Arki

Oudot ovet ja kummalliset kapineet – 10 erikoisuutta espanjalaisissa asunnoissa

Espanjalaiset asunnot ja talot poikkeavat monella tapaa suomalaisista. Erityisesti ensimmäisinä Barcelona-vuosinani etsiskelin, missä paikalliset säilyttävät paistinpannujaan, ja kummastelin lämpimän veden käyttölogiikkaa. Nykyisin nämä erikoiset asiat espanjalaisessa kodissa ja asumisessa ovat jo aika tuttuja, mutta välillä on kiva pysähtyä ihmettelemään niitä.

1. Parvekkeen käyttäminen säilytystilana

Kävelet Barcelonan kaduilla ja nostat katseesi katua reunustavaan kerrostaloon. Parveke parvekkeen perään koristaa rakennuksen ulkoseinää. Niitä voisivat kaunistaa pari kukkalaatikkoa ja muutama siro puutarhakaluste.

Mutta ei: luultavammin silmiisi osuu polkupyörä, pyykkinaru, muutama siivousväline ja työkalutarvike, laatikko, jossa säilytetään rantaleluja sekä tädiltä saatu vanha pesukone, joka pitäisi viedä korjattavaksi.

Toisin sanoen moni käyttää parveketta säilytystilana. Tämä on ihan ymmärrettävää, sillä Barcelonassa asunnot ovat usein ahtaita, eikä säilytystilaa ole liiaksi.

2. Pesukoneen paikka

Tämä ei taida olla kovinkaan espanjalainen tapa, vaan käsittääkseni muissakin maissa pesukone saatetaan sijoittaa johonkin muuhun huoneeseen kuin suomalaisille tuttuun pesu- tai kodinhoitohuoneeseen. Espanjalaisissa asunnoissa näkee aika usein puoliksi ulkotilassa olevia kodinhoitotiloja (lavadero), jonne pesukone ensisijaisesti asennetaan. Mutta jos sellaista ei löydy, loogisin paikka pesukoneelle on tietysti keittiössä.

3. Paistinpannujen säilytys

Muutettuani Barcelonaan au pairiksi, luulin, ettei perheellä oikein ollut paistinpannuja. Sitten myös edellisen päivän paistettujen kananmunien valmistamiseen käytetty pannukin katosi. Aloin epäilemään pannujen olinpaikkaa. 

Sain selville, että espanjalainen tykkää säilyttää pannujansa uunissa.

Tätä kikkaa käytetään varmasti taas kerran tilanahtauden vuoksi. Ja eiväthän espanjalaista pannut uunissa häiritse, sillä paikalliset käyttävät uunia todella harvoin. Tällä tavalla pannua ei myöskään tarvitse pestä jokaisen käyttökerran jälkeen: samassa öljyssä paistuvat kananmunat ja seuraavana päivänä vielä pihvitkin.

4. Lukkojen vaihtaminen muuton yhteydessä

Espanjassa on tyypillistä vaihtaa ulko-oven lukko muuttaessa. Sain tämän selville vasta hiljattain muutettuamme uuteen asuntoon. Omistaja kertoi rauhoittelevin sanoin vaihdattaneensa lukot edellisen asukkaan lähdettyä. Hän kuitenkin huomautti, että ”tehkää niin kuin hyvältä tuntuu”, tarkoittaen, että voisimme vaihtaa lukot vielä kerran uusiin, omiin lukkoihimme, jos se olisi tärkeää mielenrauhamme kannalta.

5. Ulko-ovesta puuttuu ovenkahva

Abloyn lukkoihin tottuneena espanjalaisten ulko-ovien lukkosysteemit tuntuivat aluksi kinkkisiltä. Ensinnäkin espanjalaisten talojen ja asuntojen ulko-ovien ulkopuolelta puuttuvat käännettävät ovenkahvat. Ovet avataan ulkopäin aina avaimella.

Kun espanjalainen lähtee kotoaan, hän sulkee ulko-oven, laittaa avaimen lukkoon ja pyörittää sitä niin, että ovi lukkiutuu.

Jos unohdat avaimen sisälle ja pamautat oven kiinni, ovea ei saa enää auki, vaikka se ei varsinaisesti olisikaan lukossa.

Oven sisäpuolella on usein kahva. Sisäpuolella on kuitenkin myös lukko, jolla oven saa lukittua myös sisältä päin (monet paikalliset lukitsevat ulko-oven avaimella yöksi, jotkut myös päivällä kotona ollessaan).

Näiden espanjalaisten ulko-ovien toimintamekanismien opetellussa meni itselläni tovi.

6. Oodi lankapuhelimelle

Uskomattoman monesta espanjalaisessa kodissa löytyy edelleen sellainen vekotin kuin lankapuhelin. Espanjalaisten nettiliittymien yhteydessä tulee lähes poikkeuksetta lankapuhelinlinja.

Esimerkiksi vuonna 2017 noin 78% espanjalaiskodeista omisti edelleen lankapuhelimen (lähde).

Usein lankapuhelimella soittaminen on ilmaista, joten erityisesti paljon sukulaistensa kanssa puhelimessa höpöttäville espanjalaisrouville lankapuhelin on elintärkeä.

7. Oi, ihana Thermomix

Suomi on, erityisesti joulun aikaan, vekottimien ja vempeleiden luvattu maa. Tämä vehje ei kuitenkaan ole löytänyt (ainakaan vielä) tietään suomalaisten keittiöihin ja sydämiin: Thermomix-monitoimikone.

Espanjalaiset tuntuvat suorastaan palvovan tätä kodinkonetta.

Thermomix on ruuanlaittoon tarkoitettu laite, joka tekee ihan kaikkea: sekoittaa, hauduttaa, kuumentaa, keittää, punnitsee, kohottaa, vaahdottaa ja no, varmaan syöttääkin, jos on tarve.

Uusimpaan Thermomix-koneeseen voi ladata reseptejä netistä. Se ilmoittaa piippauksin, milloin mikäkin vaihe on meneillään ja mitä huttuun pitää milloinkin käydä lisäämässä. Espanjassa järjestetään Tupperware-kutsujen tapaan Thermomix-kutsuja, joiden aikana tämän ruokakoneen ilosanoma on nähtävästi kiirinyt läpi koko Iberian niemimaan.

8. Kaasuhella, joo, mutta mitä vielä…

Espanjalaisten asuntojen keittiöistä löytyy monenlaisia liesiä: on keraamisia, induktioliesiä, joskus harvoin valurautaisia… useimmiten espanjalainen liesi toimii kuitenkin kaasulla. Useat paikalliset pitävät kaasuhellaa parhaimpana mahdollisena. Ja ei se varmaan puppua ole, sillä suosivathan monet huippukokitkin juuri kaasuliesiä. 

Minulla kesti pitkään oppia kaasuhellan handlaaminen: en saanut liekkiä pysymään ja pelkäsin, että kokkaukseni leimahtaisi liekkeihin minä hetkenä hyvänsä.

Kun totuin kaasuhellan käyttöön, meistä tuli kuitenkin hyviä ystäviä. 

Sitten muutin Valenciaan. Siellä asunnossani ei ollutkaan ainoastaan kaasuliesi, vaan myös kaasulla toimiva uuni! Siis uuni, jonka yläosassa ja sivuilla oleviin metallivastuksiin lehautettiin palamaan sini-violetti liekki kaasunapilla ja sytkärillä. Käytin uunia puolen vuoden ajan kaksi kertaa: yhden puoliraa’an täytekakun ja veteläksi jääneen makaronilaatikon jälkeen päätin, ettei kaasuhella ole suomalaisia kokkauksia varten.

9. Ikkuna kuiluun

Jos päädyt selaamaan espanjalaisia asuntoilmoituksia, törmäät aika varmasti kuvaukseen, jossa kerrotaan, mihin suuntaan jonkin huoneen ikkunat ovat. En tarkoita tällä nyt ilmansuuntaa (vaikka sekin toki saatetaan mainita). Huonekuvausten yhteydessä ilmoitetaan, näkyykö huoneen ikkunoista ulos (exterior) vai asuinrakennuksen keskelle jäävään kuiluun (interior). 

Espanjassa ikkunat voivat siis avautua korttelin asuintalojen keskelle jäävään ”aukkoon”.

Aukosta näkee täydellisesti, kuinka naapurin Carmen kuivattaa pyykkejään, kuulee, kuinka naapurin Paco huudattaa jalkapalloa, ja haistaa, kuinka kolmannen kerroksen perhe syö taas uppopaistettua.

Toisaalta moni myös tykkää sisäpihaikkunallisista huoneista, sillä katujen melu ei kantaudu tällaiseen huoneeseen samalla tavalla kuin kadunpuoleisiin huoneisiin.

10. Kattoterassi tai uima-allas eivät ole luksusta

Kerrot espanjalaiselle tuttavallesi, että asuinrakennuksessasi on kattoterassi. Tieto ei hätkäytä tyyppiä lainkaan. No ei ihmekään, sillä ovathan useimpien espanjalaisten kerrostalojen katot talon asukkaiden yhteiskäytössä – järjestettiin siellä sitten grillijuhlat tai kuivatettiin pyykkiä.

Yhteisterassi onkin aika perusjuttu Espanjassa.

Mutta onpa myös niitä, joiden asuinrakennuksesta löytyy yhteiskäyttöön tarkoitettu uima-allas. Mutta eipä sekään ei ole suuri kummastus Espanjassa, etenkään asuinalueilla, joissa porukka asuu omistusasunnoissa ja joiden asukkaat ylläpitävät taloyhtiön yhteistä allasaluetta.

Mutta annas, kun joku kertoo, että heillä on sauna! Siinä sitä vasta luksusta espanjalaisen silmissä onkin.


Kuulostaako tutulta? Oletteko törmännyt näihin samoihin erikoisuuksiin, joko Espanjassa tai muualla maailmassa? Entä jäikö listasta puuttumaan jokin kodin kummastus?


Haluatko pysyä ajan tasalla myös tulevista Barcelona-aiheisista jutuista? Tule seuraamaan It Happens in Barcelona -blogin Facebook-sivua ja Instagramia.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.