Juhlapäivät,  Kaupunkijuhlat / Festa Major

Kinkun perässä kiipeilyä – Katalonian omituisin juhlaperinne Matadeperassa

Sant Llorenç del Munt -luonnonpuiston oransseina kohoavat vuoret tervehtivät meitä, kun suuntaamme Barcelonan lähikaupunkiin, Terrassan kupeessa sijaitsevaan Matadeperaan. Luontomaisemaan sekoittuu hulppeiden talojen rypäs, kun ohitamme hienoja omakotitaloja puutarhoineen ja portteineen.

Olemme häthätää saaneet kaikki joulun juhlat loppiaista myöten juhlittua, kun Matadeperan kylässä juhlitaan jo seuraavaa: meneillään on Festes de Sant Sebastià eli Pyhän Sebastianin juhlat. Ne ovat Matadeperan vuosittaiset talvijuhlat (festa major d’hivern).

Noin 9 000 asukkaan kylän raitti on hiljainen. Seuraamme katuja intuitiivisesti kylän keskustaan ja löydämme vapaan parkkipaikan ongelmitta.

Voiko täällä olla juhlat meneillään? 

Astuessamme ulos autosta kuulemme yli-innokkaan juontajan huutamassa mikrofoniin. Lähdemme seuraamaan ääntä ”bileiden” suuntaan. 

Mänty – Matadeperan juhlien tähti

Sant Sebastià -juhlien keskeisin elementti on mänty. Joulukuussa Matadeperan lähimetsistä valikoitu mänty kaadetaan juhlien ensimmäisenä päivänä torstaina. Metsästä mänty kannetaan kirkkoon. 

Puu toimii uhrilahjana, jolla pyydetään pyhän Sebastianin suojelusta tulevaksi vuodeksi. Kirkonmenoissa mänty siunataan ja soitetaan sille omistettu sävelmä (Melodia del Pi).

“Ja mikäpä olisi juhla ilman tulta!” ajattelevat katalaanit.

Lauantai-iltana luvassa on correfoc-tulijuoksu ja soihtukulkue. Kulkue päättyy suurien kokkojen polttamiseen.

Lauantaipäivän aikana Matadeperan kylässä järjestetään markkinat sekä monenlaisia urheilu-, musiikki- ja kulttuuritapahtumia. 

Illalla alkaa tapahtua toden teolla. Silloin kyläläiset syövät yhteisen illallisen nuotion äärellä metsässä. Nuotion sytyttämiseen käytetään tietysti männyn oksia.

Illallisella kerätään voimia suureen koitokseen: korkean männyn kantamiseen kylän aukiolle. Aikaisemmin tässä perinteessä olivat mukana vain miehet, mutta nykyisin naiset osallistuvat yhtä lailla puun kantamiseen.

Tulielementit siivittävät mäntykulkuetta, ja soittokunta soittaa jo aikaisemmin kirkosta tuttua sävelmää, kun mänty kannetaan olkapäillä juhlien kunniapaikalle. Sen jälkeen aukiolla alkaa DJ:llä ja baaritiskeillä varustetut katubileet, jotka jatkuvat aamuyöhön asti.

En tiedä, ovatko samat tyypit hereillä seuraavana aamuna kello 8.00, kun on aika kuoria mänty. Samalla männyn toinen pää vuollaan teräväksi, jotta se voidaan pystyttää aukiolla olevaan reikään. Mänty nostetaan pystyasentoon perinteisin keinoin köysien ja hihnojen avulla.

Katalonian omituisin juhlaperinne: Kinkkukiipeilykisat

Tammikuun keskipäivä tuntuu vilpoisalta. Ihmiset tummissa kevyttoppatakeissaan ovat valinneet Matadeperan pääaukion aurinkoisen puolen. Siellä kelpaa avata takin vetoketjua hieman. Takin, jonka rintamuksessa kimaltaa todennäköisesti jokin tunnettu vaatemerkki. Porukka näyttää siltä kuin olisi menossa vuoristoon.

Mutta ei: asukkaat (ja nähtävästi yksi satunnainen suomalainen) ovat kokoontuneet seuraamaan Sant Sabastià -juhlan, ja ehkä jopa yhtä kaikkien katalonialaisten juhlien, omituisinta perinnettä: kinkkukiipeilyä. 

Juhlan toisen viikon lauantaina (tänä vuonna 18. tammikuuta 2020) männyn laelle ripustetaan roikkumaan espanjalainen ilmakuivattu kinkku.

Jep, sellainen kokonainen possun kankku.

Sitten kisataan siitä, kuka kiipeää nopeiten mäntyä pitkin ylös korkeuksiin ja koskettaa kinkkua. Kilpailijoilla on päällään valjaat, ja kiipeämistyyli on vapaa. Kullakin kilpailijalla on aikaraja männyn huipulle kiipeämiseen.

Kilpailuun pääsee osallistumaan sata ensimmäistä ilmoittautujaa. Ensimmäisenä kinkun perässä kiipeilevät lapset, sitten on luvassa 10–20-vuotiaiden, 20–40-vuotiaiden ja lopuksi yli 40-vuotiaiden sarja. Miehet ja naiset kilpailevat eri kategorioissa. 

Jokaisen kategorian voittaja, eli ylipäätään ylös kinkun luokse tai sinne nopeiten päässyt, saa palkinnoksi (minkäpä muunkaan kuin) espanjalaisen kinkun!

Myös alle 10-vuotiailla lapsilla on oma kilpailunsa aikaisemmin edeltävällä viikolla.

Juhla, jolla elvytetään maalaisperinteitä

Matadeperan juhlat on sekoitus uutta ja vanhaa. Juhlahumussa voi nähdä perinteisiin katalonialaisiin maalaisasuihin pukeutuneita papparaisia, uuden sukupolven hyvätuloisia perheitä (juuri ne kevyttoppatakit päällä) ja kaikkea tältä väliltä.

On mielenkiintoista nähdä, kuinka innokkaasti uusi sukupolvi on ottanut kinkunkiipeämisperinteen Matadeperassa omakseen, sillä ainakin viime vuonna jokaisessa kategoriassa riitti niin kilpailijoita kuin kannustajiakin.

Matadeperan Sant Sebastià -juhlia organisoi niin sanottu ”veljeskunta” nimeltään la Germandat de Sant Sebastià. Kylän viljelijät perustivat veljeskunnan vuonna 1900.

Nykyisin yhdistyksen tehtävänä on ylläpitää juhlia ja elvyttää alueen jo katoamaisillaan olleita maalaisperinteitä, kuten juuri tätä kinkkukiipeilyä.

Omituista kinkkukiipeilyperinnettä on vaalittu uudelleen 1975 vuodesta lähtien. Vaalimisen arvoinen se varmasti onkin, ei ainoastaan sen historiallisen merkityksensä vuoksi, vaan myös kaupungin imagon: kinkkukiipeilyperinteensä ansiosta rikkaiden asuinalueeksi mielletty Matadepera tunnetaan nykyisin myös kylänä, jossa osataan hullutella.


Festes de Sant Sebastià -juhlat Matadeperassa

  • Matadepera sijaitsee noin tunnin ajomatkan päässä Barcelonasta.
  • Festes de Sant Sebastià -juhlia vietetään joka vuosi 20. tammikuun kieppeillä. Tänä vuonna juhlia vietetään 9–20 tammikuuta 2020.
  • Lauantain kiipeilykilpailu kulkee nimellä Gran Concurs de Grimpaires. 
  • Sunnuntaina huippukiipeilijät esittelevät kiipeilytaitojaan samassa männyssä (tämä ei kuitenkaan ole varsinainen kilpailu).

Haluatko pysyä ajan tasalla myös tulevista Barcelona-aiheisista jutuista? Tule seuraamaan It Happens in Barcelona -blogin Facebook-sivua ja Instagramia.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.