Käytännön vinkkejä Barcelonaan

8 asiaa, joita et vielä tiennyt Barcelonasta

Barcelonaan liittyy paljon mielenkiintoisia juttuja ja tarinoita. Niistä monet ovat kantautuneet korviini vasta asuttuani kaupungissa vuosia. Tähän postaukseen olen kerännyt 8 kiinnostavaa nippelitietoa Barcelonasta. Tiesitkö näitä?

1. Mistä Tibidabo-vuoren nimi tulee

Tibidabo-vuorelta on hurjat näkymät Barcelonan ylle.

Tibidabo on vuori, joka reunustaa Barcelonaa ja on kuuluisa upeista näköalapaikoistaan. Sen nimi herättää usein hilpeyttä suomalaisissa; vuoren nimi kun taitaa muistuttaa hämäävän paljon taannoisen Rölli-lastenohjelman ”Tilipitappi”-laulua. 

Mutta tiedättekö, mitä tuo Tibidabo oikeasti tarkoittaa?

Tibidabon nimi tulee latinan kielen sanoista ”Tibi dābō”, joka tarkoittaa ”annan sinulle”.

Sanat tulevat Raamatun jakeista, joissa kuvataan, kuinka Paholainen vie Jeesuksen korkealle vuorelle ja näyttää sieltä käsin ”maailman kaikki valtakunnat ja niiden loiston” sanoen:

”Kaiken tämän minä annan sinulle, jos polvistut eteeni ja kumarrat minua.” (Matteus 4:9)

Näkymät Tibidabolta ovat kuin suoraan tästä Raamatun jakeesta. Myös Tibidabolla sijaitsevan kirkon yhdessä lasimaalauksessa on kuvattuna kyseinen Raamatun tapahtuma.

2. Montjüicin ja Passeig de Gràcian huvipuistot

Camps Elisis -huvipuisto sijaitsi Barcelonan kaupungin muurien ulkopuolella Passeig de Gràcialla.
Kuva: barcelona.cat

Huvipuistoista puheen ollen: Tibidabo ei ole ollut suinkaan ainoa huvipuisto Barcelonassa. 

Moni barcelonalainen muistaa menneiltä vuosikymmeniltä tai lapsuudestaan Montjüicin huvipuiston (Parque de Atracciones de Montjuïc). Se valmistui Montjüic-kukkulalle vuonna 1962. Huvipuiston omisti venezuelalainen liikemies, jolla oli jo yksi huvipuisto Venezuelassa, josta myös monet Montjüicin huvipuistolaitteet tuotiin Barcelonaan.

Huvipuisto ei kuitenkaan ollut ensimmäinen laatuaan. Montjüicilla oli sijainnut jo aikaisemmin huvipuisto, joka kantoi nimeä Maricel Park. Vuonna 1930 avattu huvipuisto suljettiin kuitenkin jo kuusi vuotta sen avaamisen jälkeen Espanjan sisällissodan alkaessa. 40- ja 50-luvuilla hauskuus oli tipotiessään ja Montjüicista muodostui kasarmialue.

60-luvulla Montjüicille avattiin sitten tämä uusi huvipuisto, jonka oli osaltaan tarkoitus luoda uudelleen keveämpää ilmapiiriä Barcelonaan.

Barcelonan historiasta löytyy vielä Montjüicin huvipuistoakin vanhempi huvipuisto, Camps Elisis. Camps Elisis -huvipuisto toimi vuosina 1853-1873 nykyisen Eixamplen alueella Passeig de Gràcia -kadulla. Vielä tuolloin Barcelonan kaupunki sijaitsi muurien sisässä (nykyinen vanhankaupungin alueella).

Barcelonan muurien ulkopuolelle jäävät alueet olivat kuitenkin alkaneet kasvaa ja kehittyä; niistä oli muodostumassa vapaa-ajasta nauttivien kaupunkilaisten keskus.

Siksi myös Camps Elisis rakentui juuri Passeig de Gràcian kulmille. 

Myöhemmin Eixamplen rakennuttaminen ja Ildefons Cerdàn ruutukaavamallin käyttöönotto mylläsivät kaupunginosan, ja Camps Elisis -huvipuisto suljettiin. Huvipuistosta ei ole jäljellä enää mitään, mutta alueella sijaitsee edelleen kuja, jonka nimi muistuttaa siitä: Passatge dels Camps Elisis.

3. Vanhastakaupungista löytyy suklaakatu

Petritxol-kadulla sijaitseva suklaa- ja churrokahvila Dulcinea.

Barcelonan vanhankaupungin hämyisten kujien joukossa on oikea herkkukeidas: Carrer de Petritxol -katu, jota kutsutaan kansanomaisemmin Suklaakaduksi. 1600-luvulla kadulle alkoi putkahdella suklaakahviloita (xocolateria). Xocolateriat ovat kahviloita, joissa tarjoillaan tyypillistä paksua suklaajuomaa (suís), jossa dipataan leivonnaisia. 

Petritxol-katu oli alunperin umpikuja, jonka läpi ei pystynyt kävelemään. Vuonna 1469 sieltä kuitenkin avattiin pääsy vilkkaammalle Portaferrissa-kadulle (nykyisin yksi Barcelonan vanhankaupungin shoppailukaduista). Suklaakatu oli myös Barcelonan ensimmäinen ihan oikea kävelykatu: sen jalkakäytävät poistettiin vuonna 1959 ja autojen pääsy kadulle kiellettiin.

Barcelonan suklaakatu eli Carrer de Petritxol.

Petritxol-kadulla on edelleen upeita, entisaikojen tunnelmaa huokuvia suklaakahviloita, joissa on ihana herkutella paksulla kaakaolla ja churroilla etenkin viileämpien talvikuukausien aikaan.

4. Barcelonassa on kummitusmetroasemia

Barcelonan käyttämättömillä metroasemilla kuulemma kummittelee.

Barcelonalaiset puhuvat toisinaan ”kummitusmetroasemista”: ne ovat metroasemia, jotka on rakennettu valmiiksi, mutta jotka eivät ole olleet koskaan käytössä metroasemana. Niitä kutsutaan kummitusasemiksi, sillä niihin liittyy monia tarinoita ja kummituskertomuksia (kuten yleensä tällaisten paikkojen yhteydessä tuppaa käymään).

”Kummitusasemista” ehkä kuuluisin on Gaudí-metroasema.

Se sijaitsee Sagrada Familian kupeessa ja on täysin valmis metroasema maan alla. Se rakennettiin vuonna 1960 ja sen oli tarkoitus toimia yhtenä metrolinja L2:n pysäkkinä. 

Suunnitelmat kuitenkin muuttuivat (tiedän, käytän tätä lausetta hävyttömän paljon, mutta kun Espanjassa ollaan…): samalle alueelle rakennettiin uusi metrolinja L5, jonka Sagrada Familia -asema sijaitsi liian lähellä Gaudí-asemaa. Gaudí-asemaa ei sen vuoksi otettu koskaan käyttöön.

Gaudí-metroasema on valmis metroasema, joka ei kuitenkaan ole koskaan ollut käytössä.
Kuva: TMB

Metrolinja L5 kulkee kuitenkin edelleen Gaudí-aseman kautta, vaikka se ei sillä pysähdykään. Tarkkaavaiset matkustajat voivat nähdä ”kummitusaseman” metron ikkunasta Sagrada Familia- ja Sant Pau-Dos de Maig -asemien välillä – etenkin joulun aikaan, jolloin metroyhtiö koristelee aseman jouluvaloin.

5. Miksi Barçan voittoa juhlitaan Canaletes-lähteellä

Kun Barça voittaa illan jalkapallomatsin, Barcelonan kannattajat ryntäävät juhlistamaan voittoa La Rambla -kävelykadun alkupäähän Canaletes-juomalähteen läheisyyteen. Mutta miksi juuri sinne? 

Kultaisin yksityiskohdin koristellulla juomalähteellä ei oikeastaan ole mitään osaa eikä arpaa Barça-fanien juhlinnan kanssa. Sen sijaan 30-luvulla kadunpätkällä sijainneella urheilulehden toimituksella on. 

Voiton tullen Barça-fanit suuntaavat La Ramblan yläpäässä olevalle Canaletes-lähteelle.

30-luvulla radiot eivät olleet vielä yleisessä käytössä, eikä matsi-illan tuloksia ollut jaossa noin vain. La Ramblalla sijainnut urheilulehden toimitus sai kuitenkin pelitulokset selville kaukokirjoittimen avulla; tämä oli erityisen tärkeää tietysti silloin, kun Barça pelasi jossakin toisessa kaupungissa.

Toimitus ripusti illan pelin tulokset taululle, josta kadunkulkijat kävivät sitten katsomassa, voitettiinko – ja juhlat alkoivat tietenkin heti siellä, missä tulokset kuultiin. 

Vaikka nykyisin porukka vastaanottaa illan pelin tulokset suoraan kotisohvalla, baarin mekkalassa tai missä vaan, Canaletes on edelleen se paikka, jonne Barça-jalkapallofanit ryntäävät juhlimaan joukkueensa voittoa. Siitä on muodostunut jopa niin legendaarinen mesta, että FC Barcelona on juuri avannut supersuuren fanikaupan samalle kohtaa Rambla-katua.

Barça-fanikauppa “Barça Store Canaletes” sijaitsee osoitteessa La Rambla, 124, joka on Canaletes-lähteeltä hieman alaspäin.

6. Katalonian flamenco on rumba catalana

Flamencoa ei pidetä ollenkaan katalonialaisena juttuna, vaikka Barcelonassa onkin ollut ja on edelleen hyviä flamencopaikkoja ja -artisteja. Mutta rumba catalana (katalonialainen rumba) onkin sitten toinen tarina.

Rumba catalana on Barcelonan seudulla kehittynyt musiikkityyli. Se pohjautuu flamencomusiikin rumba flamenca -tyylilajiin. Lisäksi se on saanut vaikutteita kuubalaisesta musiikista sekä rokista. 

Rumba catalana kehittyi 50-luvun puolivälissä romanien keskuudessa Barcelonan naapurustoissa, kuten Gràciassa ja Hostafancsissa, sekä jopa tietyillä kaduilla (esim. Carrer de la Cera, Ravalin kaupunginosassa).

Flamencon tapaan rumba catalana -musiikkiin kuuluu vahvasti käsien taputukset, flamencokitara sekä bongot ja guiro. Myöhemmin musiikkiin on sekoittunut muitakin soittimia ja tyylilajeja.

Nykyisin monet katalonialaiset hittibändit, kuten Manu Chao, Ojos de Brujo, Estopa, La Pegatina ja Txarango, käyttävät rumba catalanaa vahvana osana tuotantoaan. Hassua tai ei, monet pitävät näiden bändien tuotantoa niin katalaanimusana kuin olla ja voi!

7. Mistä vihreät pikkupapukaijat tulivat

Pienet, vihreät munkkiaratti-papukaijat syömässä nurmella.

Barcelonan puistoissa käy kuhina: suloiset, vihreät pikkupapukaijat pitävät kovaa ääntä ja etsiskelevät ruokaa porukalla. Papukaijat, jotka suomeksi ovat oikeastaan munkkiaratteja (cotorra argentina), eivät kuitenkaan kuulu Barcelonaan. 

Pikkupapukaijat tuotiin Etelä-Amerikasta Espanjaan laillisesti vuonna 1986.

Niitä haluttiin tarjota Espanjassa lemmikeiksi, sillä suuremmat papukaijat ovat pieniä huomattavasti kalliimpia. Kaikki omistajat eivät kuitenkaan jaksaneet pitää huolta kovaäänisistä lemmikkipapukaijoistaan, joten niitä päästettiin vapaaksi luontoon. 

Koska papukaijat olivat ennen Espanjaan tuontia asuneet luonnonvaraisina, ne selvisivät vapaudessa. Ja selvisivätpä niin hyvin, että ne alkoivat lisääntyä hullun lailla ja vallata paikallisten lajien elintilaa.

Munkkiarattien laji on luokiteltu yhdeksi alkuperäislajeja uhkaavaksi lajiksi Euroopassa. 

Munkkiaratteja on Espanjassa noin 20 000, joista eniten Madridissa ja Barcelonassa. Nyt ainakin Madridissa on päätetty ottaa papukaijat kiinni ja sterilisoida niiden munia, jotta ne eivät lisääntyisi alueella enää. Voih, nämä suloiset kaijat ovatkin haittalintuja.

8. Barcelona on täynnä erikoisia museoita

Olet ehkä kuullut, että Barcelonasta löytyy suklaamuseo. Että Ramblalla pääsee erotiikkamuseoon. Että Passeig de Gràcia -kadulla sijaitsevan Regia-hajuvesikaupan sisältä paljastuu hajuvesimuseo

Mutta tiesitkö, että Barcelonassa on myös vahamuseo, hamppumuseo, paloautomuseo, taikuusmuseo, moottoripyörämuseo, apteekkimuseo, Egypti-museo, härkätaistelumuseo… jopa vanhojen hautajaisautojen ja -kärryjen museo!

Muun muassa Wikipediasta löytyy pitkä lista Barcelonan eri museoista. Siitä huomaa, että Barcelonassa on todellakin jokaiselle jotakin – ja että aina on jokin vierailukohde, joka jää seuraavaan kertaan.


Oliko jotkin näistä kohdista sinulle jo tuttuja juttuja Barcelonasta? Entä tuliko jokin ihan uutena? Saa laittaa kommenttia.


Haluatko pysyä ajan tasalla myös tulevista Barcelona-aiheisista jutuista? Tule seuraamaan It Happens in Barcelona -blogin Facebook-sivua ja Instagramia.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.