uima-altaat, maauimala, olympia-altaat, Montjüic, Barcelona, kesä, uimaan, näköalat, katsomo, kaksi sinistä uima-allasta vuoren huipulla, kaupunkimaisemat, virkistäytyä, uida
Vierailukohteet

Piscines Municipals de Montjüic – Barcelonan paras uima-allas

Rakastan Barcelonan seudun rantoja, meren tuoksua ja suloisia rantabaareja. Vihaan kuitenkin sitä hiekkaa, jota löytyy ihan kaikkialta biitsipäivän päätteeksi. Hiekkaa kengissä, hiekkaa pyyhkeessä, hiekkaa laukussa, hiekkaa puhelimen kuulokeliitännässä.

Onneksi Barcelonasta löytyy rantojen lisäksi myös hiekkavapaita virkistäytymispaikkoja. Yksi niistä on Piscines Municipals de Montjüic -uima-altaat Montjüicin kukkulalla.

Funikulaarilla Barcelonan olympialaisten uima-altaalle

Olallani heiluu rantakassi ja nenääni kaunistavat suuret aurinkolasit (”turistilasit”, kuten paikalliset sanoisivat). Voisi luulla, että suuntanani on keltainen metrolinja ja Barceloneta-ranta. 

Mutta ei; tänään hyppään pois Paral·lelin metroasemalla ja jatkan samalla lipulla Funicular de Montjüic -funikulaarin kyytiin. Funikulaari kuljettaa minut muutamassa minuuttissa suoraan Barcelonan keskustan sykkeestä rauhaisan Montjüic-vuoren laelle.

Google Mapsin kuva Funicular de Montjüic -funikulaariasemalta.

Barcelonan Montjüic-kukkula on tunnettu erityisesti Barcelonan vuoden 1992 olympialaisten näyttämönä.

Sieltä löytyy muun muassa Barcelonan olympiastadion, Palau Sant Jordi -halli sekä tietenkin ne kohteenani olevat Montjüicin uima-altaat.

Astun ulos Montjüicin funikulaariasemalta. Heti oikealle käännyttyäni lähden seuraamaan punaista seinää. Yritän vilkuilla seinän väliköistä maisemia Barcelonan ylle, mutten onnistu saamaan vilausta enempää. Suurin kirjaimin raapustettu teksti ”restaurant” ja pari seinään tuhrittua graffititekstiä saavat minut epäröimään: eivätkö Barcelonan olympialaisten altaat olekaan täällä?

Betonihallin uumenissa

Piscines de Montjüic -uima-altaat sijaitsevat punaisen seinän takana Barcelonan Montjüic-kukkulalla (kuva Google Maps).

Saavun pian vaatimattomalle oviaukolle, jota koristavat suuret kirjaimet: Piscina Municipal de Montjüic. Karu sisäänkäynti latistaa hehkeimmät visioni olympialaisten uima-altaista. Odotin jotain hulppeampaa. Pieneen koppiin istutettu lipunmyyjä pulittaa sisäänpääsystä 6,80 euroa.

”Onkohan tämä sen arvoista?” pohdin laskeutuessani betoniportaita alas.

Barcelonetan rantamaisema vilahtaa haikeana mielessäni. Keskipäivän kuumuus tuntuu yltyvän. No, jos ei muuta, ainakin pääsen hetkeksi pulahtamaan veteen.

Sokkeloisilta tuntuvat portaikot johdattelevat minut betonisen rakennuksen uumeniin. Käytävät kumisevat suuruuttaan, kun ohitan ovia ja tyhjiä tiloja harmaassa hallirakennuksessa. Valot ovat himmeitä, kuin niistä puuttuisi virta. Ilmassa velloo kummallinen tunnelma. Tilat ovat hulppeat, mutta ne ovat kuin oman onnensa nojaan jätetyt.

Piscines Municipals de Montjüic -uima-altaiden pukukopit ja suihkut ovat karut, mutta siistit.

Kaikesta huolimatta iloitsen, sillä kerrankin paikalliset opastekyltit ovat selkeitä, ja päädyn uimahallikompleksissa suhteellisen vaivattomasti pukuhuoneisiin ja suihkutiloihin. Ollakseen kaupungin ylläpitämä urheilupaikka, Montjüicin uimalan pukuhuone, vessat ja suihkut läpäisevät laatuseulani. Varon laittamasta laukkuani maahan tai astumasta mihinkään ilman sandaaleja, mutta muuten mesta on moitteeton, ja kelpaa minulle bikinien vaihtamiseen sekä pikaiseen suihkussa käymiseen.

Uima-allas, josta Barcelonan parhaimmat näköalat

Kirkas auringonvalo sokaisee, kun astun allasalueelle. Kaksi sinistä uima-allasta kimmeltävät edessäni virkistävimpinä kuin merivesi: toinen on suurempi 25-metrinen uima-allas ja toinen syvä hyppyallas. Montjüicin uima-altaat rakennettiin Barcelonan vuoden 1992 olympialaisia varten. Kuitenkin jo aikaisemmin, vuodesta 1929 lähtien, paikalla sijaitsi uima-allas.

Nousevassa katsomossa hengailee porukkaa tuijottaen kaukaisuuteen. Vasta kääntyessäni ympäri tajuan, etteivät he sittenkään tuijota kaukaisuuteen, vaan Barcelonan kaupungin ylle! Uskomattomat Barcelonan maisemat aukenevat jalkojemme juuressa, aivan uima-altaan reunalla. Vautsi, mikä paikka!

Olin jostain syystä aina aikaisemmin kuvitellut, että hienot olympiatason uima-altaat olisivat vain urheilijoiden ja himotreenaajien käyttöön tarkoitettuja. Montjüicin altailla järjestetään toki aika ajoin uinti- ja uimahyppykilpailuja, mutta uima-altaat ovat kuitenkin yleisessä käytössä ja kaikille avoimia.

Barcelonan rannoille pääsee toki ilmaiseksi, mutta sisäänpääsy Montjüicin uima-altaille on mielestäni edullinen, erityisesti hotellien allasterasseihin ja yksityisten kuntosalien sisäänpääsyihin verrattuna. Ja mikä parasta: en kuljeta yhtään hiekanmurua kotiin tuliaisena!

Montjüicin uima-altaat ovat avoinna kesäkuun alusta syyskuuhun asti. Se on sinällään lyhyt aika, sillä uima-altaissa ja Montjüicin näköaloissa olisi paljon potentiaalia hengailupaikaksi myös varsinaisten kesäkuukausien ulkopuolella. Ehkä vielä joku päivä Barcelonan kaupunki keksii herättää betonirakennuksen paremmin henkiin. Siihen asti voimme nauttia ainakin näistä upeista näkymistä ja virkistävistä kesäpäivistä Barcelonan kattojen yllä.


Piscines Municipals de Montjüic -uima-altaat

  • Avoinna: 1. kesäkuuta – 1. syyskuuta joka päivä kello 11.00-18.30. Varmista uima-altaiden aikataulut nettisivuilta.
  • Sisäänpääsymaksu vuonna 2019: 6,80 euroa (aikuiset) ja 4,70 euroa (lapset).
  • Huomaa, että toisinaan ihmiset kutsuvat paikkaa nimellä Piscines Picornell, vaikka varsinaisesti Bernat Picornell onkin lähistöllä sijaitseva toinen, erillinen kuntokeskus, jossa tosin on myös uima-allas.
  • Jos haet Googlessa sanoilla ”Funicular de Montjüic”, Googlen kartassa näkyy tällä hetkellä kaksi eri funikulaaria. Uima-altaiden luokse menevä funikulaari sijaitsee Avinguda Miramar -kadulla. Aseman nimi on Parc de Montjüic ja se on funikulaarin päätepysäkki.
  • Katso funikulaarin tarkemmat aikataulut ja muut huomiot TMB:n nettisivuilta. Joskus funikulaari saattaa olla kunnostuksessa, jolloin funikulaarin sijaan tarjolla on yleensä vaihtoehtoinen bussiyhteys.

Haluatko pysyä ajan tasalla myös tulevista Barcelona-aiheisista jutuista? Tule seuraamaan It Happens in Barcelona -blogin Facebook-sivua ja Instagramia.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.