Joulu,  Juhlapäivät

Quinto – Katalonialaisten joulupelissä huudellaan puolituhmia ja muistetaan kalenteri ulkoa

Joulun aikaan Kataloniassa pelataan pelejä. Joululottojen ja korttipelien lisäksi yksi suosituimmista joulupeleistä on perinteinen joulupeli quinto (lausutaan ”kinto”). Peliä pelataan yleensä kaupunkien kerhotiloissa ja kulttuurikeskuksissa. Niiden salit täyttyvät joulua viettävistä perheistä ja ystävistä joulun, uudenvuoden sekä loppiaisen pyhien aikaan.

Numeroita ja nappuloita – Joulupeli, joka muistuttaa bingoa

Katalonialainen quinto-peli muistuttaa monella tavalla bingoa. Siinä pelaajille jaetaan pahvinen kortti, jossa on kuusi taulukkoa. Taulukoihin on sijoitettu kaikki numerot 1–90 väliltä sattumanvaraisessa järjestyksessä. 

Peliä johtaa numeroiden arpoja, lloro (suomeksi ”papukaija”). Hän ”laulaa” arvotut numerot, jotka kukin pelaaja merkitsee korttiinsa nappulalla. Nappuloina toimivat kasvien, kuten maissin tai herneen, kuivatut siemenet.

Ensin pelataan rivipeli (línea): siinä voittaa pelaaja, joka saa ensimmäisenä korttinsa minkä tahansa rivin (fila) täytettyä. Tämän jälkeen peli jatkuu, ja katsotaan, kuka saa täytettyä yhden pelikortin kuudesta taulukoista (quinto).

“Papukaija” viihdyttää pelaajia arvoituksin

Quintossa arpojalla, “papukaijalla”, on erityisen tärkeä rooli: arpomisen lisäksi hän viihdyttää yleisöä hauskoin sanakääntein. Arpoja käyttää numeroista hauskoja nimityksiä ja arvoituksia, jolla hän viittaa esimerkiksi:

  • Nimipäiväkalenteriin ja juhlapäiviin: esimerkiksi ”Pyhän Jordin päivä” tarkoittaa numeroa 23, koska päivää vietetään 23. päivä huhtikuuta; ”uusivuosi” on puolestaan numero 1.
  • Historiallisiin tapahtumiin: kun arpoja huutaa ”Espanjan maailmanmestaruuskilpailut”, hän tarkoittaa numeroa 82, sillä vuonna 1982 Espanjassa vietettiin Jalkapallon maailmanmestaruuskilpailuita. Numeron 39 kohdalla pelinjohtaja huutaa puolestaan, että ”sota päättyi” (Espanjan sisällissota päättyi vuonna 1939). Jotkut pelaajat saattavat vastata piikitellen takaisin, ettei se ole vieläkään päättynyt.
  • Kirjoitetun numeron ulkonäköön: esimerkiksi numero 4 = ”jakkara”, 11 = ”Montsen jalat” ja numero 88 = ”Paulan tissit”.
  • Numeron lausumiseen: esimerkiksi numero 8 lausutaan katalaaniksi ”vuit”, mutta se kuulostaa samalta kuin sana ”buit”, joka tarkoittaa ”tyhjää”. Näin ollen numero 8:n osuessa kohdalle, arpoja saattaa huudahtaa: ”Tyhjä!”, ja pelaajat vastaavat: ”Niin kuin sinun pääsi!”.
  • Laskutoimitukseen: esimerkiksi ”kolme tusinaa” tarkoittaa numeroa 36.
  • Ikään: esimerkiksi ”melkein eläkkeellä” viittaa numeroon 64; täysi-ikäisyys tietysti numeroon 18.
  • Tunnettuihin lauluihin: esimerkiksi joissakin pelipaikoissa numero 5:n kohdalla saatetaan yhtyä laulamaan “Mambo No. 5” -biisiä.
  • Härskeihin mielleyhtymiin: ”Niin kuin pallit” -huudahduksella arpoja viittaa numeroon 2; ”Se kaikista härskein” tarkoittaa numeroa 69; Ja kun arpoja huutaa: ”Kaikista pienin!”, yleisö vastaa: ”Sinun munasi!” ja laittaa nappulan numeron 1 kohdalle. 

Myös pelaajat voivat osallistua aktiivisesti huuteluun.

Kun kolme peräkkäin arvottua numeroa ovat numerojärjestyksessä tai loppuvat samaan numeroon, pelaajat mylvivät tunnetun katalonialaisen 70-luvun iskelmäsävelmän sanoin: ”Remena, remena nena!” (”Heiluta, tyttö, heiluta!”). Näin he käskevät arpojaa sekoittamaan numerot paremmin.

Kun pelaaja on yhtä numeroa vaille voittaja, hän voi anella arpojaa: ”Heitä minulle 25!” tai ”Etsi minulle 3!”.

Perheiden yhteinen jouluaktiviteetti

Quinto-peli on vanhempi kuin joululotto tai bingo. On arveltu, että 900-luvulla Ranskan kuningas Ludvig IV pyysi italialaisilta pelin, jonka avulla valtio voisi hankkia lisävaroja. Syntyi quinto.

Quinto on elänyt joulutraditiona tähän päivään asti erityisesti Katalonian seudun kylissä. Katalonian hallitus on määrännyt, että tätä peliä saa virallisesti järjestää ainoastaan joulunaikaan.

Peliin osallistumisen hinnat vaihtelevat paikasta, kaupungista ja palkinnoista riippuen. Yksi pelikierros saattaa maksaa esimerkiksi 0,50–2 euroa. Joissakin paikoissa pelikortti maksaa enemmän (10-20 euroa), mutta samalla kortilla voi pelata halutessaan koko illan.

Pelissä voittaa yleensä rahaa, joulukorin tai muita materiaalipalkintoja. Palkintojen maksun jälkeiset tuotot menevät usein hyväntekeväisyyteen tai niillä tuetaan paikallista harrastetoimintaa.

Kataloniassa quintoa pelataan tyypillisesti perheen, ystävien tai naapureiden kanssa iltaisin lounaan ja siestan jälkeen.

Tärkeimpinä pyhäpäivinä quintoa pelataan jopa aamuneljään asti!

Kun pelipaikka on täynnä (ja kyllä vain, näin käy yllättävän usein), sisälle ei oteta enää lisää porukkaa. Pelisalien yhteydessä on yleensä baari- ja kahvila, josta haetaan olut, kuppi kuumaa tai kuppi jotain vahvempaa pelin rinnalle. Toisinaan lapsille ja lapsiperheille järjestetään erillinen quinto-tapahtuma (ehkä silloin rivoimmat huutelut vaihtuvat joihinkin muihin sananlaskuihin).

Quinto on tyypillinen peli Barcelonan lähiseuduilla, etenkin Vallès Occidental -alueella, esimerkiksi Terrassan, Sabadellin, Sant Cugatin ja Rubín kaupungeissa. Peliä pelataan myös muualla Kataloniassa, kuten Baix Llobregatin, Empordàn, Garrafin, Cerdanyan ja Ripollèsin alueilla (joillakin näistä alueista peliä kutsutaan termein “quina“, “la plena” tai “rifla”). Katalonian lisäksi quinto on tunnettu peli joillakin Valencian ja Ranskan alueilla sekä Belgian Valloniassa.


Haluatko pysyä ajan tasalla myös tulevista Barcelona-aiheisista jutuista? Tule seuraamaan It Happens in Barcelona -blogin Facebook-sivua ja Instagramia.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.