Joulu,  Juhlapäivät

Paperiukkeleita ja pikkupiloja – Espanjalainen aprillipäivä

Tunnen, kuinka jokin painautuu hetkeksi vasten pitkän talvitakkini helmaa. Käännyn vaistomaisesti katsomaan ympärilleni: Mitä täällä oikein tapahtuu?

Sitten kuulen hihitystä. Kolme lasta tuijottaa minua hymyillen, kädet suittensa edessä jännityksestä kippuralla. He ovat onnistuneet kiinnittämään takkiini paperista leikatun ukkelin.

Viattomien lasten päivä on espanjalaisten ”aprillipäivä”

On 28. joulukuuta, ja Espanjassa vietetään viattomien lasten päivää (katalaaniksi Dia dels Sants Innocents; espanjaksi Día de los Santos Inocentes). Alun perin tänä kristillisenä juhlapäivä muistellaan lapsia, jotka Herodes kehotti surmaamaan. 

Espanjassa ja Etelä-Amerikassa viattomien lasten päivä on kuitenkin samalla paikallinen ”aprillipäivä”, jolloin pilaillaan ja tehdään kepposia. 

Paperiukkeleita selässä

Kataloniassa yksi tyypillisistä ”aprillipäivän” kepposista on paperiukkelit (llufa). Nämä paperista tai sanomalehdestä leikatut yksinkertaiset ihmishahmot tulee kiinnittää teipillä jonkun kadulla kulkevan henkilön vaatteisiin tämän huomaamatta. 

Ennen vanhaan paperiukkeleiden virkaa toimittivat kaalinlehdet tai kangaspalat. Perinteisesti ukkeli kiinnitettiin naisten hameenhelmoihin, mutta nykyisin kepposen kohteeksi voi joutua kuka tahansa.

Paperiukkelikepposta harrastavat lapset. Katalonian eri kaupungeissa järjestetään jopa tapahtumia, joiden aikana lapset askartelevat paperiukkeleita ja kiertelevät yhdessä kaduilla kiinnittäen niitä ohikulkijoiden vaatteisiin.

Valeuutisia ja pilapuheluita

Espanjassa viattomien lasten päivään kuuluu aprillipäivän tapaan pilauutisten julkaiseminen. Uutisia kutsutaan espanjaksi nimellä ”inocentada”. Tänä vuonna on esimerkiksi vitsailtu, että laulaja Rosalía suunnittelisi pitkille kynsillle sopivat hiihtohanskat (laulajalla on musiikkivideoissaan valtavat tekokynnet).

Myös ystäville ja perheenjäsenille tehdään piloja. Netistä löytyykin kasapäin artikkeleita, joissa kerrotaan, kuinka WhatsAppissa saa lähetettyä tyhjiä viestejä kavereille tai kuinka anopille soitetun pilapuhelun voi nauhoittaa.

Hassut kirkonmenot

Mutta miksi Espanjassa pilailut kuuluvat joulukuun loppuun? 

Espanjalaiseen viattomien lasten päivään on sekoittunut keskiaikainen juhlaperinne,”hullujen juhla”. Hullujen juhla on lähtöisin Ranskasta, mutta sitä vietettiin myös muissa maissa, kuten Englannissa ja Saksassa. Papisto hullutteli tuolloin kirkoissa ja järjesti hassuttelevia liturgioita.

Myöhemmin muissa maissa kirkko kielsi juhlan. Espanjassa perinne jäi kuitenkin elämään, ja joissakin kirkoissa järjestetään edelleen hassuja jumalanpalveluksia viattomien lasten päivänä.

Parodiaa ja leikkimielisiä tietulleja

Hullujen juhlaa vietettiin myös kirkkojen ulkopuolella. Joulun ja loppiaisen välinen aika oli talonpojille hiljainen kausi maatilatöiden osalta. Luppoaika käytettiin rentoutumiseen ja juhlimiseen.

Karnevaalimaisen juhlan aikana pukeuduttiin naamiaisasuihin, laulettiin hävyttömiä ja parodioitiin ylempiluokkaisia. Juhla antoi luvan yhteiskunnallisen sääntöjen kritisointiin ja roolien kääntämiseen ylösalaisin. Samantyylinen perinne jatkuu edelleen: joissakin katalonialaisissa kylissä järjestetään edelleen spektaakkeleita, joissa pilaillaan kaupunginhallituksen edustajien kustannuksella.

Joissakin katalaanikaupungeissa viattomien lasten päivänä järjestetään ”tietulleja”. Ihmiset esimerkiksi tukkivat jonkin kadunpätkän ja pyytävät leikkimielisen ”tullimaksun” kadulla kulkevilta ihmisiltä. Toisaalla lapset pyörittävät kaduilla pitkää köyttä, jonka sisälle jumiin jääneiltä kadunkulkijoilta pyydetään maksua vapauttamista vastaan. 


Jos siis satut olemaan Espanjassa 28. joulukuuta ja tunnet jotain outoa selässäsi tai näet kaduilla jotain omistuista, ole valppaana, mutta älä säikähdä liikaa – kyseessä voi olla paikallisten viaton ”aprillipila”.


Haluatko pysyä ajan tasalla myös tulevista Barcelona-aiheisista jutuista? Tule seuraamaan It Happens in Barcelona -blogin Facebook-sivua ja Instagramia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.