitä tarvitse uusia niin kauan kuin maksaa erillistä kuukausi- tai kurssimaksua. Monissa paikoissa on usein kuitenkin tarjouskampanjoita, joiden aikana aktiviteettiin voi liittyä ilman jäsenmaksua.

10. Yliopisto-opinnot

Espanja ei toki ole maailman kallein opiskelumaa, mutta suomalaiselle lukukausimaksut ovat joka tapauksessa huomattavia. Opiskelin vuoden Barcelonan yliopistossa sosiologiaa freemover-vaihto-opiskelijana, jolloin maksoin myös paikalliset lukukausimaksut saamastani apurahasta. Barcelonan yliopisto on julkinen yliopisto (lue: halvimpia yliopistoja Barcelonassa), ja vuoden kurssit maksoivat silloin noin 800 euroa. Tällä hetkellä yhden opintopisteen hinta näyttäisi olevan noin 25 euroa. Yksityiset yliopistot pyytävät tietysti huomattavasti suurempia summia yliopisto-opintojen suorittamisesta. On hyvä myös huomioida, että kandidaatin opinnot kestävät täällä 4 vuotta. Kurssien uusimisesta ja läpäisemättömistä kursseista veloitetaan tietenkin erikseen. Ja virallisen kanditodistuksen vastaanottamisesta. Ja noh, vähän kaikesta muustakin, mistä vaan keksitään veloittaa.


Tuliko teille mieleen jotain muita erityisen kalliita tai halpoja juttuja Espanjassa tai muualla ulkomailla? Saa laittaa kommenttia. 🙂


Piditkö postauksesta? Haluatko pysyä ajan tasalla myös tulevista jutuista? Tule seuraamaan It Happens in Barcelona -blogin Facebook-sivua ja Instagramia.

8 Comments

 • Anki

  Hei Jenni, kiitos vinkeista, mukava lukea blogiasi. Yritin hakupalvelulla etsia sivuiltasi infoa esim. ruokakustannuksista kuukausittain (groceries), minua kiinnostaisi silla suunnittelen kuukausi budjettia ja olen mieheni kanssa jo jonkun aikaa suunniteltu muuttoa Barceloonaan. Nyt nayttaisi etta se tapahtuisi vihdoinkin ensi maaliskuun alussa. Onko sinulla noin omaa about arviota mita ruokakuluja esim yhden henkilon talouteen tulisi varautua. Olemme kylla aika nirppiksia ruuan suhteen ja tottuneet ostaa jonkun verran imported (amerikkalaisia ja tuotteita seka low carb ym. ) tuotteita seka lihaa, jotka varmasti nostaa kuukausi kulutusta. Meilla esim. taalla Lontoon keskustassa ruokakulut kahdelle herkuttelijalle (ei alkoholia,ei takeawayta eika ravintolamaksuja) helposti nousee 550euroon kuussa. Olisiko se samoissa esim. Barcelonassa? p.s. en vieroksu halpis kauppoja, lidl, spar, aldi, asda ym tapaisia kauppoja vaikka mieheni nirsoilee niidenkin suhteen hahah.
  Kiitos paljon vastauksesta etukateen.
  Saludos,
  Anki

  • Jenni

   Heippa Anki! Kiitos, kun laitoit kommenttia! Ihana kuulla, että blogissa on kiinnostavia juttuja, etenkin kun olette tänne päin muuttamassa.

   Barcelona on monessa asiassa suurten eurooppalaisten kaupunkien hintatasosta, mutta ruoka on edelleen halvempaa, sekä ravintoloissa että ruokakaupassa.

   Toki vaikuttaa paljon, mitä ja mistä ostaa, halvimmillaan noin 150 euroa/kk/henkilö, muuten vähän enemmän (ei sisällä siis ulkonasyömistä). Oma kuukauden ruokabudjettini on n. 200 euroa. Ostan ruuan yleensä keskihintaisesta ruokakaupasta, tuoreruuat kauppahallista ja muutamia erikoisempi kasvisruokajuttuja erikoisliikkeestä. Eli vähän Lontoota halvempaa taitaa siis ruoka täällä olla.

   Toivottavasti tämä antaa vähän osviittaa! Tervetuloa ja tsemppiä muuttoon.

 • Iida in Translation

  Onpa hyvä postausidea! Täytyy joskus toteuttaa tämä täältä Japanista myös 😊

  Meillä on Suomessa kyllä hämmentävän halvat nettiliittymät, mulla on täällä myös aivan törkyhintainen liittymä. (55€, rajaton netti)

  • Jenni

   Kiitos Iida! 🙂 Ja joo, vitsit miten kiva, jos haluat toteuttaa samanlaisen! Ois tosi mielenkiintoista lukea halvoista ja kalliista jutuista Japanissa. Jään odottamaan! 😉

   Tosiaan, jos joku Suomessa on halpaa, niin puhelin- ja nettiliittymät. Tuossa asiassa Suomi on kaiketi aina ollut monia muita maita “edellä”. Jostain oon kuitenkin lukenut, että jopa Suomessa välillä pohtivat, et pitäiskö niitä hintoja nostaa, kun suomalaiset käyttää nettiä niin paljon, huolettomasti ja kaikkialla, että jossain vaiheessa ei ehkä kapasiteetti riitä. 😮

   • Tomi Pontynen

    Tuosta nettiliittymästä. Asuin ennen etelä- Amerikkaan muuttoa 7 :ssä kaupungissa Espanjassa. Internet oli aluksi probleema, mutta kun muutin toista kertaa Torremolinokseen, asennutin fibran eli kuituliittymän. Nopeutta riitti. Ei riippunut vuorokauden ajasta.

    • Jenni

     Moi Tomi! Hei hyvä tietää, kiva, kun jaoit kokemukseksi tästä. 😊 Meillekin on tuota fibraa aika ajoin nettiliittymän tarjoaja ehdotellut, mutta toisaalta nykyinenkin toimii onneksi ihan hyvin. Entäs miten sulla oli puhelinliittymä? Oliks sulla paikallinen liittymä ja siinä netti, vai miten? Kyselen, jos jollain ois jotain kikka kolmosta tähän, kun nuo puhelimen nettiliittymät on täällä aika arvokkaita haha😅🤣

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.