juhannus Espanjassa, Kataloniassa, Barcelonassa, kokko, tuli, juhannuskokko palaa, tulessa, syttyy, yö, juhannusaatto, poltetaan, juhannusperinne, juhlitaan, vietetään
Juhannus / Sant Joan,  Juhlapäivät

Pamauksia juhannusaattona – Juhannus Barcelonassa 

Barcelonassa juhannus on suuri ja hiukan hurjakin juhla. Kataloniassa juhlapäivä kantaa nimeä Sant Joan (tai espanjaksi San Juan), joka tarkoittaa pyhää Johannesta. Barcelonassa, kuten muuallakin Espanjassa, juhannusta juhlitaan joka vuosi 23. kesäkuun iltana. 24. kesäkuuta on pyhäpäivä. Juhlaa ei siis siirretä viikonlopulle, niin kuin Suomessa. 

Juhannuksen perinteet poikkeavat hieman Espanjan alueittain. Kataloniassa tuli on erityisen tärkeä elementti juhannuksena, sillä se on keskeinen osa monia Katalonian juhannusperinteitä. Ja eihän se olisi juhla eikä mikään, jos Sant Joanille ei olisi omaa herkkuaan. Tässä pieni kurkistus juhannuksen viettoon Barcelonassa ja Kataloniassa.

Miten juhannusta juhlitaan Barcelonassa?

piknik, pilvinen sää, Sant Cugat, ruokaa, juomaa, juhannuksena, ruoho, kukkullalla, harmaa ilma
Piknikillä juhannuksena, jolloin myös Barcelonassa oli tyypillinen “Suomen juhannussää”.

Barcelonassa juhannusta ei vietetä niin sanotusti ”keskikesän juhlana”, vaan yleensä kesän ajatellaan oikeastaan vasta alkavan sen jälkeen. Juhannuksena espanjalaiset lapset pääsevät kesälomille, ja lukiolaiset ovat saaneet paikalliset ”ylioppilaskirjoitukset” (selectividad) pakettiin. Useimmat aikuiset toki jatkavat töiden tekoa vielä elokuulle asti. Monilla työpaikoilla kuitenkin työskennellään kesäaikatauluilla, ja parhaimmassa tapauksessa otetaan vähän rennommin. Juhannuksen jälkeen ilmassa onkin kesän tuntua.

Barcelonalainen suuntaa juhannuksena rannalle tai terassijuhliin

Espanjassa juhannusta vietetään tyypillisesti rannalla. Näin on myös Barcelonassa ja sen lähikaupungeissa, jossa rantahietikot täyttyvät juhlijoista juhannusiltana. Mutta kyllä kaupungeissa ja vuoristossakin juhlitaan. Esimerkiksi terassit ja parvekkeet ovat tyypillisiä kaveriporukoiden ja perheiden juhlapaikkoja. Useat naapurustot järjestävät illallisia kaduilla tai aukioilla, jonne roudataan muoviset puutarhakalusteet, grilli ja tietysti kuohuvaa.

Ilotulitukset ja papatit paukkuvat

ilotulitus, ilotulitteet, värikäs ilotulitus taivaalla, yö, pimeä, papatit, pauke, paukkuvat juhannuksena Barcelonassa
Ilotulitukset kuuluvat Kataloniassa juhannukseen.

Hassua, mutta Kataloniassa ilotulituksia ei ammuta niinkään uutenavuotena, vaan vuoden valoisimpana päivänä, juhannuksena. Ilotulituskojut tupsahtavat Barcelonan katukuvaan joitakin viikkoja ennen juhannusta (yleensä vasta ne nähdessään muistaa, että ”ai niin, kohta on juhannus”). Ilotulituksia ei kuitenkaan saa ruokakauppareissulla supermarketista samaan tapaan kuin Suomessa. 

Juhannuksen äänimaisemasta päätellen barcelonalaisten suosituimpia rakettiostoksia ovat papatit ja sähikäiset. Joillakin on myös pienempiä ilotulituksia, mutta isot paukut ovat harvinaisia, sillä ne maksavat maltaita.

ilotulitusten myynti, myyminen, koju, myymälä, kauppa, ostaa ilotulituksia, ilotulitteet Espanjassa, Barcelonassa, kadulla, ennen juhannusta
Ilotulituskoju Barcelonan kadulla.

Ilotulitukset ovat erityisesti se syy, miksi kutsun Barcelonan juhannusta hurjaksi. Paikallisten tapa ampua papatteja ja ilotulitteita on suhteellisen villiä, ja esimerkiksi lapset otetaan tähän ilakointiin mukaan aika avoimin mielin. Juhannuksen juhlijat rannalla ja kaduilla saavatkin olla hieman valppaina ympärillä pamahtelevien rakettien takia.

Canigón liekki – Läpi Katalonian matkaava juhannustuli

Flama del Canigó, Canigón liekki, juhannusperinne, paraati, Katalonia, katalaaniperinne, juhannus, tuli, symboli, kulkue, Katalonian liput, kantavat soihtua
Flama del Canigó -liekki saapumassa Sant Cugatin kaupunkiin juhannuksena.

Flama del Canigó -liekki on vahva katalonialainen juhannusperinne. Se on ”ikuinen” tulenliekki, jota pidetään yllä museossa, joka sijaitsee Katalonian rajan tuntumassa, Perpignan-kaupungissa Ranskassa. Sieltä liekki kuljetetaan läheiselle Canigó-vuorelle, josta tuli aloittaa matkansa juhannusaattoa edeltävänä yönä levittäytyen kaikkialle Kataloniaan. 

Liekkiä kuljetetaan soihduissa erilaisin kulkuneuvoin: kävellen, autolla, pyörällä, veneellä, jopa hevosella… Tarkoituksena on levittää samasta liekistä alkunsa saanutta tulta kaikkiin katalaanikyliin. Liekin symbolisena ajatuksena on yhdistää katalaaninkieliset alueet. Eikös tämä kuulosta hieman katalonialaisten olympiatulelta?

Idea sai alkunsa vuonna 1955, kun eräs Ranskan ja Katalonian rajalla Pyreneillä asuva katalaanimies inspiroitui katalonialaisen kansallisrunoilija Jacint Verdaguerin Canigó-nimisestä runosta. Ensimmäisen matkansa liekki teki vuorilta Vicin kaupunkiin vuonna 1966. Kuitenkin jo seuraavana vuonna Barcelonan kaupunki lähti hommaan mukaan. Nykyisin mukana on satoja kaupunkeja ja kyliä.

Canigón liekillä sytytetään juhannuskokot eri puolilla Kataloniaa.

Barcelonan juhannuskokot

Kokko, juhannuskokko, kasa, oksat, aukio, Espanjassa, Kataloniassa, Sant Cugatissa, juhannus, perinne, ihmiset ympärillä, aidattu alue, odottavat kokon syttymistä, sytyttää, palaa, liekit
Kokko valmiina sytytettäväksi.

Itselleni oli yllättävää, että juhannuksena myös Barcelonassa, Kataloniassa ja muualla Espanjassa poltetaan kokkoja. Paikalliset juhannuskokot eivät ole yhtä suuria kuin Suomessa, mutta erityisesti kaupunkien ja naapurustojen viralliset kokot ovat näyttäviä. Kokkoperinne on voimissaan, sillä esimerkiksi Barcelonassa on vuosi vuodelta yhtä enemmän paikkoja, joissa poltetaan kokkoja.

Virallisten kokkojen lisäksi rannalla on tyypillistä väsätä pienempiä nuotioita ja kokkoja, joiden vieressä porukka hengailee piknikviltillä, napostelee sipsejä ja oliiveja, juo olutta ja rommikolaa ja kuuntelee musiikkia. Hurjimmat hyppelevät tietysti näiden pikkukokkojen yli. Usein myös lukiomuistiinpanot saavat kyytiä juhannusyönä.

Poltetut, palaneet muistiinpanot, paperit, kadulla, tuhka
Lukiomuistiinpanot saavat kyytiä juhannuksena.

Coca de Sant Joan eli espanjalainen juhannuspiirakka

Ylläri-pylläri: taas yksi kakku! Kaikilla katalaanijuhlilla tuntuu nimittäin olevan oma herkkunsa tai kakkunsa. En ihmettelisi, jos paikallisten leipomoiden liiketoiminta pyörii eri juhlapäivien kakkujen ansiosta.

Katalonialainen, espanjalainen, barcelonalainen juhannuspiirakka, herkku, piirakka, kakku, täytetty pulla, coca de Sant Joan, leipomo, leivos
Katalonialaisten juhannusherkku on juhannuspiirakka (coca de Sant Joan).

Juhannuksena Barcelonassa ja muualla Kataloniassa illallispöydän kohokohta on Coca de Sant Joan -piirakka. Piirakka on tehty usein eräänlaiseen pullataikinamassaan, mutta muuten sen suhteen ei olla kovin nuukia: sitä voivat koristaa esimerkiksi sokeroidut hedelmät, pinjansiemenet tai marsipaani. Mutta kaksi sääntöä juhannuspiirakan teossa silti on: neliskulmaisen piirakan pituus tulisi olla kaksi kertaa sen leveys. Lisäksi katalonialaisen juhannuspiirakan kulmien tulisi olla pyöristetyt. Juhannuspiirakan kanssa nautitaan yleensä cava-kuohuviiniä.


Näin täällä Barcelonassa. Hyvää juhannusta kaikille!


Haluatko pysyä ajan tasalla myös tulevista Barcelona-aiheisista jutuista? Tule seuraamaan It Happens in Barcelona -blogin Facebook-sivua ja Instagramia.

3 Comments

  • Matkatar

    Mielenkiintoista luettavaa! Barcelonassa ollaan mekin miehen kanssa asuttu jo 8 talvea, mutta kesäisin enemmän Suomessa. Yhtään juhannusjuhlaa ei siis olla kunnolla niillä main koettu. Asuimme keskustassa ja näimme talven juhlat sun muut jo liiankin hyvin ja viime keväänä muutimme majapaikkamme eteläämmäs, Vilanova i la Geltrún pikkukaupunkiin.

    • Jenni

      Kiitos, ihanaa, että juhannusjuttu oli mielenkiintoista luettavaa! Ainakin tän kautta pääsit vähän kurkkaamaan, että millaiset juhannusjuhlat teillä on menneet sivu suun kaikkina näinä vuosina. 😀 Ehkä joku vuosi vielä pääsette kokemaan katalaanijuhannuksen Vilanovassa! Olenkin aina aika ajoin seurannut ihanasta blogistasi tarinoitasi ja teidän talo/asuntohommia. Miten olette viihtyneet Vilanova i la Geltrússa? Olen pohtinut, että voisi joku kerta siellä päin piipahtaa, mutta ei oikeasti mitään tarkkaa käsitystä kyseisestä kylästä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.