Käytännön vinkkejä Barcelonaan

Barcelonassa liikkuminen – Tietopaketti Barcelonan julkisesta liikenteestä

Joka kerta, kun joku kysyy minulta vinkkejä, miten Barcelonassa kannattaa liikkua, vastaan, että ehdottomasti metrolla ja busseilla. Barcelonan julkista liikennettä on helppo käyttää, ja metroilla sekä busseilla pääsee liikkumaan ympäri kaupunkia.

Koska Barcelonan julkisessa liikenteessä on tapahtunut muutoksia nyt vuonna 2020, ajattelin tehdä uuden päivitetyn postauksen Barcelonassa liikkumisesta.

Tässä siis tietopaketti Barcelonan julkisista sekä lipuista, niiden ostamisesta ja käyttämisestä. Postaus sisältää seuraavat aiheet:

Miten Barcelonan julkinen liikenne toimii?

Barcelonan julkinen liikenne

Barcelonan lippujärjestelmä

Barcelonassa ja sitä ympäröivällä Suur-Barcelonan alueella on käytössä niin sanottu integroitu lippujärjestelmä (ATM): tämä tarkoittaa sitä, että sama matkalippu käy eri kulkuvälineisiin (metroon, busseihin, juniin, raitiovaunuun ja joihinkin funikulaareihin).

Zonat eli vyöhykkeet

Barcelona sekä lähiseudut on jaettu alueisiin (zonas), jolloin lipun “zona” riippuu siitä, miten monen aluerajan yli ajelet julkisilla: Barcelonan sisäinen liikenne toimii yhden vyöhykkeen lipulla (1 zona).

Barcelonan julkisen liikenteen vyöhykekartta vuonna 2020.

Mitä kauemmaksi Barcelonan ulkopuolelle matkaa, sitä useamman zonan lipun tarvitsee. Tällöin aina, kun ylität yhden värisen alueen toisen väriseen alueeseen, tarvitset yhden zonan lisää.

Esim. vihreän alueen sisällä liikkuessa, tarvitset 1-zonan lipun, mutta jos matkaat Sabadelliin, joka on sinisellä alueella, tarvitset 2-zonan lipun. Huomioithan, että vyöhykkeet ovat niin pitkittäin kuin poikittainkin, eli sivusuunnassa mentäessä, kirjainta vaihtaessa (a,b,c…), rajanylitys lasketaan yhdeksi zonaksi lisää.

Lipun leimaaminen

Lippu tulee leimata jokaisen matkan alussa tai vaihdon yhteydessä (paitsi vaihtaessa metrolinjasta toiseen).

Metrossa ja junassa lippu leimataan laiturialueelle menevillä porteilla. Joillakin juna-asemilla ei ole portteja, vaan ainoastaan leimauskone juna-asemalla tai laiturilla. Bussissa lippu leimataan bussin sisällä olevassa koneessa.

Säilytä lippu aina kunkin matkan loppuun asti, sillä toisinaan tarvitset lipun poistuaksesi juna-asemilta tai lipuntarkastajat saattavat tarkastaa lipun.

Barcelona, julkinen liikenne, metro, juna, bussi, linja-auto, lippu, kortti, matkat, osta, numerot, koodit, mitä tarkoittaa, montako matkaa jäljellä, leimaaminen, leima, leimaus, kone, portit, asema, kulkuvälineet, kulkeminen, liikkuminen, kulkuneuvot

Leimatessa lipun toiselle puolelle leimautuu numerosarja. Numerosarjan ensimmäiset kuusi numeroa kertovat, missä matka on leimattu.

Kymmenen kerran matkalipun (T-casual) omistajalle hologrammiteipin toisella puolella olevat numerot ovat tärkeämpiä: neljä ensimmäistä numeroa kertovat päivämäärän, ja seuraavat neljä leimauksen kellonajan. Esimerkiksi alla olevan kuvan lipun numerot (04031207) kertovat, että lippu on leimattu 4. maaliskuuta (04/03) kello 12:07.

Koodin viimeiset kaksi numeroa ilmoittavat, kuinka monta matkaa kortissa on vielä jäljellä. Yllä olevassa kortissa on jäljellä yhdeksän matkaa (09). Näin voit aina helposti tarkistaa, montako matkaa lipussa on jäljellä, ja laskea jäljellä olevan vaihtoajan matkan leimaamisajankohdasta.

Kulkuvälineestä toiseen vaihtaminen

Voit vaihtaa kulkuvälineestä toiseen lipun etupuolelle merkityn aikarajan sisällä. Käytettävissä oleva vaihtoaika riippuu lipussa olevien vyöhykkeiden määrästä. Esimerkiksi 1 vyöhykkeen lipun leimaamishetkestä alkaen sinulla on 1 tunti ja 15 minuuttia aikaa leimata lippu uudelleen ilman, että menetät matkakortistasi toisen matkan.

Huomioi, että vaihto onnistuu kuitenkin vain kulkuneuvotyyppiä vaihtaessa (eli esimerkiksi metrosta junaan tai junasta bussiin vaihtaessa). FGC-juna ja Renfe-juna luetaan erillisiksi kulkuvälineiksi, eli voit vaihtaa niiden välillä menettämättä uutta matkaa. Nykyisin voit myös vaihtaa samalla lipulla bussilinjasta toiseen (ei kuitenkaan samaan bussinumeroon kaksi kertaa peräkkäin).

Jos joudut vaihtamaan metrolinjasta toiseen, valitse metrokartasta asema, johon on merkitty kaksi eri väristä linjaa (yhteys merkitty karttaan valkoisella pallolla). Vaihto tapahtuu maanalaisten tunneleiden kautta ilman lipun uudelleen leimaamista. Ainoa sääntö on, ettet saa poistua metroaseman ulosmenoporteista.

Saman matkan aikana voi vaihtaa kulkuvälinettä enintään kolme kertaa.

Rajattoman määrän matkoja sisältävissä lipuissa (esim. päivä- ja kuukausikorteissa) ei tietenkään ole vaihtoaikaa, vaan korttia voi käyttää niin paljon kuin huvittaa.

Barcelonan julkisen liikenteen liput ja hinnat (vuonna 2020)

T-casual

10 matkan matkalippu. Tällä lipulla voit tehdä kymmenen matkaa valitsemallasi vyöhykkeellä. Useampi henkilö ei voi käyttää korttia samalla matkalla, vaan jokaisella matkustajalla tulee olla oma lippu. T-casual ei käy lentokentälle menevään metroon. T-casual (1-zona) hinta vuonna 2020: 11,35 €.

T-usual

Rajaton 30 päivän lippu. Tällä matkakortilla voit matkustaa rajattomasti 30 peräkkäisen päivän aikana kortin mukaisilla vyöhykkeillä. Kortti on henkilökohtainen (lippuun tulee laittaa henkilö- tai passinumero), ja henkilötodistusta tulee kuljettaa mukana. Kortti käy lentokentälle. T-usual (1-zona) hinta vuonna 2020: 40,00 €.

T-dia

Henkilökohtainen rajaton 24 tunnin lippu valitsemallasi vyöhykealueella. Lippu käy lentokentälle. T-dia (1-zona) hinta vuonna 2020: 10,50 €.

Hola Barcelona Travel Card

Hola Barcelona on rajaton julkisen liikenteen matkakortti 2, 3, 4 tai 5 päiväksi. Kortin käyttöaika alkaa ensimmäisestä leimauksesta. Lipulla voi matkustaa 1-zonan alueella.

Kortti sisältää metromatkan lentokentältä Barcelonaan ja takaisin (metrolinja ”L9 Sud”). Hola Barcelona -lipun voi ostaa miltä tahansa metroasemalta tai netistä.

Hola Barcelona -matkalipun hinta vuonna 2020: 16,30–38,00 €.

T-grup

Ryhmäkortti, jolla voi tehdä 70 matkaa 30 päivän aikana. Lippu ei käy lentokenttämetroon. T-grup (1-zona) hinta vuonna 2020: 79,45 €.

T-familiar

Lippu, jolla voi tehdä 8 matkaa 30 päivän aikana (tulossa 1 maaliskuuta 2020). Lippua voi käyttää useampi henkilö peräkkäin samalla matkalla. Lippu ei käy lentokenttämetroon. T-familiar (1-zona) hinta vuonna 2020: 10,00 €.

T-jove

90 päivän rajaton nuorisolippu alle 25-vuotiaille. Käy lentokenttämetroon. T-jove (1-zona) hinta vuonna 2020: 80,00 €.

Huom!

 • Kaikkiin kulkuvälineisiin voi ostaa myös yhden yksittäisen matkan tai edestakaisen lipun. Tällainen lippu käy ainoastaan valittuun kulkuvälineeseen, eikä samalla lipulla voi vaihtaa kulkuvälineestä toiseen.
 • Alle 4-vuotiaat eivät tarvitse omaa lippua.

Lipunmyyntipisteet – Mistä matkaliput kannattaa ostaa?

Liput on helpointa ostaa lippuautomaatista, joita on kaikilla metro- ja juna-asemilla. Liput voi maksaa kortilla tai käteisellä (huom. lippukoneet eivät aina hyväksy suuria seteleitä). Myös tupakkakaupat (estanc), lehtikioskit ja lottopisteet myyvät matkalippuja ja muutamilla bussipysäkeillä on lippuautomaatti.

Voit katsoa kartasta tarkemmat lippujen myyntipisteet.

Barcelonan julkinen liikenne

Barcelonan metro

Barcelonan metrolinjasto on kattava. Barcelonan metro ylettyy nykyisin Barcelonan kaupungin lisäksi myös Barcelonan lähikaupunkeihin, kuten Badalonaan ja L’Hospitaletiin.

Metrot on merkitty karttaan kirjaimin L (esim. L1, L2, L3). Useat kutsuvat metrolinjoja niiden värien perusteella (esim. ”punainen linja”, ”sininen linja”).

Metrolla pääsee matkustamaan kaikkialle 1-zonan lipulla (paitsi jos matkustat L9-metrolla lentokentälle, tarvitset erillisen lentokenttämatkan sisältävän lipun; katso ohjeet alempaa tästä postauksesta).

Barcelonan metrokartta vuonna 2020.

Tarkista metrolinjojen tämän hetkinen tilanne (myöhästymiset, korjaustyöt yms.)

 • Barcelonan metron aikataulut:
  Maanantai–torstai klo 05.00-00.00
  Perjantai sekä juhlapyhien aatot klo 05.00-02.00
  Lauantai alkaa klo 05.00 ja jatkuu läpi yön
  Sunnuntai klo 00.00 asti
  Varmista aikataulut Barcelonan metroyhtiön TMB:n nettisivuilta.

Barcelonan bussit

Barcelonan sisäinen linja-autoliikenne on entistä toimivampi.

Barcelonan kaupunki on jaettu bussikartassa ”ruudukoksi”. H-kirjaimella alkavat bussit viittaavat kaupunkia vaakasuorasti (H = horizontal) kulkeviin bussilinjoihin ja V pystysuorasti (V = veritcal) meneviin reitteihin. Lisäksi linja-autoverkostoon kuuluu ruudukon lävistävät D-bussit (D = diagonal). Koska muutokset Barcelonan bussilinjastoon ovat vielä käynnissä, käytössä on edelleen myös muita linjoja, jotka on merkitty numeroin. 

Joillakin busseilla on aikataulut, mutta suurin osa kulkee tietyin aikavälein (esimerkiksi 10 minuutin välein). Löydät aikataulut klikkaamalla bussilinjaa ja valitsemalla bussipysäkin. Myös bussipysäkeillä olevista valotauluista näkee seuraavan bussin.

TMB:n nettisivuilta voit tarkistaa seuraavat bussit sekä kuinka usein tietyn linjan busseja kulkee.

Nykyisin Barcelonan alueella voit vaihtaa bussista toiseen lipussa olevan vaihtoajan sisällä. Lippu tulee leimata bussinvaihdon yhteydessä uudelleen, mutta vaihtoajan sisällä tehty bussin vaihdos ei velota uutta matkaa. Bussin vaihtaminen on helppoa pysäkkialueilla, jotka on merkitty vaihtoalueiksi (Área d’intercanvi). Voit kuitenkin vaihtaa bussista toiseen missä hyvänsä.

Barcelonan julkisen liikenteen bussit ovat punavalkoisia. 

Täältä löydät kaikki Barcelonan bussilinjat sisältävän kartan (Barcelona bus map).

Tarkista TMB:n nettisivuilta poikkeukset Barcelonan bussiliikenteessä.

FGC-lähijunat (Ferrocarriles de Catalunya)

Katalonian junayhtiö FGC:llä on kaksi päärataa: Vallès ja Anoia. FGC-junat pysähtyvät useammalla asemalla Barcelonan sisällä ja jatkavat lähikaupunkeihin.

Suurin osa FGC-junalinjoista on merkitty kirjaimella S (esim. S1 ja S8). 

Kauemmaksi Igualadaan ja Manresaan matkaavat junat on merkitty kirjaimella R (R6 ja R5). Huomioi, että L7 ”Av. Tibidabo” ja L12 ”Reina Elisenda” kulkevat metrolinjojen nimillä, vaikka ovat FGC-juna-asemalta lähteviä junia. Katso junakartta täältä.

Yksi Barcelonan FGC-lähijuna-asema sijaitsee Plaça Catalunyalla.

FGC-junat tunnistat alla olevasta nuolimerkistä. Se on monessa paikassa vielä oranssi, mutta yhtiö on vaihtamassa väriään vihreäksi.

Juna-asemilla FGC-junien logo on edelleen oranssi. Huomaa, että Renfe-lähijunan logo on samanvärinen, mutta kuvio eri.
FGC-junien uusi logo on vihreä (yleistynee pikkuhiljaa).

FGC-junayhtiö operoi myös Vallvidrera-kukkulalla menevää funikulaaria. Funikulaari lähtee Peu del Funicular -asemalta, pysähtyy Carretera de les Aigües -pysäkillä ja jatkaa ylös Vallvidrera Superior -asemalle. Sieltä voi jatkaa helposti kävellen tai bussilla esimerkiksi Tibidabo-vuorelle. Myös funikulaariin käy sama 1-zonan matkalippu.

Renfe-lähijunat (Rodalies de Catalunya)

Renfe on Espanjan junayhtiö. Sillä on myös lähijunia Barcelonan seudulla. Renfe Rodalies -junat on merkitty kirjaimin R (esim. R1 ja R2). Katso Renfe-lähijunien kartta täältä.

Barcelonan seudun Renfe-lähijunien kartta

Renfe-juniin käy sekä valkovihreät ATM-junaliput sekä Renfen omat oranssit junaliput.

Huomioi, että jotkin asemat kuuluvat eri vyöhykkeeseen ATM-kartassa ja Renfen kartassa. Esimerkiksi jos matkustat Renfellä Terrassaan, tarvitset joko 3-zonan ATM-lipun tai 4-zonan Renfe-junalipun.

Renfe-lähijuna-asemien logo on oranssi R.

Raitiovaunu (TRAM)

Barcelona ei ole tunnettu raitiovaunuistaan, sillä niitä on vain muutama. Raitiovaunu on kuitenkin kätevä vaihtoehto, jos liikkuu Barcelonan yhden suurimman kadun, Diagonalin, tai Glories-alueen varrella.

Raitiovaunulinjoja on yhteensä kuusi. Ne muodostavat kaksi suurempaa, erillistä linjastoa: Trambaix (Diagonal-kadun yläosassa, vievät Llobregat-alueella sijaitseviin lähikaupunkeihin ja lähiöihin) ja Trambesòs (Diagonalin alaosassa sekä Ciutadella-puiston luona ja Vila Olímpica -alueella, joilta ne vievät rannalla sijaitsevaan lähikaupunkiin Sant Adrià de Besòsiin).

Löydät raitiovaunulinjat ja aikataulut täältä.

Sama 1-zonan ATM-matkalippu käy raitiovaunuihin. Yksittäisen yhden matkan lipun voi ostaa myös pelkästään raitiovaunuun raitiovaunupysäkeiltä.

Barcelonan raitiovaunut ovat valkovihreitä. Raitiovaunuyhtiön logo on kallellaan oleva T.

Montjüicin funikulaari

Paral-lel-metroasemalta Monjüic-kukkulalle (Parc de Montjüic) kulkeva funikulaari on osa Barcelonan metroverkostoa. Samalla lipulla voi siis metroasemalla hypätä funikulaarin kyytiin ja matkustaa 2 minuutissa kukkulalle. 

Katso funikulaarin aikataulut nettisivuilta. Tarkista myös tilannepäivitys kohdasta FM, sillä toisinaan funikulaari on huollossa ja poissa käytöstä.

Funikulaarilta voi vielä jatkaa köysiradalla ylemmäksi Montjüicin-linnoitukselle. Köysirataan tarvitsee erillisen lipun. Lue lisää Montjüicin köysihissistä.

Barcelonan lentokentältä keskustaan ja takaisin

Barcelonan El Prat Josep Tarradellas -lentokentältä Barcelonan keskustaan ja takaisin pääsee julkisista kulkuneuvoista sekä junalla, bussilla että metrolla.

Metrolla Barcelonan lentokentälle

Barcelonan lentokentän T1- ja T2-terminaaleihin pääsee nykyisin L9 Sud -metrolla.

Huomaa, että T-casual-lippu ei käy tähän metroon, mutta T-usual, T-dia ja T-jove käyvät.

Jos ostat Hola Barcelona-matkalipun, lippu sisältää edestakaisen lentokenttämatkan L9-metrolla.

Muussa tapauksessa lentokenttämetroon tarvitsee erillisen lentokenttälipun. Lentokenttälippu sisältää yhdensuuntaisen metromatkan lentokentältä Barcelonaan tai toisinpäin. Lentokentälle menevän metrolipun voi ostaa miltä tahansa metroasemalta. Tällä hetkellä (tammikuu 2020) lippu maksaa 5,15 €.

Barcelonan metron lentokenttälippu

Jos sinulla on erityisen aikainen tai myöhäinen lento, tarkista, että metro kulkee haluamanasi kellonaikana.

Renfe- junalla Barcelonan lentokentälle

El Prat Josep Tarradellas -lentokentän T2-terminaalin ja Barcelonan välillä kulkee Renfen R2-juna. Huomioi, että lentokentällä juna pysähtyy ainoastaan T2:ssa. Barcelonassa se pysähtyy Sants-, Passeig de Gràcia- ja El Clot-juna-asemilla.

Varmista, että Barcelonasta lentokentälle mentäessä junassa lukee R2 Nord (muiden R2-junien päätepysäkit ovat muualla)! Junan päätepysäkki on “Aeroport”. Junia kulkee noin 30 minuutin välein.

Tarkista R2 Nord -junan aikataulut Renfen sivuilta.

Katso lentokenttäjunan asemat.

Renfe-junaan käy mikä tahansa 1-zonan lippu, eikä lentokenttämatkaan tarvita erikoislippua.

Bussilla Barcelonan lentokentälle

Bussi numero 46 kulkee Barcelonan lentokentän ja Plaça Espanya -aukion väliä. Bussi pysähtyy sekä T1- että T2-terminaalissa.

Tähän bussiin käy mikä tahansa 1-zonan lippu (erillistä lentokenttälippua ei tarvita). Lentokenttäbussi kulkee päivisin noin 15 minuutin välein.

Huomioi, että bussilinja 46 on normaalin julkiseen liikenteen näköinen bussi. Sinivalkoinen Aerobús on sekin kätevä kulkutapa, mutta kuitenkin eri bussi, johon tulee ostaa erillinen lippu.

Löydät lisätietoja Barcelonan lentokentälle matkustamisesta muun muassa täältä.


Jos jäi vielä kysyttävää tai joku juttu epäselväksi, laita kommenttia, niin autan parhaani mukaan.


Haluatko pysyä ajan tasalla myös tulevista Barcelona-aiheisista jutuista? Tule seuraamaan It Happens in Barcelona -blogin Facebook-sivua ja Instagramia.


3 Comments

 • Toni

  Aivan mahtava tää sun blogi! 🙂 Niin kattava ja viihdyttävää luettavaa.
  Asuin ja työskentelin viime vuoden Barcelonassa ja aion muuttaa takaisin heti kun olosuhteet sallii ja tää vitsin koronaboogie lantuu.

  Kiitos huikeasta blogista! 🤘

  • Jenni

   Heippa Toni! 😊
   Apua, kiitos aivan ihanasta kommentista! Kiva, että oot viihtynyt blogin parissa. Toivottavasti pääset pian palaamaan, onneksi parempaan päin mennään.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.