Juhlapäivät,  Karnevaalit

Barcelonan seudun karnevaalimeininki

Hulvaton karnevaaliviikko on useassa Katalonian ja Espanjan kaupungissa yksi alkukevään kohokohdista. Sen ajankohta vaihtelee hieman vuosittain, sillä karnevaalia vietetään 40 päivää ennen pääsiäistä. Tänä vuonna juhla järjestetään 20–26 helmikuuta 2020.

Espanjankielinen nimitys ”carnaval” juontuu sanasta ”carne” (liha), sillä perinteen mukaan karnevaaliviikko on viimeinen viikko, jolloin saa vielä syödä lihaa ja kananmunia, ennen pääsiäistä edeltävän paaston alkua.

Karnevaalit on hilpeä juhla, jonka aikana ”maailma pistetään ylösalaisin”. Sen aikana yhteisön sääntöjä ja sosiaalisia normeja haastetaan: hetken aikaa aikuiset saavat käyttäytyä kuin lapset, on suotavaa pukeutua normiarjesta poikkeavalla tavalla (myös kouluissa) ja on lupa hassutella päättäjien kustannuksella. Hassutteluun ja kritisointiin kannustetaan myös karnevaalien avajaispäivän puheissa.

Mutta ei hätää: kaikelle tälle hulluttelulle laitetaan myös selkeä loppu tuhkakeskiviikkona.

Karnevaalit Barcelonassa ja Kataloniassa

Dijous gras eli rasvatorstai

Karnevaaliviikko alkaa rasvatorstaista. Silloin Kataloniassa syödään päivän nimen mukaisesti rasvaista ruokaa, kuten munamakkaraa (botifarra d’ou) sekä espanjalaista tortillaa.

Barcelonan seudun karnevaaliherkku on munamakkara, botifarra d’ou.

Omituisin karnevaaliherkku lienee kuitenkin voitaikinaan tehty piirakka, johon tulee rapeaksi paistettuja sianlihan paloja (coca de chicharrones). Tämä juontanee juurensa siitä, että karnevaaliviikko oli aikoinaan ajankohta, jolloin maalaiskylissä teurastettiin sika, joten miksei sitä myös piirakkaan pistettäisi! Sanon aika harvalle ruualle “ei”, mutta tämä kuulostaa jo vähän hullulta.

Barcelonan appelsiinijuhla

Torstai on myös yleensä päivä, jolloin Kuningas Karnevaali (tai nykyisin toisinaan Kuningatar) saapuu kaupunkiin. Barcelonassa karnevaalitorstai saa erityisvivahteen La Taronjada – appelsiinijuhlasta. Se on historiallinen barcelonalainen juhla, jonka aikana aikoinaan heiteltiin appelsiineja (onhan appelsiinikausi alkamaisillaan). Appelsiinien heittely kiellettiin kuitenkin jo vuonna 1333. Nykyisin appelsiinit on korvattu oranssilla konfettisateella.

Viikonlopun karnevaalijuhlat

Vaikka varsinainen karnevaalien pääpäivä onkin sunnuntai, useissa kaupungeissa ja kaupunginosissa karnevaalikulkue järjestetään jo perjantaina tai lauantaina. Näin varmaankin jotta seuraava päivä olisi suurimmalle osalle vapaapäivä.

Viime vuoden karnevaalityylini; tämän näköisenä olen paikallisten rinnalla erittäin maltillisesti pukeutunut.

Kataloniassa ei ihan Rion mittoihin päästä, mutta kyllä rytmikäs musiikki silti soi, porukka panostaa asuihinsa, koreografioihinsa ja karnevaalivaunuihinsa. Monessa kaupungissa lapsille järjestetään oma paraatinsa, vaikka kyllä heitä silti siellä pääparaatissakin näkyy. Kulkueen jälkeen kaupunki järjestää jatkobileet tai porukka suuntaa myöhemmin klubeille karnevaalibileisiin. Bileissä valitaan illan paras naamiaisasu.

Katalonian sisämaassa sijaitsevan Torellón perinteeseen kuuluu, että perjantaina miehet pukeutuvat naisiksi ja naiset miehiksi. Lauantaina on kuitenkin perinteisempi karnevaalikulkue: kuulin kaveriltani, joka on kotoisin kyseisestä kylästä, että näiden suosituimpien karnevaalikaupunkien kulkueisiin pääsy maksaa jopa satoja euroja per ryhmä, ja harraste- ja kaveriporukat aloittavat asujen ja autojen väsäämisen jopa puoli vuotta aikaisemmin.

Sitgesin karnevaalien pääparaatit sunnuntaina ja tiistaina

Joissakin karnevaalihumuisissa rantakaupungeissa, kuten Sitgesissä ja Vilanova i La Geltrússa, karnevaalien pääpäivä on vasta sunnuntaina.

Sitgesin karnevaalien meininki on Katalonian parhaimmasta päästä

Silloin esimerkiksi Sitgesin kaduilla tanssitaan ”Irstailukulkueen” (Rua de la Disbauxa) tahtiin. Tanssiesitykset ovat pilke silmäkulmassa vedettyjä, ja osallistujilla sekä katsojilla (joiden joukossa on muuten etenkin alkuillasta kaikenikäisiä: mummoja, pappoja, lapsia ja vauvoja) on äärettömän hauskaa.

Tiistaina Sitgesin kaduilla nähdään vielä bileiden toinen paraati, ”Tuhon kulkue” (Rua Extermini). Se on viimeinen mahdollisuus juhlintaan ennen kuin tuhkakeskiviikko päättää karnevaalihuuman.

Tuhkakeskiviikkona haudataan sardiini

Barcelona, Les Corts, sardinada, sardiinin hautajaiset, karnevaalit päättyy, tuli, tulishow, paholaiset, esitys, raketit, ilotulitukset

Tuhkakeskiviikko päättää viikon mittaisen karnevaalihumun. Se on karnevaalien synkin päivä, jolloin haudataan sardiini (joo, just semmoinen muikkukala). Sillon myös paastonajan rouva Vella Quaresma häätää railakkaan Karnevaalikuninkaan tiehensä.


Barcelonan ja Katalonian karnevaalit vuonna 2020

Jos karnevaalimeininki kiinnostaa, täältä löydät muutamien Katalonian karnevaalihumuisimpien kaupunkien ohjelmat vuodelle 2020:

Täältä voit katsoa karnevaalien vuosittaisen ajankohdan.


Haluatko pysyä ajan tasalla myös tulevista Barcelona-aiheisista jutuista? Tule seuraamaan It Happens in Barcelona -blogin Facebook-sivua ja Instagramia.


2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.