Aktiviteetit,  Highlights,  Lähikaupungit,  Vierailukohteet

Kaksi lasillista kuplivaa – Vierailu Freixenet-cavatilalla

Katalonia on tunnettu kuohuviinistään, cavasta. Barcelonassa tätä katalonialaisten ”samppanjaa” ei tarvitse ihastella ainoastaan kauppojen viinihyllyillä, vaan cavan valmistukseen pääsee tutustumaan Barcelonan lähellä sijaitsevilla Penedèsin alueen viinitiloilla. Barcelonasta Sant Sadurní d’Anoia -kaupungin cavatiloille pääsee vieläpä matkustamaan kätevästi junalla.

Junalla Barcelonasta viinitilalle

Barcelonan kaupunkimaisema muuntautuu silmissä kukkulaisiksi, vehreäksi maaseuduiksi. Suurkaupunki on tipotiessään. 50 minuutin junamatka taittuu rattoisasti; onhan seuranani au pair -vuosilta tuttu ystävä Hanna, jonka kanssa nauramme 9 vuoden takaisille laskettelureissuille ja bileilloille. Voi niitä aikoja!

Junamatkan aikana emme näe yhtään viinipeltoa. Tai voihan olla, ettemme huomaa niitä kaiken tarinoinnin lomassa. Astuessamme ulos junasta Sant Sadurní d’Anoian kylän juna-asemalla vastassamme on kuitenkin viinipeltojakin parempi merkki: komea maalaistalo, jonka seinää koristaa suomalaisille tuttuakin tutumpi kuohuviinimerkki Cavas Freixenet.

juna-asema, cavatila, Freixenet, Sant Sadurní d'Anoia, Renfe, juna Barcelonasta, laituri, raide, maalaistalo, viinitila
On kuin Sant Sadurní d’Anoian juna-asema olisi rakennettu varta vasten Freixenet-vierailuja varten.

Kadulla Freixenetin parkkipaikoitusalueen liikennettä ohjaava henkilö kysyy jo kaukaa, olemmeko tulossa kierrokselle.

Näytämme varmasti juuri siltä, miltä cavatilalle saapuvat pohjoismaalaiset näyttävät aamutuimaan.

Valtavat tehdasrakennukset jäävät parkkipaikan toiselle puolelle, kun mies opastaa meidät ystävällisesti päärakennukseen.

Freixenet, viinitila, cavatila, cavan valmistaja, vierailu, kierros, kokemus, piha, maalaistalo, Sant Sadurní d'Anoia

Se on upea, Josep Ros i Rosin suunnittelema modernia arkkitehtuuria edustava rakennus vuodelta 1927. Vierailuumme kuohuviinitilalla on vielä aikaa, joten ehdimme ihastella vanhaa maalaistaloa, sen kaunista pihaa, terassia ja erikoisia vanhoja autoja, ennen kuin sukellamme pimeisiin kellarikerroksiin.

Naiset kuohuttavat cavan tuotannon

Opaskierros alkaa ajallaan (ja tämähän ei ole mitenkään itsestäänselvää Espanjassa). Olemme valinneet englanninkielisen kierroksen, ja aloitamme koko homman selvittämällä, mistä päin porukka on kotoisin. Opas osaa muutaman sanan hollantia, heittää muutaman ilmaisun koreaksi. Nähtävästi Freixenetilla heitä vierailee useamminkin.

Freixenet-kierros, virailu, museo, viininvalmistus, opastettu kierros, taulut

Suomea opas ei vielä osaa. Opetamme hänelle kierroksen aikana cavan valmistuksen kannalta olennaisen sanan ”hiiva”.

Kierros alkaa esittelyvideolla. Mainosmaisesta tyylistään huolimatta se kattaa kaikki tärkeimmät pointit Freixenetista ja sen historiasta: yrityksen historia alkaa, kun kahdesta kuuluisasta viinintuottajaperheestä tulleet Dolores Sala Vivé ja Pedro Ferrer Bosch menevät naimisiin ja perustavat Freixenetin vuonna 1911. Cavan tuotanto pääsee vauhtiin vuonna 1914.

Freixenet, kuohuviini, cava, mainos, maskotti, poika, jolla punainen hattu, lakki, pullo kainalossa
Punalakkinen poika, joka kantaa kuohuviinipulloa kainalossaan, on Freixenet-cavojen legendaarinen maskotti.

Espanjan sisällissota lopettaa cavan tuotannon ja on vähällä kaataa yrityksen. Yrityspariskunnan mies ja perheen poika menehtyvät sodassa. Dolores ja pariskunnan tytär elvyttävät kuitenkin Freixenetin uudelleen henkiin. Kierroksella korostetaankin Doloresin viiniosaamista ja yrittäjähenkisyyttä. Onhan se varmasti ollut ennenkuulumatonta, että tuon ajan Espanjassa nainen johtaa cavayritystä – ja vieläpä hurjalla menestyksellä!

Viinitynnyreitä ja loputonta tehdashallia

Kellarin uumenissa tynnyrit tuottavat kuplajuomaa. Vaeltelemme hämärissä, luolamaisissa huoneissa, jotka on muunnettu osittain museotiloiksi. Pulloihin ei saa koskea, sillä ne ovat oikeasti osa viinitilan tuotantoa. Paikasta kuitenkin näkee, että vanha rakennus on nykyisellään suunniteltu erityisesti vierailijoille. 

Cava-aiheinen materiaali on laitettu esille mielenkiintoisella tavalla. Tekee mieli ottaa kuvia koko ajan.

Havahdun tajutessani, että periaatteessa otamme yksi toisemme perään kuvia mainoskylteistä ja yrityksen tuotteista, kuin museossa tai historiallisessa turistinähtävyydessä konsanaan.

Freixenet, viini, kuohuviini, cava, viinitynnyrit, kellari

Ainoana erona on, että kyseessä on juomabrändi, jota olemme tulleet ihastelemaan.

Kierroksen edetessä cavatilan suuruusluokka alkaa paljastua meille pikkuhiljaa: kyseessä ei olekaan pieni suloinen maalaistila, kuten päärakennus saataisi antaa ymmärtää. Kierroksen kohokohtana toimii ”junamatka”, jonka aikana pääsemme näkemään uudemman tuotantopuolen.

Olen jo ihan sekaisin käytävistä ja kerroksista. Eikä ihmekään, sillä Freixenetin tuotanto on valtava: se tuottaa yli 200 miljoonaa pulloa vuodessa.

Freixenetillä on pitkät juuret myös kansainvälisillä markkinoilla. Se aloitti jo 20- ja 30-luvuilla viemällä kuohuvaa Islantiin. Myöhemmin, vuonna 1935, se aloitti suuremmin kansainvälisillä markkinoilla vieden cavaa Amerikkaan. Nykyisin Freixenetin tuotannosta 80% menee vientiin. Freixenetin hittituotteet ovat Carta Nevada, jonka tuotanto aloitettiin vuonna 1941, sekä mustasta pullostaan tunnettu Cordón Negro vuodelta 1974.

”Lasilliset” cavaa

Kierroksemme cavatilalla päättyy – mihinkä muuhunkaan kuin – maistiaisiin. Aluksi ällöttävältä punaviiniltä haisseet viinitynnyrit ovat alkaneet tuoksumaan kierroksen aikana huumaavan hyvältä. En ole cavan suuri ystävä, mutta puolentoista tuntia kestäneen kierroksen jälkeen lasillinen maistuisi.

Saammekin eteemme aikamoiset ”lasilliset”.

Nauramme Hannan kanssa, kuinka täällä ei senttilitroja tunneta.

viini, viinilasit, cava, kuohuviini, maistiaiset, maistelu, viinitilavierailu, kippistää

Onneksi saamme huikopalaksi suolakeksejä, minkä jälkeen tilaamme listalta vielä tapaksia. Ne ovat yllättävän halpoja tällaiseksi paikaksi, sillä pulitamme tapaksista noin 2-4 euroa annokselta. Höpöttelyhetkemme cavalasillisten ja tapasten äärellä jatkuu niin, että seuraava, espanjankielinen ryhmä ehtii jo pamahtaa paikalle. 

oliiveja, juustoa, tomaattileipiä, cavatilalla, tapaksia, tapas lautasella, Barcelona, Katalonia,

Ennen lähtöä piipahdamme Freixenetin upeassa myymälässä. Hyllyillä kimaltelevat pullot, lämminhenkinen valaistus ja kauniisti aseteltu myymälä houkuttelevat ostamaan. Vai sittenkin ne kaksi ilmaista cavalasillista? Mene ja tiedä.

Tarjolla on monen hintaisia pulloja aina pienistä ja halvoista erikoisiin ja hintaviin. Kuuden euron pullojen hyllyt ammottavat tyhjyyttään. Se on kaiketi useimpien vierailijoiden hintaraja matkamuistolle.

Freixenet, cava, kuohuviini, tehtaanmyymälä, Katalonia, Barcelona, kauppa, viiniostokset, pullot hyllyillä

Sant Sadurní d’Anoia – Herkkupääkaupunki

Kierroksen jälkeen vierailemme ja lounastamme Sant Sadurní d’Anoian kylässä. Emmehän ole nähneet kuin juna-aseman ja Freixenetin.

Kylä on aivan Freixenetin vieressä, ja sinne on helppo ja mukava kävellä. Matkalla näemme joka toisella kadunkulmalla cavakellarin tai -baarin. Ei ihmekään, sillä uskomattomat 95% cavan tuotannosta on keskittynyt kyseiseen kylään. Varmasti suurin osa kaupungin noin 13 000 asukkaasta työskentelee cavan tuotannon parissa.

Sant Sadurní d'Anoia, Freixenetin tehdas, maalaismaisema, luonto, vihreä, Barcelonan lähikaupunki, maaseudulla, viinialue
Freixenet-cavojen tehdasrakennus sekä vehreät maalaismaisemat Sant Sadurní d’Anoia -kylän puolelta katsottuna

Sant Sadurní d’Anoiaa kutsutaankin cavan pääkaupungiksi. Suurimmat cavan tuottajat ovat Freixenet ja Codorníu, mutta alueella on myös paljon muita pienempiä viinitiloja.

Mutta eipä Sant Sadurní ole ainoastaan tunnettu cavasta. Siellä sijaitsee nimittäin cavatilojen lisäksi toinenkin herkku: suklaavalmistaja Simón Collin tehdas. Pienissä cavapäissämme päätämme, että seuraavalla kerralla vierailemme siellä.


Vierailu Freixenet-viinitilalla

  • Freixenet-cavatila sijaitsee Sant Sadurní d’Anoian pikkukaupungissa, 50 kilometrin päässä Barcelonasta Katalonian sisämaahan päin.
  • Freixenetille pääset Renfe-junalla R4 (junan suunta on joko Vilafranca del Penedes tai Sant Vicenç de Calders). Voit ottaa junan esimerkiksi Barcelonan Sants-, Plaça Catalunya- tai Arc de Triomf -asemilta. Junia kulkee noin puolen tunnin välein. Katso aikataulut Renfen sivuilta.
  • Renfellä on tarjolla yhdistelmälippu, johon kuuluu edes-takainen junamatka Barcelonasta Sant Sadurní d’Anoiaan sekä Freixenet-kierros. Tällä hetkellä tämän yhdistelmälipun hinta on 16,50 euroa (muutoin pelkkä Freixenet-kierroksen hinta on 15 euroa + edes-takainen 4-zonan junalippu 8,40 euroa).
  • Huomioi, että netistä ostettu Renfen yhdistelmälippu tulee vaihtaa juna-aseman automaateissa junalippuun. Sivuilla pyydetään myös varmistamaan paikka kierrokselle haluamallesi päivälle ennen lipun ostoa joko soittamalla tai laittamalla sähköpostia suoraan Freixanetille.
  • Englanninkielinen opaskierros Freixenetilla järjestetään joka päivä kello 11.30. Kierros kestää noin 1,5 tuntia. Se sisältää opastuksen sekä kaksi (isoa) lasillista cavaa.
  • Huom. Joissakin paikoissa lukee, että kierroksen hintaan sisältyy juna. Tällä junalla tarkoitetaan cavatilan tuotantotiloissa kiertävää junaa (ei siis junamatkaa Barcelonasta Sant Sadurní d’Anoiaan, kuten jotkin kuvaukset saattavat virheellisesti antaa ymmärtää).

Haluatko pysyä ajan tasalla myös tulevista Barcelona-aiheisista jutuista? Tule seuraamaan It Happens in Barcelona -blogin Facebook-sivua ja Instagramia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.