Barcelonan keskusta, katu, kävelykatu, kauppakatu, ydinkeskusta, vanhakaupunki, kävelee, ihmiset kaduilla, katukiveys, hienot rakennukset, ilta-aurinko, illalla, kaupat, kauppoja
Arki

Täällä tuoksuu Barcelona – Mille Barcelona haisee?

Olen saapunut hetki sitten Helsingistä Barcelonan lentokentälle. Jordi on tullut minua vastaan. Ahdamme suuren matkalaukkuni autoon ja ajamme Barcelonaan. ”Oi, täällä on jo ihan kesä”, huokaan. Avaan auton ikkunan päästäen lämpimän Barcelonan kesäillan sisälle. ”Ja täällä tuoksuu ihan Barcelonalle!”

Jordi ei tajua. Mille Barcelona muka tuoksuu? No ihan Barcelonalle! 

En osaa kuvailla Barcelonan hajua sen tarkemmin. Se ei ole erityisen hyvä tai paha haju. Se on vain sekoitus monia hajuja. Se on tuoksu, jollaista ei Suomessa haista. Se on tuoksu, jossa yhdistyy koko Barcelonan elämän kirjo.

Jos saisin pullotettua tuon tuoksun, ottaisin sen mukaani Suomeen. En ikimaailmassa käyttäisi sitä hajuvetenä, mutta nuuhkisin pulloa aina, kun ikävöisin Barcelonaan.

Olen koittanut saada selville, mitkä aromit Barcelonan tuoksussa sekoittuvat. Olen tullut siihen johtopäätökseen, että ainakin seuraavat:

Tuore leipä ja leivonnaiset

Tuoreen leivän tuoksu hulmahtaa siellä täällä, kun kävelet pitkin Barcelonan katuja. Useat barcelonalaiset ostavat tuoreen leivän tai patongin kotiinsa lähes joka päivä. Leipomotuotteet kuten croissantit, sämpylät ja muffinssit ovat puolestaan tyypillisiä aamupalalla tai välipalalla. 

Useat leipomot aloittavat tuoreen leivän paistamisen jo aamuyön tunteina, sillä monet paikat avaavat ovensa varhain aamulla kello 6.00 tai 7.00. Leipien paistaminen jatkuu pitkin päivää, joten leipomotuotteiden tuoksu on taattu koko päiväksi.

Roskikset

roskikset, kierrätys, kierrätysastiat, roska-astiat, kierrättäminen Barcelonassa, eriväriset roskikset, kadulla, roskakorit, puhtaanapito, kadut, haju
Kierrätysastiat Barcelonassa muistuttavat: “Lajittele kunnolla. Ei se niin vaikeaa ole.”

Barcelona on yksi Euroopan kaupungeista, jossa on eniten roskiksia asukasta ja pinta-alaa kohden. Tämä on tietysti ihan mahtavaa, sillä näin ollen roskat kulkevat todennäköisemmin sinne minne kuuluvatkin.

Toisaalta joka kadunkulmassa törröttävät roska-astiat haisevat toisinaan aivan hirveälle. Erityisesti kuumina kesäkuukausina. Ja erityisesti se biojäte. Tiheimmin asutuilla ja käytetyillä alueilla, kuten Barcelonan keskustassa, sama roskapönttö saatetaan tyhjentää jopa 12 kertaa päivässä!

Vastakeitetty kahvi

kahvi, cappuccino, hyvä kahvi, kahvila, tuoksu, kahvia, sydän, kerma, maitokahvi, café con leche, Barcelonassa

Ihana kahvin tuoksu lehahtaa Barcelonan kaduilla, ja tulee himo uuteen kupposeen kahvia, vaikka olisi juuri hörppinyt yhden. Barcelonassa kahvihimon tyydyttäminen on todella helppoa, sillä kahvia on tarjolla joka kulmalla. Vuonna 2017 Barcelonasta löytyi noin 6400 kahvila-baaria. Verrattuna muuhun Espanjaan Barcelonassa juodaan kahvia kaikista eniten:

Noin 76% Barcelonan asukeista sanoo juovansa ainakin yhden kupin kahvia päivässä.

Kahvin aromi on siis tärkeä osa Barcelonan tuoksua.

Hajuvedet ja hajusteet

Mutu-tuntumani mukaan barcelonalaiset käyttävät suhteellisen paljon erilaisia hajuvesiä ja hajusteita. Hajuvedet ovat suosittuja niin naisilla kuin miehilläkin. Jos Guccit ja Calvin Cleinin hajuvedet jäävät kauppaan niiden kalliin hintansa vuoksi, marketeissa on tarjolla tuoksuja erittäin halpaan hintaan. Jotain hajuvesien suosiosta kertoo myös se, että Barcelonassa on kauppoja, joissa voi suunnitella oman hajuvetensä.

hajuvesi, perfume, tuoksu, ruusu, hajuvesipullo, lasi, lasinen pullo, korkki auki, vaaleanpunainen kuivakukka, asetelma

Barcelonassa sain myös kuulla ensimmäisen kerran ikinä, että on jopa olemassa vauvojen hajuvesiä

Espanjassa myös monet kodinhoitotuotteet on vahvasti hajustettuja, ja ihmiset tykkäävät polttaa suitsukkeita. Lisäksi useat Barcelonan kaupat, kuten Stradivarius tai Zara Home, käyttävät markkinointikikkanaan hajusteita, jotka hajustavat kauppojen lisäksi edessä olevan kadunpätkän ainakin 30 metriä joka suuntaan.

Barcelonassa lehahtaakin usein hemmetin hyvä, mutta keinotekoinen tuoksu, joka peittää kaikki muut hajut matkalla. Toki hajuvesi on kivempi kuin moni muu haju, mutta välillä hajusteet ovat vähän liian voimakkaita. Täällä ei puhuta hirveästi tuoksuyliherkkyydestä tai hajuvesien kohtuukäytöstä muiden huomioon ottamisena.

Tupakka

Espanjassa tupakkaa myydään tupakkakaupoissa ja baarien tupakka-automaateissa.

Barcelona kaduilla haisee tupakka. Haisee, vaikka tupakanpolttajien määrä Kataloniassa on alhaisimmillaan kuin koskaan ennen. Esimerkiksi vuonna 2017 katalonialaisista ”vain” 24% poltti tupakkaa. ”Vain” heittomerkeissä siksi, että vaikka se onkin erittäin terve suunta, erityisesti katalonialaiset miehet polttavat edelleen paljon.

Otetaan vertailukohteeksi Suomi: Kataloniassa miehistä noin 30% ja naisista 19% polttaa tupakkaa, kun taas Suomessa miehistä 13% ja naisista 10% sauhuttelee. Eli Barcelonassa tupakka syttyy edelleen aika helposti. Ja ovathan kadut juuri niitä paikkoja, joissa nykyisin tupakkaa sauhutellaan, ja siksi se siellä haiseekin.

Pissa

Ihmisten tai eläinten, ihan yksi ja sama, mutta Barcelonassa haisee aivan liian usein kirpeä pissa. Itse asiassa pissa on yksi tämän kaupungin suurimmista riesoista, josta on käyty välillä kuumaa julkista keskustelua, ja kaupungin johdolta on vaadittu toimia asian ratkaisemiseksi.

Nykyisten ohjeistuksen mukaan esimerkiksi koirien omistajien tulisi kantaa mukanaan vesipulloa ja huuhdella koiran pissajäljet. Tätä tosin näkee hyvin harvoin. 

Kyltti suositulla koiran ulkoilutusalueella muistuttaa, että koirien kakkapussit tulee heittää roskikseen. Hassua: ongelma ei olekaan se, etteivätkö ihmiset keräisi koiriensa jätöksiä. Ongelma näyttäisi olevan, että kakkapussit eivät löydä tietään roskikseen!

Ihmiset puolestaan pissaavat erityisesti yöelämästä tunnettujen alueiden kadunkulmiin tai tienvarteen parkkeerattujen autojen väliin.

Näin tapahtuu, vaikka julkisella paikalla pissaamisesta voi Barcelonassa saada 750-1500 euron sakon.

Joku näitä sakkoja on kuitenkin saanut, sillä Barcelonan poliisin kerrotaan kirjoittavan ”pissasakkoja” noin 155 kappaletta viikossa.

Barcelonaa on usein moitittu sen pienestä julkisten vessojen määrästä. Joillekin alueille onkin lisätty julkisia wc-koppeja, mutta silti niitä on aivan liian vähän, tai ne ovat sijoitettu huonosti, tai niiden aukioloajat eivät palvele yökukkujia.

Ei siis ihmekään, että rakennusten edustojen peseminen valkaisuaineella on hyvin tyypillinen näky Barcelonassa aamuisin.

Liikenne ja saasteet

tie Barcelonassa, liikenne, katu, autot, jalankulkija, autotie, valtatie, saasteet, pakokaaso, ilmansaasteet, päästöt, julkinen liikenne, kerrostalot, kaupunki, kaupunkimaisema

Barcelona on monien muiden suurkaupunkien tapaan saasteinen kaupunki. Barcelonassa saastehaittoja hankaloittaa sen sijainti: meren ja kukkuloiden väliin jäävän kaupungin ilmamassat jumittavat toisinaan kaupungin ylle ja nostattavat saastelukemat alueella suuriksi. Näin tapahtuu suhteellisen harvoin, mutta luultavimmin aina silloin, kun Barcelonassa on kärsitty pitkistä sadettomista kausista tai korkeapainejaksoista.

Liikenne on Barcelonan ilmaa eniten saastuttava tekijä. Barcelonan maakunnassa on melkein 4 miljoonaa rekisteröityä ajopeliä, joista 600 000 on moottoripyöriä tai mopoja. Suurin osa Barcelonan yksityisautoilusta painottuu maanantaista perjantaihin, kun porukka lähikaupungeista matkaa Barcelonaan töihin.

Jos saastemäärä nousee liian suureksi, Katalonian hallituksella on oikeus rajoittaa tai kieltää autoliikenne Barcelonassa. Se voi myös kieltää rakennustyömaiden toiminnan väliaikaisesti, jotteivät ne tuottaisi entistä enemmän pölyä. Barcelonan sekä useiden lähikaupunkien suunnitelmissa on rajoittaa yksityisautoilua voimakkaasti tulevina vuosina.

Luonto

Barcelonassa on paljon puistoja, mutta se ei silti ole mikään vihreiden kaupunkialueiden edelläkävijä. Barcelonan asukastiheys on Euroopan kolmanneksi suurin, joten vaikka puistoalueita Barcelonassa onkin ihan kivasti, niiden määrä asukasta kohden on pieni. Esimerkiksi WHO suosittelee vähintään 9 neliömetrin vihreää aluetta jokaista asukasta kohden, mutta Barcelonassa luku on vain vaivaiset 6,6.

Mutta siellä, missä puistoja ja viheralueita on, niistä pidetään hyvää huolta.

Barcelonan puistojen läheisyydessä tuoksuukin usein leikattu ruoho, puut sekä muut kasvit ja rannalla puolestaan virkistävä meri-ilma.

Barcelonan suunnitelmissa on lisätä kaupungin viheralueita tuntuvasti: tavoitteena olisi kasvattaa niitä jopa 18 neliömetriin asukasta kohden. Vau! Hyvä niin, sillä tämä luonnonaromi on kyllä todella tervetullut Barcelonan tuoksusekoitukseen.

Uppopaistetut herkut

churrot, uppopaistettu, friteerattu, ruoka, Barcelona

Espanjalaiset rakastavat kaikkea uppopaistettua: churroja, munkkeja, perunoita, krokettipyöryköitä…

Paikallisilla on jopa lempinimi tällaiselle tirisevässä öljyssä paistetulle ruualle: “fritanga“.

Monet syövät uppopaistettuja tapaksia baareissa tai churroja churrokahviloissa. Ei ole kuitenkaan kummallista, jos barcelonalaisen kodista löytyy friteerauskeitin.

Friteeratun ruuan haju leviää kauas ja jää helposti kiinni vaatteisiin. Onneksi Barcelonassa on tarjolla paljon muita, terveellisimpiäkin ruokalajeja, mutta ne eivät tuoksu yhtä voimakkaasti kuin nämä – ah yhtä aikaa niin herkulliset ja kuvottavat – friteeratut tapakset.


Mitä mieltä olette: tuoksuuko Barcelona teidänkin nenään samalta? Entä tunnistatteko, että muissakin kaupungeissa olisi samanlaisia ominaistuoksuja?


Piditkö postauksesta? Haluatko pysyä ajan tasalla myös tulevista jutuista? Tule seuraamaan It Happens in Barcelona -blogin Facebook-sivua ja Instagramia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.