Juhlapäivät,  Loppiainen

Kunkut saapuvat tuomaan lahjoja ja hiilipaloja Espanjaan loppiaisena

Barcelonassa ollaan vielä hetki joulutunnelmissa, sillä edessä on vielä joulun yksi odotetuin päivä, loppiainen. Loppiaisen vastaisena yönä itämaan tietäjät (espanjaksi: los Reyes Magos; katalaaniksi: els Reis Mags d’Orient) saapuvat tuomaan joululahjat koteihin. 

Kuninkaiden kulkueessa sataa karkkeja

Loppiaista edeltävän päivän (5. tammikuuta) iltana Espanjan ja Katalonian kaupungit ja kylät täyttyvät kuninkaiden kulkueista (Cavalcada de Reis). Paraateissa itämaan tietäjät ja heidän apurinsa kiertelevät katuja koristelluissa lava-autoissa ja heittelevät paperikääreisiä karkkeja kulkuetta seuraaville ihmisille.

Toisinaan autot on koristeltu suuriksi kameleiksi.

Ensimmäisenä saapuvat ryhmät, jotka ovat pukeutuneet esimerkiksi enkeleiksi, kuninkaiden apureiksi ja paimeniksi. Ryhmät edustavat yleensä harrastusporukoita, yrityksiä ja yhdistyksiä. Karnevaalihenkinen tunnelma on taattu, sillä joukossa on usein myös rumpusoittoryhmiä ja tanssijoita.

Porukka yrittää napata karkkisaaliin sateenvarjon avulla.

Karkkeja jaetaan avokätisesti (katso video karkkisateesta). Joinakin vuosina olen nähnyt porukkaa sateenvarjojen kanssa tavoitteenaan napata mahdollisimman suuri karkkikasa.

Viimeisenä saapuvat ne kaikista odotetuimmat vieraat: kolme itämaan tietäjää.

Itämaan tietäjät tuovat lahjoja ja hiilenpaloja

Espanjassa kolme viisasta miestä, Melcior, Gaspar ja Baltasar, tuovat lahjat loppiaisena samaan tapaan kuin he Raamatun kertomuksen mukaan toivat lahjoja Jeesus-lapselle. Lapset valitsevat yleensä näistä kolmesta oman suosikkikuninkaansa.

Melcior – Valkopartainen nuorukainen

Melcior on valkoihoinen itämaan tietäjä, jolla on pitkät valkoiset hiukset ja parta. Hänen alkuperänsä vaihtelee kertojan mukaan: toisinaan kuningas tulee Euroopasta, toisinaan häntä on pidetty Persian kuninkaana. Hän pukeutuu tyypillisesti tunikaan ja oranssiin viittaan. 

Melcior on kuninkaista nuorin, vaikka näyttääkin vanhemmalta kuin muut. Herra nimittäin leuhki nuorekkuudellaan sen verran paljon, että Jeesus päätti rangaista Melcioria ja muuttaa tämän ikäistään vanhemman näköiseksi.

Raamatun kertomuksessa Melcior toi Jeesukselle kultaa. Nykyisin kuninkaan vastuualueena ovat pehmeät lahjat, kuten vaatteet.

Gaspar – Punatukkainen lelujentuoja

Gaspar on punatukkainen kuningas, mutta on kotoisin Aasiasta. Toisinaan hänestä puhutaan Intian kuninkaana. Myös hänellä on Melciorin tapaiset kuteet, tosin viitta on yleensä punainen, joskus sininen.

Gaspar lahjoitti Jeesukselle suitsukkeita. Perinteisesti Gaspar on tietäjistä se, joka tuo lapsille karkkeja ja muita herkkuja, nykyisin kuitenkin lähinnä leluja.

Baltasar – Arabikunkku tuo hiilenpaloja

Baltasar on tummaihoinen, Afrikasta kotoisin oleva, arabityyliin pukeutuva kunkku. Hän pukeutuu punaiseen tunikaan ja valkoiseen viittaan.

Hän toi Jeesukselle mirhamia. Nykyisin tyyppi tuo tuhmille lapsille hiilenpaloja tai polttopuita. Eikös kuulosta samalta kuin ne joulupukin tuhmille lapsille tuomat risut? Ainoana erona, että loppiaisen alla Espanjan kaupoista voi ostaa karkkeja, jotka ovat kuin isoja, mustia hiilenpaloja. Joku taitaa ihan oikeasti saada lahjaksi hiilenpalan! Risuja en ole koskaan nähnyt myytävän Suomessa.

Toisinaan Espanjassa on käyty kiistelyä siitä, onko kolmas kuningas todella ollut tummaihoinen. Kulkueet ovat saaneet kritiikkiä myös siitä, että tummaihoiseksi kuninkaaksi on usein pukeutunut valkoihoinen henkilö: miksi maalata kasvot tummiksi, jos oikeasti tummaihoinen henkilö voisi esittää Baltasaria? Viime vuosina Espanjassa onkin kampanjoitu oikean tummaihoisen Baltasarin puolesta.

Espanjan ja katalaanin kielellä itämaan tietäjiä kutsutaan taianomaisiksi (mags), sillä sitä he hieman ovatkin: tuovat lahjat loppiaisyön aikana kaikkiin koteihin. Useissa kodeissa lapset jättävät pientä syömistä ja juomista itämaan tietäjille ja kameleille.

Patge – Itämaan tietäjien supattava apuri

Ennen itämaan tietäjien saapumista lapset kirjoittavat kirjeitä (tai no, toisin sanoen joululahjatoivelistansa) kuninkaille. Kirjeet voi toimittaa kuninkaiden avustajille (patge reial), joita pääsee tapaamaan ennen loppiaista. Patge-apurit toimivat myös eräänlaisina tonttuina: he kirjaavat muistiin, miten lapset käyttäytyvät. 

Patsas, joka kuvaa yhtä kunikaiden apureista. Tämä on Terrassan kaupungin Patge Xiu-Xiu.

Eri kaupungeilla ja kylillä on yleensä omat kuninkaiden apurinsa. Esimerkiksi Terrassan kaupungissa kuuluisa apuri on nimeltään Patge Xiu-Xiu. Xiu-Xiu viittaa supatuksesta lähtevään suhinaan: apurin sanotaan supattavan lasten toiveet itämaan tietäjien korviin. 

Loppiaisen kakusta löytyy ylläri

Espanjassa loppiaisena, 6. tammikuuta, suurin osa lapsista pääsee avaamaan joululahjansa. Kataloniassa joissakin perheissä lahjat annetaan jo 24. joulukuuta caga tió -perinteen mukaan, joissakin harvoissa perheissä saattaa vierailla myös joulupukki. Loppiainen on kuitenkin ehdottomasti yleisin päivä joululahjojen jakamiseen.

Kuninkaiden kakkuja leipomon ikkunassa loppiaisen alla.

Loppiaiseen kuuluu myös perheen kanssa syötävä loppiaislounas. Monesta muusta juhlapäivästä poiketen loppiaisena ei ole mitään tiettyä perinteistä ruokalajia.

Jälkiruoka kuitenkin löytyy: se on kuninkaiden kakku, el tortell de reis. Kakku on yleensä pullataikinamainen rinkeli, joka on koristeltu sokeroiduilla hedelmillä. Tällainen ”pullakakku” on katalaanien ihan lemppariherkku, sillä saman tyylisiä näkee usein myös muina juhlapäivinä, kuten juhannuksena.

Kakun hauskuus piilee kahdessa sen sisään leivotussa yllärissä. Kakkupalasta voi nimittäin löytyä kuivattu papu tai pieni kuningasta kuvaava lelu. Kuningashahmon löytänyt syöjä kruunataan kuninkaaksi kakun keskellä olevalla paperisella kruunulla. Pavun kohdalleen saanut joutuu maksamaan kakun.

Loppiaisen kakusta löytynyt kuningashahmo.

Ennen vanhaan pavulla oli toinen merkitys: pavun kakkupalastaan löytänyt kruunattiin perheen papukuninkaaksi. Hänen tehtäväkseen tuli käydä kirkossa kunnioittamassa Jeesuksen syntymää koko poppoon puolesta. Tämän lisäksi joka kerta kun papukuningas joi päivän aikana, muiden tuli nousta ja huutaa: ”Juo kuningas, juo!”.


Haluatko pysyä ajan tasalla myös tulevista Barcelona-aiheisista jutuista? Tule seuraamaan It Happens in Barcelona -blogin Facebook-sivua ja Instagramia.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.