Castanyada / Halloween,  Juhlapäivät

Ensin kastanjoita ja sitten halloweenbileisiin – Katalonian kastanjajuhla

Lokakuun lopussa syksyn illat pimenevät ja viilenevät myös Barcelonassa. Kun muualla juhlitaan halloweenia ja pyhäinpäivää, Kataloniassa vietetään samalla myös kastanjajuhlaa, Castanyadaa. Kastanjajuhla elää vahvana, mutta sen rinnalle on lyöttäytynyt vuosi vuodelta vahvempi halloween-perinne.

Kastanjajuhla lähestyy

Valitsen hedelmäkaupan hyllyltä kurpitsoja. On lokakuun puoliväli, ja ne ovat parhaimmillaan. Kuulen hedelmäkaupan myyjän juttelevan pikkupojalle, joka on ostoksilla äitinsä kanssa:

”Aiotkos syödä pian kastanjoita?” kysyy myyjä pojalta.

kurpitsa, värikkäitä pikkukurpitsoja, kastanjoita, hedelmäkauppa, vihanneskauppa, Espanjassa, Barcelonassa, Kataloniassa

”En, tänä vuonna en aio syödä kastanjoita”, poika vastaa tomerasti. Myyjä ei usko korviaan: vai että ei kastanjoita kastanjajuhlan aikaan! Ennenkuulumatonta. ”Mutta panellets-leivoksia kyllä”, poika lisää, ja myyjän ilme leppyy.

Elävät vierailevat kuolleiden luona – ja toisinpäin

Kataloniassa 1. marraskuuta vietetään juhlaa nimeltään Castanyada (kastanjajuhla). Alunperin juhlaa vietettiin 1. marraskuuta pyhäinpäivänä (Tots Sants) sekä 2. marraskuuta vainajienpäivänä (el Dia dels Difunts). Näitä on pidetty päivinä, jolloin elävien ja kuolleiden maailman yhdistyvät:

1. marraskuuta elävät vierailevat kuolleiden luona hautausmailla, ja 2. marraskuuta kuolleet tulevat puolestaan vierailemaan elävien luona.

Nykyisin vain 1. marraskuuta on Kataloniassa vapaapäivä. Tästä johtuen kastanjajuhlaa vietetäänkin yleensä edellisenä päivänä (31. lokakuuta), sillä näin juhlan jälkeinen päivä on useimmille vapaapäivä.

Kastanjat – Perushutusta juhlapöydän antimiksi

Kastanjajuhlan keskeisin elementti on tietenkin kastanjat. 

Kastanjat pöydällä vihreässä kulhossa

Kastanjat ovat kastanjapuissa kasvavia suuria pähkinäntapaisia ruskeita hedelmiä.

Kastanjat olivat keskeinen osa eurooppalaisen maalaisväen perusruokaa, ennen kuin Amerikasta tuodut maissi ja peruna yleistyivät suuremmassa mittakaavassa 1700-luvulla. 

Koska Espanjassa kastanjat ovat lokakuun kausiruokaa, niitä ei syödä ainoastaan virallisena kastanjajuhlapäivänä, vaan jo useita viikkoja ennen varsinaista kastanjajuhlaa.

Kataloniassa kastanjoita myydään hedelmä- ja ruokakaupoissa sellaisenaan. Kotona ne paistetaan sitten joko pannulla tai uunissa niin, että niiden kuori palaa mustaksi. Hiillokseksi palanut kuori kuoritaan pois (ja toivotaan, ettei sormet pala, ja että kuori lähtisi helposti irti, sillä välillä kastanjoiden kuorimisessa menee hermot).

Perinteisin tapa on kuitenkin ostaa valmiiksi paahdettuja kastanjoita kadulle pystytetystä kojusta. Näissä kojuissa kastanjoita paistaa perinteisesti Rouva Kastanja -hahmo (La Castanyera). Castanyera on kuvattu tyypillisesti mummelina, jolla on huivi ja esiliina. Hahmo muistuttaa hämäävän paljon toista katalonialaista perinnettä: paastonajan Vella Quaresma -mummoa. Nykyisin kastanjamyyjät ovat kylläkin monenikäisiä ja myös miehiä näkyy myyjinä.

Rankat huvit vaativat tuhdit herkut

Kataloniassa kastanjajuhlaan kuuluu myös muita kauden herkkuja: paistettuja bataatteja, panellets-taikinapalleroita, sokeroituja hedelmiä sekä moscatellia eli makeaa Muscat-viiniä.

Vaaleanvihreitä kvitteni-hedelmiä korissa
Myös kvitteni-hedelmä tai siitä tehty makea hyytelö (codonyat) kuuluvat Kataloniassa kastanjajuhlan aikaan.

Kastanjajuhlan tuhdit ruokalajit selittyvät juhlan historialla. Kuten halloween ja pyhäinpäivä, myös Castanyada pohjautuu vahvasti vanhoihin, kuolemaan liittyviin rituaaleihin. Kastanjajuhlaa on juhlittu ainakin 1700-luvulta lähtien. Tuolloin pyhäinpäivän perinteisiin kuului soittaa kirkon kelloja läpi yön, jotta ihmiset muistaisivat vainajia ja rukoilisivat kuolleiden puolesta.

Kirkonkellojensoittajat tarvitsivat paljon energiaa, jotta he jaksaisivat kilkuttaa kelloja yön yli. Perheenjäsenet, sukulaiset ja ystävät kokoontuivat kellonsoittajien kanssa kirkoille ja tarjoilivat soittajille juurikin näitä kauden antimia, kuten kastanjoita, jotta yösoitto saisi jatkua. Kastanjoiden paiston aikana tuli myös rukoilla, sillä sitä pidettiin tärkeänä hetkenä olla yhteydessä poismenneisiin läheisiin.

Kastanjajuhlat muualla Espanjassa

Katalonian Castanyada-juhlassa on paljon samaa kuin muualla Espanjassa ja Portugalissa juhlittavissa kastanjajuhlissa. Ehkä suurin ero juhlien välillä on se, että monella muulla alueella juhlaan kuuluu kokon polttaminen. Lisäksi jokaisella Espanjan alueella tuntuu olevan oma, ehdoton alkoholipitoinen juhlajuomansa. Eri alueiden kastanjajuhlilla on myös omat nimensä: 

Amagüestu (Asturia), Magosta (Cantabria, Sanabria), Gaztainerre (Baskimaa), Castanhada (Oksitania), Chaquetía (Extremadura), Calbote, Calbotada tai Calbotá (Zamora, Ávila, Salamanca, Cáceres, Badajoz ja Toledo), Los Finaos (Kanariansaaret) sekä Magusto (Portugali).

Entäs se halloween?

Leipomon näyteikkuna koristeltu halloweenin ja kastanjajuhlan aikaan Barcelonassa
Kastanjajuhla ja halloween elävät rinta rinnan Katalonian syksyn perinteissä.

Halloween on vuosi vuodelta yhä vahvemmin näkyvissä myös Kataloniassa. Näin on varmasti siksi, että halloween on hitusen Castanyada-juhlaa “hilpeämpi” karmivine naamiaisasuineen. Kepposten tekoa tai Karkki vai kepponen -kierrosta täällä ei kuitenkaan harrasteta.

Toisinaan Kataloniassa ollaan arvosteltu halloweenia sen kaupallisuudesta (sama keskustelu taidetaan käydä usein Suomessakin). Tämän lisäksi Kataloniassa ollaan oltu huolestuneita siitä, että halloween jyräisi kastanjaperinteen alleen. Toisaalta kulutus kuuluu myös kastanjajuhlaan, sillä tuleehan juhlapöytään ostaa asianmukaiset herkut. Suurena erona on tietysti se, että kastanjajuhlan ruuat katoavat juhlijoiden mahaan, toisin kuin halloweenin koristelut, asut ja muu rekvisiitta.

Halloween-meikki, naamiaisasu, halloween-tyyli, halloween-juhlat Barcelonassa
Viime vuoden halloween-tyyli

Nykyisin halloween ja Castanyada kulkevat Kataloniassa aika lailla rinta rinnan. Useat kaupat, leipomot, kahvilat ja kampaamot on koristeltu sekoittaen sekä castanyadan että halloweenin teemoja. Useissa perheissä syödään yhteinen castanyada-illallinen, minkä jälkeen nuoret saattavat lähteä halloweenbileisiin. Jotkut Kataloniassa ovatkin alkaneet käyttää juhlasta nimitystä, joka on castanyadan ja halloweenin sekoitus: Castaween.


Haluatko pysyä ajan tasalla myös tulevista Barcelona-aiheisista jutuista? Tule seuraamaan It Happens in Barcelona -blogin Facebook-sivua ja Instagramia.


2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.