Luonto,  Nähtävyydet,  Vierailukohteet

Remolar-Filipines – Helppo luontoretki Barcelonan lähialueen lintuparatiisiin

Barcelonan lähialueella, Delta del Llobregat -jokisuistossa, kuhisee: rauhallisen kävelyreitin varrella kuuluu koko ajan pientä piiperrystä. Luontoreittiä reunustava suuret heinäkasvit peittävät näkymät, joten kiipeämme yhteen reitin varrella olevista lintutorneista. Sieltä aukeavat näkymät hämäävän tyynelle joelle.

Hetken katselun jälkeen maisema alkaa kuitenkin elämään silmissä: alamme bongaamaan mitä erinäköisempiä vesilintuja, jotka piileskelevät kaislikoiden suojissa.

Retki Barcelonasta luontoon Llobregat-joen suistoalueelle

Delta del Llobregat -luontoalue sijaitsee lähellä Barcelonaa, aivan El Prat -lentokentän kyljessä. Se on Barcelonaa reunustavan Llobregat-joen suistoalue (delta).

Alue on ainutlaatuinen, sillä sen luonto poikkeaa paljon muusta Barcelonan seudun luonnosta: on lampia ja soita, hurjasti heinikkoa ja niittyjä, mäntyjä ja merenrantaa.

Samalla monipuolinen luonto houkuttelee Delta del Llobregatin alueelle monen monta lintulajia. Jokisuisto onkin maisemiensa lisäksi oikea lintuparatiisi.

Vesilintuja ja flamingoja bongauskopeista

Kuiskaamme hiirenhiljaiset ”holat” samalla, kun suljemme narisevan oven perässämme. Saamme vastaukseksi yhtä hiljaiset ”holat” kopissa lammelle tuijottavilta miehiltä. ”Kerrankin paikallisten äänentaso vastaa tarvetta”, myhäilen.

Sitten rääkyminen ja hirmuinen siipien räpistely rikkovat hiljaisuuden. Edessämme avautuva lampi on täynnä elämää (lähinnä uskomattoman kovaäänisiä lintuja). En ole enää ihan varma, tarvitsisiko meidänkään olla niin kovin hiljaa.

Selailen lintukirjaani sivu sivulta yrittäessäni tunnistaa edes ne, joilla on omalaatuinen nokka. Vasta sitten tajuan, että mökin seinään kiinnitetty taulu voisi helpottaa tehtävääni huomattavasti: siinä esitellään lammella yleisimmin pyörivät lintulajit. Tunnistan rääkyvät kaverit ja opin heidän nimensä katalaaniksi. Myöhemmin googlaan suomenkieliset vastineet.

Delta de Llobregatin luontopolkujen tunnetuimmat kaverit ovat alueella elävät 350 lintulajia. Alue onkin Katalonian suosituimpia lintubongauspaikkoja.

Suurin osa Llobregatin linnuista on sorsa- ja ankkamaisia vesilintuja. Niiden tuijottaminen ei käy pitkäksi edes tällaiselle ”tavantalliaiselle”, sillä erivärisiä ja -kokoisia lintuja, jotka kaikki laulavat (tai huutavat) eri tavoin, on paljon. Joukossa on myös esimerkiksi upeita haikaroita ja haukkoja. Onnekkaimmat voivat nähdä alueelle levinneen flamingon.

Lintujen lisäksi alueella on paljon muutakin elämää: alueella elää lähes 30 nisäkäslajia (kuten villikaneja, villisikoja, jyrsijöitä ja lepakoita) sekä paljon sammakoita, matelijoita ja perhosia. Jokisuisto on myös tärkeä kutemispaikka monille kalalajeille.

Luontoreittikuvaus: Remolar-Filipines

Delta del Llobregat -nimeä käytetään usein tarkoittamaan koko suojelualuetta (koko suojelualueen kartta). Sen sisällä on kuitenkin useampia eri alueita, jotka näkyy kartasta paremmin. 

Delta de Llobregatin alueista Remolar-Filipines on ehdottomasti oma suosikkikohteeni sen monipuolisuutensa ansiosta. Polku ei kulje varsinaisesti Llobregat-joella, vaan sen suistoalueen lampien ja ”pikkujokien” luona.

Viladala-polku

Polun alku seuraa ”pikkujokea” nimeltään El Braç de la Vidala noin kilometrin verran. Heti aluksi kannattaa poiketa hetkeksi hieman sivuun puiselle näköalapaikalle, josta ”joen” voi nähdä paremmin.

Alkumatkasta varsinaista polkua nimittäin reunustavat valtavat kaislakasvit ja heinät, ja joki jää kasvillisuuden peittoon. Onneksi matkalla on puisia seiniä, joissa on kurkistusaukkoja suoraan joelle, sekä lintubongaustorni.

La Maresma -alue

Sitten saavutaan parkkipaikalle, piknikalueelle ja infopisteelle (polun vasemmalla puolella). Sieltä alkaa varsinainen suo- ja lampialue (la Maresma ja Bassa dels Pollancres).

Alueella on esimerkiksi nätti silta, kivoja kiemurtelevia polkuja ja kauniita maisemia. Lampien luona on useampi lintubongauskoppi.

Sant Climent -polku ja Platja de Filipines-Remolar -ranta

Jos et käänny infopisteelle, vaan jatkat eteenpäin kohti merenrantaa, pääset polulle, jota reunustuvat Sant Climent -joki sekä kauniit männyt (Pineda del Remolar). Lopulta päädyt rauhalliselle, suojellulle Platja de Filipines-Remolar -rannalle (osa Viladecans-kaupungin rantoja). Rannalta löytyy puinen Cal Francès -tähystystorni.

Helppo luontoretki, joka sopii myös lapsille

Remolar-Filipines -alue on täydellinen ja helppo päiväretkikohde kaiken ikäisille, sillä sen poluilla on helppo liikkua, ja ne sopivat myös rattaille ja pyörätuolille. Kävelyreitti on tasainen ja helppokulkuinen, ylämäkiä ei ole. Varaudu kuitenkin siihen, että alueella tulee käveltyä ainakin pari tuntia.

Remolar-Filipines on varmasti mieleinen kohde myös, jos seikkailee Barcelonassa lasten kanssa. Torneihin kiipeäminen, lintubongauspiiloihin kömpiminen ja puiston poluilla seikkailu kun ovat tosi hauskoja näin aikuisenakin! Reitin tekee mielenkiintoisemmaksi pitkin polkua löytyvät lintujen, eläinten ja kasvien kuvat, jotka auttavat käsittämään, mitä polun varrella voi oikeastaan nähdä.

Kävin ensimmäisen kerran Remolar-Filipines -alueella jo au pair -vuotenani kymmenisen vuotta sitten. Tein sen jälkeen postauksen, jossa pohdin, miten Barcelonassa eläminen oli muovannut suhdettani luontoon. Postauksen kuvat ovat juuri tältä alueelta, sillä ihastuin jo silloin tähän paikkaan, sen kaisloihin ja lintutorneihin.


Remolar-Filipines (Delta del Llobregat)

Missä ja miten sinne pääsee?

Delta del Llobregat -luontoalue sijaitsee Barcelonan lähialueella, noin 20 kilometrin päässä Barcelonasta.

Bussilla

Bussi numero 46 jättää aivan luontopolun alkupäähän. Jää pois pysäkillä ”Accés a l’Aeroport – Aparcament empleats T1” (lentokentän työntekijöiden parkkipaikka-alue).

Alueelle pääsee myös linja-autolla L-99, jonka pysäkit sijaitsevat lähellä Gavà- ja Viladecans-juna-asemilla. Bussi pysähtyy samalla pysäkillä ”Accés a l’Aeroport – Aparcament empleats T1”.

Autolla

Auto kannattaa jättää polun alkupäässä olevalle ilmaiselle parkkipaikalle. Se sijaitsee aivan lentokenttätaksien pitkäaikaisen odotusparkkipaikan vieressä.

Talvisin ja keväisin viikolla on mahdollista skipata polun alkutaipale ja parkkeerata puiston infopisteen luona olevalle parkkipaikalle (lähempänä varsinaista la Maresma -aluetta). Tämä parkkipaikka on myös ilmainen mutta auki ainoastaan tiistaista perjantaihin (ei juhlapyhinä) lokakuusta 15. kesäkuuhun.

Mitä muuta kannattaa huomioida?

  • Remolar-Filipines on mahtava puisto etenkin syksyllä, talvella ja keväällä. Aurinkoisella säällä polulla on kuuma, eli en välttämättä lähtisi sinne kesällä päivän kuumimpaan aikaan.
  • Huomaa, että sateisten päivien jälkeen sivupolut voivat olla paikoittain hyvinkin kosteita, eikä suoalueella pääse välttämättä ihan kaikkialle. Älä laita valkeita lempparilenkkareita jalkaan. 😉
  • Varaa mukaan vettä ja jotain naposteltavaa. Kiikarit on kätevät, niitä saa myös vuokrattua 2 eurolla infopisteeltä. Keväällä ja kesällä kannattaa muistaa aurinkorasva.
  • Huomioi, että alkumatkan Viladala-polku on pysyvästi avoinna, mutta La Maresma -alueelle on aukioloajat. Myös Sant Climent -polku ja Platja de Filipines-Remolar -ranta ovat aina avoinna. Matkaa voi jatkaa rannalle ensimmäiseltä polulta, vaikka puolivälissä oleva La Maresma -alue olisikin kiinni.
  • Lopuksi on pakko vielä mainita, että alueen vieressä on lentokenttä. Toisinaan lentokoneet lentävät suoraan alueen yli (välillä kyllä mietin, etteivät ne kuuluisi näihin maisemiin). Joissakin kohdissa voi siis joutua pitämään hetken ajan sormia korvien suojana, jos lennot sattuvat pyyhältämään juuri yläpuolelta. Mutta muuten alue on todella rauhallinen!

Haluatko pysyä ajan tasalla myös tulevista Barcelona-aiheisista jutuista? Tule seuraamaan It Happens in Barcelona -blogin Facebook-sivua ja Instagramia.


One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.