Kaupunkijuhlat / Festa Major

Barcelonan koreimmat katujuhlat – Festa Major de Gràcia

Pullonkorkeista kyhätty verho, kankaanpaloista taiteiltu jäätelö, kartongista väsätty linna. Toinen toistaan mielikuvituksellisemmat teemat koristavat Barcelonan Gràcia-naapuruston katuja; onhan elokuu ja meneillään Festa Major de Gràcia eli Gràcian alueen vuoden suurimmat katujuhlat.

Mikä ihmeen Festa Major?

Festa Major on nimitys Katalonian eri kylissä, kaupungeissa ja naapurustoissa järjestettäville kaupunki- tai katujuhlille. Muualla Espanjassa vastaavanlaisilla juhlia ovat esimerkiksi feriat tai Fiesta de la Primavera.

Kataloniassa jokaisella kylällä ja kaupungilla on omat Festa Major -juhlansa. Niitä vietetään yleensä kesällä; niin myös Gràciassa. On kuitenkin myös kaupunkeja, joissa juhlitaan muuhun vuodenaikaan. Joissakin paikoissa järjestetään jopa kahdet Festa Major -juhlat vuoden aikana: kesä- sekä talvijuhlat.

Konsertteja, tanssia ja olutta muovimukista

Viereisen kadun konsertin tummat bassosoundit raikuvat, kun kiemurtelemme merimaailmaksi pukeutuneella kadunpätkällä. Seuraavalla kadunkulmalla käännellään valtavaa paellaa. Kahvilat ja ravintolat ovat kyhänneet heppoisen baaritiskin kadulle, paperilapulle on raapustettu ”olut 2€”. Tsekkaan juhlien älypuhelinsovelluksesta lähialueiden kartan ja seuraavat aktiviteetit. Illalla olisi luvassa ainakin tanssityöpaja.

Paellaa ja katkarapuja tarjolla pientä maksua vastaan Progrés-kadun asukkaille sekä muille, jotka haluavat osallistua yhteiselle lounaalle.

Festa major -kaupunkijuhlat kestävät yleensä 4–7 päivää. Gràcian juhlia vietetään joka vuosi 15–21 elokuuta. Varsinaisten juhlien aattoiltana pidetään juhlien avajaiset, joten Gràciassa homma kestää kokonaisen viikon. 

Näiden päivien aikana tarjolla on paljon ohjelmaa, moneen makuun ja monen ikäisille: tanssia, konsertteja, teatteria, työpajoja, kilpailuja, urheilua… mutta olenpa kuullut myös hyvin erikoisista aktiviteeteista, kuten lasten vaahtobileistä, elokuvaesityksestä uima-altaalla, piipunpolttamiskilpailusta sekä kierrätystyöpajasta. Aktiviteetit ovat ilmaisia ja yleensä paikallisten yhdistysten sekä yritysten järjestämiä.

Festa majoreilla on tyypillistä nähdä kaikenikäisiä vauvasta vaariin: jo lapsille opetetaan, kuinka tuttujen ja tuntemattomien kanssa pidetään hauskaa aukioilla ja kaduilla. Nukkumaanmenoajoista voidaan joustaa ja vielä yölläkin saa syödä jätskiä. Nuoret tulevat bongailemaan muita nuoria ja hyppelemään hittibiisien tahtiin samalla, kun nuorisoyhdistyksen kulmabaari saattaa myydä oluen kysymättä ikää. 

Jo vähän varttuneemmat tulevat kuuntelemaan hipsteribändejä ja hengailemaan ystävien kanssa, joita vihdoinkin ehtii näkemään (onhan suurin osa barcelonalaisista elokuussa lomalla).

Kahden euron olut muovimukista maistuu taivaalliselta, kun seuraavana päivänä ei tarvitse lähteä töihin.

Mummot ja papat ovat iloisia voidessaan osallistua menoihin vaikka sitten omalla, paikalle raahatulla tuolillaan istuen, ja bingoa naapureiden kanssa pelaten. Myöhemmin yöllä järjestetään tanssit.

Koristein kilpailevat kadut

Carrer Verdi -katu on muuttunut vihannestarhaksi Festa Major de Gràcia -juhlien ajaksi.

”Se katu, jossa roikkui porkkanoita ja kesäkurpitsoita, oli kyllä mun lemppari”, kuulen katalaanirouvan kommentoivan ystävättärelleen. ”Ei ei, minä pidin paljon enemmän siitä Harry Potter -teemaisesta, vaikka se onkin hieman nuorempien juttu.”

Koristeelliset kadut ovat Gràcian festa majoreiden vetonaula. Vuosi vuodelta ihmiset ympäri Barcelonaa ja Barcelonan lähikaupungeista saapuvat Gràciaan nähdäkseen, millaisia luomuksia Gràcian asukkaat ovat keksineet väsätä.

Gràcian kaupunginosan kaduilla on naapurustokerhoja, jotka yhteisvoimin suunnittelevat ja toteuttavat katunsa koristuksen. Koska Gràcia on tunnetusti varsin hippi- ja hipsterimäinen, vihreitä arvoja kannattava ja taiteilijoita täynnä oleva kaupunginosa, koristeluissa käytetään paljon kierrätettyjä materiaaleja ja erilaisia taidetekniikoita.

Kadut eivät kuitenkaan ole ainoastaan juhlijoiden iloksi väsättyjä luomuksia. Ne myös kilpailevat keskenään. Koristusten aiheet vaihtelevat suuresti, sillä kilpailun aihealueet ovat väljiä.

Katujen koristusten tulisi olla joko:

  1. kriittinen tai ironinen kuvaus jostakin ajankohtaisesta aiheesta,
  2. eksoottinen paikka tai
  3. kuvaus, joka liittyy Barcelonan paikalliseen historiaan.
Harry Potter -aiheinen katu vuonna 2019

Tämän vuoden voittajakatu oli Harry Potter -teemainen Progrés-katu.

Nykysin myös Gràcian alueen rakennusten sisäänkäyntien ja parvekkeiden koristeluista käydään erillinen kilpailu.

Kuka keksi “bilettää” Gràciassa?

Gràcian juhlat ovat noin 200 vuotta vanhat ”bileet”. Ensimmäisiä dokumentoituja tietoja Gràcian festa majoreista löytyy vuodelta 1817. Tuolloin Gràcia oli vielä erillinen talonpoikaiskylä, joka ei kuulunut Barcelonaan (Gràcia liittyi virallisesti osaksi Barcelonaa vasta vuonna 1897).

Festa Major de Gràcia sai alkunsa Pyhän Marian päivänä, 15. elokuuta 1817, Gràcian kylän juhlistaessa sitä, että se oli saanut takaisin Espanjan itsenäisyyssodan jalkojen alta turvaan piilotetun Neitsyt Mariaa kuvaavan alttaripatsaan. Tuona päivänä se sijoitettiin takaisin alkuperäiselle paikalleen Masia de Can Trilla -taloon.

Juhlasta muuntui jokavuotinen kyläjuhla, jonka keskeisessä osassa olivat tanssit ja kukin ja kasvein koristellut kadut. Juhla kasvo, kunnes sisällissota vuodesta 1935 eteenpäin lopetti koko touhun.

Vuonna 1956 paikalliset tahot elvyttivät Gràcian katujuhlatradition uudelleen henkiin. Juhlan ideana oli olla entistä enemmän kyläläisten juhla, johon kaikki pääsisivät osallistumaan ja joka elvyttäisi sodan aikana hiipuneen sosiaalisen elämän. Samalla Festa Major de Gràcia -juhlista tuli myös vahvemmin katalaanikulttuurin ja -perinteiden puolestapuhuja.

Nykyisin Gràcian juhlilla on vuosittain noin 2 miljoonaa kävijää. Myös useat turistit ja ulkomaalaiset ovat löytäneet juhlan, mutta paikallisuus näkyy juhlassa edelleen vahvasti, esimerkiksi ohjelmanumeroissa, artistivalinnoissa sekä katujen teemoissa. Vuonna 1997 Katalonian hallitus nimesi juhlan yhdeksi kansalliseksi perinnejuhlaksi (Festa tradicional d’interès nacional).


Festa Major de Gràcia -katujuhlat

  • Festa Major de Gràcia -juhlat järjestetään joka vuosi 15–21 elokuuta Barcelonan Gràcia-kaupunginosassa.
  • Paikalla on paljon porukkaa, erityisesti iltaisin (lue aikaisempi postaukseni Gràcian iltameiningeistä täältä). Kärsivällisyyden avulla kadut pääsee kuitenkin näkemään hyvin.
  • Vaikka iltaisin valaistut koristelut ovatkin upeita, aamulla ja lounasaikaan kaduilla on paljon mukavampaa, sillä silloin ei ole niin paljon tungosta.
  • Tsekkaa festa majoreiden virallisesta puhelinsovelluksesta tai nettisivuilta koristellut kadut ja ohjelma.
  • Juhlien järjestelyt ovat hyvät. Lähes joka kulmalta löytyvät wc:t sekä juomaa ja ruokaa. Barcelonan julkinen liikenne on huomioinut juhlat, mutta varaudu silti ahtaaseen metromatkaan (aikaisempien vuosien kokemukseni metrotungoksesta).
  • Huomaa, että katubaarien muovimukit ovat kierrätettäviä: ensimmäisen juoman oston yhteydessä maksat euron pantin, jonka saat takaisin, jos palautat mukin mihin tahansa katubaariin.

Haluatko pysyä ajan tasalla myös tulevista Barcelona-aiheisista jutuista? Tule seuraamaan It Happens in Barcelona -blogin Facebook-sivua ja Instagramia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.