Cervera, kaupunki muurien sisällä, Katalonian maaseutu, maisema, pellot, kirkko, kylä Barcelonan lähellä, lähiseuduilla
Highlights,  Lähikaupungit

Cervera – Yliopistoelämää ja noitia Katalonian maaseudulla

Päässäni lyö tyhjää. Cervera, Cervera. Ei tule mitään mieleen. Yleensä tiedän edes jonkun nippelitiedon Barcelonan lähialueiden kaupungeista ja kylistä. Cerverasta tulee mieleen vain cerveza (”olut” espanjaksi), eikä sekään taida mennä oikein.

Upea, tuntematon Cervera

En ole yksin. Katalonian sisämaassa, Barcelonasta puolentoista tunnin auto- tai parin tunnin junamatkan päässä sijaitseva Cervera on monelle tuntematon paikka siitä huolimatta, että se on täynnä historiaa, upeita rakennuksia ja maalaismaisemia.

Onneksi meillä on luvassa opastettu kävelykierros tässä Lleidan maakunnassa sijaitsevassa, noin 9 000 asukkaan kylässä. Toivon, että hatarat olutassosiaationi muuttuvat vähän selkeämmiksi opaskierroksella, jonka aikana pääsemme tutustumaan Cerveran vanhaankaupunkiin sekä kahteen upeaan historialliseen rakennukseen: Cerveran yliopistoon ja Santa Marian kirkkoon.

Cerveran yliopisto – 100 vuotta yliopistoelämää Katalonian maaseudulla

Tapaamme oppaamme aamutuimaan Cerveran yliopiston (Universitat de Cervera) edessä. Rakennus sijaitsee hyvin keskeisellä paikalla kaupungin modernimmalla puolella. Upea laatoitettu aukio yliopiston edessä kielii yliopiston edustan olevan kaupungin sydän. 

Cervera, yliopisto, rakennus, Katalonian sisämaassa, hieno historiallinen rakennus, aukion edessä
Cerveran palatsimainen yliopistorakennus

Tai ehkei niinkään sydän, vaan ylpeyden aihe. Aukiolta päin katsottuna Cervera näyttää vauraalta ja julmetun historialliselta. Ei ihmekään, että tyypilliset pronssiset koristekirjaimet, joissa lukee kaupungin nimi (ja jonka edessä otetaan sata ja tuhat turistikuvaa) on sijoitettu juuri tälle aukiolle. Tämä on se Cervera, joka halutaan maailmalle Instagram-kuvien kautta näyttää.

Ihastelemme yliopiston jykevää julkisivua ja krumeluureja. Opas harmittelee, kuinka monet rakennuksen koristeista ovat entisöintejä tai historian saatossa tuhoutuneet. Kaikesta huolimatta kauniita kirkkomaisia yksityiskohtia on paljon jäljellä.

Cerveran yliopiston sisäpiha, vierailu, opaskierros, historiallinen rakennus
Cerveran yliopiston sisäpiha

Astuessamme sisälle yliopistoon muistikuvat Barcelonan yliopistosta palautuvat mieleeni.

Rakennuksen jykevät kiviportaikot ja palatsimaiset pilarit muistuttavat enemmän linnaa kuin yliopistoa. Kainolle suomalaiselle näin hulppeat opiskelupuitteet ovat vähän liioittelua. Eikös nyt vähempikin riittäisi?

Yksi silmiinpistävä ero Barcelonan ja Cerveran yliopistojen välillä kuitenkin on: Cerveran yliopisto on selkeästi Barcelonan yliopistoa rappeutuneempi. Se näkyy muun muassa rapistuvissa seinämaaleissa ja murenevissa kivenlohkareissa, jotka tekevät paikan tunnelmasta hieman aavemaisen.

Sisäpihan käytävän kaaret tuovat mieleen kummittelevan linnan.

Cerveran yliopisto ei ole enää yliopistokäytössä, kuten Barcelonan yliopisto. Osassa entistä Cerveran yliopistoa toimii kuitenkin muun muassa yläkoulu, etäyliopisto, historiallisten dokumenttienarkisto ja juhlavimmissa tiloissa järjestetään tapahtumia.

Yhtäläisyydet luostariin ja kirkkoihin eivät ole sattumaa: olihan Cerveran yliopisto, kuten monet muutkin espanjalaiset yliopistot, katollisen kirkon ylläpitämä yliopisto.

Cerveran yliopisto, piha, sisäpiha, puut, kaaret, historiallinen rakennus
Yliopiston sisäpiha on kuin suoraan ”Näin rakennat luostarin sisäpihan” -oppaasta.

Vain miehet saivat opiskella yliopistossa. Suurin osa heistä tuli tietysti ylempiluokkaisista perheistä. Lahjakkaaksi koetut alempiluokkaiset saattoivat kuitenkin päästä opiskelemaan stipendin avulla. Eroa eri luokkien välillä pidettiin kuitenkin yllä esimerkiksi ruokaillessa, jolloin alempiluokkaiset opiskelijat ruokailivat eri tiloissa.

Elämä yliopistossa oli kurinalaista ja tuli olla siveellistä: kaupungilla ei saanut hengailla, opiskelijoilla oli kotiintuloajat, kortti- ja noppapelien pelaaminen oli kiellettyä ja kaikkien tuli pukeutua kaapuun. Opiskelu tapahtui ainoastaan espanjankielellä. 

Ovi, juhlasali, koristeellinen sisäänkäynti, patsaat, kirkkomainen
Luostarimeininki jatkuu rakennuksen sisällä, jossa Raamattu-aiheiset patsaat koristavat juhlasalin ovea.

Yksi näyttävimmistä yliopiston tiloista on tietysti sen juhlasali. Sali toimi yliopistoaikoina kappelina, jossa opiskelijat aloittivat päivänsä kirkonmenoilla. Vain lääketieteenopiskelijat olivat vapautettuja päivittäisistä jumalanpalveluksista. Teologian opiskelijoiden tuli puolestaan pitää useampikin palvelus päivittäin. Yliopistossa opiskeltiin kaiken kaikkiaan teologiaa, kirjallisuutta, lakia, lääketiedettä, filosofiaa sekä latinaa, kreikkaa ja retoriikkaa.

Cerveran yliopiston juhlasali, punainen matto, alttari, kappeli, kirkko, vanha yliopistorakennus, historiallinen juhlasali Espanjassa, Kataloniassa
Ikkunamaalaus, Cerveran yliopiston ikkunasas, peura, Cerveran vaakuna, värikäs lasi-ikkuna, kruunu, Katalonian värit
Juhlasalin ikkunoissa on värikkäitä vaakunoita.

Cerveran yliopisto perustettiin vuonna 1717 ja yliopisto rakennus rakennettiin vuosina 1718-1740. Tämä uusi opinahjo päätettiin sijoittaa Cerveraan kuningas Filip V:n käskystä. Se toimi kunnianosoituksena Cerveralle, joka oli pysynyt lojaalina kuninkaalle Espanjan perimyssodan aikana. Samalla kaikki muut Katalonian yliopistot suljettiin ja siirrettiin Cerveraan rankaisuna siitä, että Katalonian muut kaupungit olivat tukeneet vastapuolta sodassa. 

1800-luvulle tultaessa Barcelona alkoi anomaan oikeutta yliopistoon takaisin. Cerveran yliopisto oli vaikeuksissa: sen sijaintia pidettiin hankalana, matkustaminen alueelle nähtiin vaarallisena ja joitakin yliopiston toimijoita oli pidätetty. Muutenkin uudenlaiset ajatukset virtasivat.

Yliopistot nähtiin ennemminkin kaupunkielämän keskuksena kuin eristäytyneenä oppilaitoksina, mikä tietenkin puolsi yliopiston siirtämistä Cerveran “landelta” Barcelonan kaupungin sykkeeseen.

Cerveran yliopisto, alttari, kappeli, kirkko, patsaat, enkelit
Juhlava alttari kupoleineen
Cerveran yliopiston kirkon katto, koristeellinen kupoli, ikkunat, patsaat, kappeli
Yliopiston juhlasalin sisäkatto

Barcelona ja Cervera kiistelivät yliopistosta vuosikymmenien ajan. Viimeisenä oljenkortenaan Cerveran yliopisto yritettiin siirtää Solsonaan. Siitä ei kuitenkaan tullut mitään: Solsonaan opiskelijoita ilmoittautui ainoastaan 25, kun Barcelonan yliopisto kahmi saldokseen 800 opiskelijaa. Näin ollen Cerveran yliopiston toiminta loppui noin 100 vuotta sen perustamisen jälkeen 1940-luvulla.

Cerveran vanhakaupunki

Historiapläjäyksen jälkeen on aika ottaa hieman iisimmin ja tutustua Cerveran vanhankaupungin kujiin.

Vaikka Cervera onkin minunlaiselleni kulkijalle täynnä vanhaa rappioromantiikkaa, kaupunki on ollut itse asiassa pitkään asumatonta aluetta. Vasta vuonna 1026 kolme talonpoikaisperhettä rakennutti asutuksensa Cerveraan. 

Cerveran vanhakaupunki, katu, historiallinen kylä Kataloniassa, vanha kauppa, myymälä, vanhoja rakennuksia, espanjalaisia taloja
Cerveran pääkatu, Carrer Major, vanhassakaupungissa.

Ensimmäisten asutusten ilmaantuessa alueelle Barcelonan aluehallitus ilmoitti omistavansa alueet (siis olenko se vain minä, vai onko tässä merkkejä siitä, että Barcelona olisi ollut aikamoinen pirulainen historian saatossa, ainakin Cerveran suhteen?). Näin luultavasti siksi, että kyseinen alue oli kristittyjen ja muslimien välinen raja-alue, jonne Barcelona halusi rakentaa linnoituksen.

Cerveran kaupunki Katalonian maaseudulla, kylä muurien sisässä kukkulalla, maisema näköalapaikalta
Katalonian maalaismaisemat ja muurien sisälle rakennettu Cerveran kaupunki

Cerveran vanhakaupunki onkin muurien sisään eristetty alue, jossa talot ovat osa muuria. Tämän voi nähdä selkeästi kaupungin laidalta olevalta näköalapaikalta.

Cerveran taloudellinen tilanne huononi yliopiston ”karattua” Barcelonaan. 1860-luvulla Cerveraan rakennettu junaratayhteys helpotti kuitenkin tilannetta (esimerkiksi toisessa keskeisessä lähikaupungissa, Solsonassa, ei vielä tänäkään päivänä ole junayhteyttä).

Myös alueen runsas viinintuotanto auttoi kaupunkia kriisissä. Kaupungin ympärillä siintävät pellot ovat varmasti myös tärkeä tulonlähde. Näin päättelisin myös siitä, että kaupungista vehnä- ja maatalousmuseo (El Museu del Blat i la Pagesia).

Aquelarre – Noitajuhla pimeällä kujalla

Cerveran pääkatu, Carrer Major, on täynnä vanhoja rakennuksia, joista useat ovat saaneet inspiraatiota yliopiston arkkitehtuurista. Puolivälissä katua vastaan tulee kuitenkin jotain hämmentävää: pitkänokkainen noita, joka osoittaa pimeään porttikonkiin.

Carreró de les Bruixes eli noitien kuja Cerveran kaupungissa Kataloniassa,
Noita houkuttelee pimeälle kujalle.

Talojen alta menevä kuja on nimeltään Noitien kuja (Carreró de les Bruixes); ihan osuva nimi hämärälle, tunnelimaiselle kujalle, joka kiemurtelee rakennusten takapuolella. 

Noitien kuja on Cerveran ehkä tunnetuimman juhlan, Aquelarren, näyttämö. Joka elokuu Aquelarre-juhlan aikaan Cerveran kaupunki täyttyy tuliesityksistä (correfoc), noidista, taioista ja muista aika mystisistä jutuista. 

Carreró de les Bruixes eli Noitien kuja Cerveran kaupungissa, Aquelarre-juhla, noidat, hirviöt, pimeä, hämärä tunneli, kuja

”Taas kerran joku katalaanien keskiaikainen juhla”, mietin.

Arvaukseni menee kuitenkin pahasti pieleen: Aquelarrea on nimittäin juhlittu nuorisoyhdistyksen toimeenpanemana vasta vuodesta 1978 lähtien. Samaan aikaan vuodesta 1998 lähtien yliopistorakennuksessa on järjestetty myös Fira de Boc (”Suuren hirviön markkinat”).

Voin kuvitella hirviöt, paholaiset ja tuliesitykset noitien kujalle. Niistä kielivät myös kadulla olevat yksityiskohdat ja koristeet.

hirviö, koriste, sarvet, katu, kuja, Cervera

Oppaamme kuitenkin karistaa liian silotellut haavekuvamme hirviöjuhlasta:

”Juhlassa on omat hauskat yksityiskohtansa, mutta jotkin traditiot ovat aika rajuja, kuten suuripeniksinen hirviö, joka syöksee vaahtoa yleisön päälle. Loppupeleissä Aquelarre on aikamoinen nuorison ryyppyjuhla”, hän toteaa. 

Carreró de les Bruixes, Cervera, pikkukatu, kaari, noitien kuja, vanhakaupunki, Cervera, vierailukohde, kiviset seinät, vanhat talot, tunneli

Okei, eli tämä hulluttelu ei ehkä olekaan ihan minun juttuni… Mutta kyllä nämä outoakin oudommat katalaanitraditiot silti minun listalleni päätyvät, ja haluaisin silti nähdä kyseisen juhlan kerran elämässäni!

Taas yksi Santa Marian kirkko

Noitien kujan ja pakanallisen juhlahumun jälkeen saavumme, hieman jopa sarkastisesti, suuren Santa Maria -kirkon luo. Kirkko on ahtautuneena kaupunginvaltuuston ja kirkon tornin väliin, ja siitä on hankala saada hulppeaa kuvaa ulkoapäin.

Santa Maria -kirkko, Cervera, torni, ulkoapäin, kellotorni, Katalonia
Cerveran Santa Maria -kirkon torni.

Kirkko rakennettiin 1300- ja 1400-luvuilla. Sen tyyli edustaa katalonialaista gotiikkaa. Siinä on kuitenkin monen muun Kataloniassa sijaitsevan goottilaisen rakennuksen tapaan joitakin romaanisia elementtejä, sillä se rakennettiin aikaisemman romaanisen kirkon tilalle.

Santa Maria -kirkko Cerveran kaupungissa, katto, sisältä, kaaret, paljaat seinät, ikkunoista tulee valoa

Kirkko on sisältä avara, mutta koristeellinen: sen paljaat seinät huokuvat samaa tunnelmaa kuin Santa Maria del Mar Barcelonassa. Samalla lasien yksityiskohdat ja alttarien patsaat tekevät kirkosta näyttävän. Yhdessä alttarikivessä esiintyy taas peura.

Cerveran kirkko, alttari, sisältä, ihmiset katsovat ylös, valo ikkunoista, pilarit, korkeat seinät, goottilainen arkkitehtuuri

Kauniit lasimaalaukset esittävät Jeesuksen elämän tapahtumia ja siinä esiintyneitä henkilöitä aikajärjestyksessä kiertäen kirkon ympäri. Useat alkuperäiset lasimaalaukset eivät kuitenkaan ole säilyneet.

Joidenkin ikkunamaalausten kuvitusten henkilöitä on jouduttu arvailemaan (siksi joidenkin kohdalla listassa on kysymysmerkki).

Cervera ei olekaan cerveza

Opaskierroksemme päättyy pää täynnä ajatuksia, mutta vatsa tyhjänä: kiitämme opastamme, jolta saamme vielä viimeisenä hyvän lounaspaikkavinkin ravintolabaariin, joka kantaa yliopiston hyväksyneen kuninkaan nimeä: Felipe V.

Lähtiessämme kävelemme barokkityylisen rakennuksen ohi. Se on Cerveran pääaukiolla (Plaça Major) sijaitseva kaupunginvaltuuston talon (Paeria de Cervera). Sen seinässä hömöttävät patsaat kiinnittävät huomiomme. Ne esittävät ihmisten viittä aistia sekä erilaisia vankilateemoja.

Cerveran kaupunginvaltuuston talo (Paeria de Cervera)

Sitten katseeni kääntyy samassa seinässä olevaan Cerveran vaakunaan: siinä tallustelee peura. Ahaa, niinpä tietenkin! Cervera ei tulekaan cervezasta, vaan katalaanin sanasta cérvol (peura)! Nyt myös yliopiston ikkunalasissa ja kirkon alttarikivessä esiintyneet peurat saavat uuden merkityksen. Kierroksen jälkeen Cerveraa miettiessäni mietin muutakin kuin vain olutta.


Cervera

  • Sijaitsee Lleidan maakunnassa, Barcelonasta noin 100 km Katalonian sisämaahan päin.
  • Barcelonasta Cerveraan pääsee helpoiten bussilla, joita kulkee useampi päivän aikana. Matka kestään n. 1,5–2 tuntia.
  • Barcelonasta Cerveraan menee myös muutama Renfe-juna päivässä. Cerveran juna-asema sijaitsee kaupungin keskustassa.
  • Lisätietoja löydät esimerkiksi Cerveran turistipisteen nettisivuilta.

Haluatko pysyä ajan tasalla myös tulevista Barcelona-aiheisista jutuista? Tule seuraamaan It Happens in Barcelona -blogin Facebook-sivua ja Instagramia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.