Nähtävyydet,  Rakennukset

Barri Gòtic – Barcelonan vanhankaupungin goottilaiskortteli askel askeleelta

Minulta kysytään aika usein, mitkä ovat Barcelonan parhaimmat nähtävyydet, joissa kannattaa vierailla. Vastaan tähän aina, että Barcelonan paras nähtävyys ei varsinaisesti ole mikään yksittäinen nähtävyys, vaan alue: vanhakaupunki eli Ciutat Vella.

Barcelonan vanhakaupunki

Barcelonan vanhakaupunki eli Ciutat Vella on osa Barcelonan keskustaa ja vanhin Barcelonan alueista. Sen alueella sijaitsi jo Rooman valtakunnan aikainen Barcelona (Barcino) sekä keskiaikainen Barchinona. Jäänteitä noilta ajoilta voi bongata edelleen vanhankaupungin katukuvasta.

Vanhakaupunki mukailee aluetta, jota ympäröivät Barcelonan kaupungin muurit 1800-luvun puoliväliin asti (älä hämäänny, jos muurin osia tuntuu olevan vähän joka kulmalla, sillä kaupungin muurin sijaintia muunneltiin historian saatossa).

Nykyinen vanhakaupunki on suhteellisen laaja alue, johon kuuluu useampia eri kaupunginosia: 

  • Goottilainen kaupunginosa eli Gòtic
  • Sant Pere, Santa Caterina ja Ribera (tähän alueeseen kuuluu myös Born)
  • Raval
  • Barceloneta

Tässä postauksessa keskitytään näistä ensimmäiseen eli Barcelonan goottilaiseen kaupunginosaan.

Mitä Barcelonan goottilaiskorttelissa voi nähdä?

Gótic on Barcelonan ydinkeskusta, joka sykähdyttää historiallisilla rakennuksilla, kaupungin raunioilla sekä kapeilla kujilla. Samalla alue on täynnä kauppoja ja ravintoloita.

Sisällytän tässä Góticin alueeseen myös sitä reunustavan kävelykadun Ramblan ja sen varrella olevat nähtävyydet. Löydät tässä postauksessa mainitsemani nähtävyydet alla olevasta kartasta.

Nähtävyyksiä Rambla -kadun varrella

Rambla -kävelykatu alkaa Barcelonan keskeisimmältä aukiolta, Plaça Catalunyalta, ja jatkuu merenrantaan Drassanesille asti. Katu halkaisee vanhankaupungin ikään kuin kahtia: toiselle puolelle jää Gótic-naapurusto ja toiselle Ravalin kaupunginosa. 

Vaikka Rambla onkin Barcelonan tunnetuin turistikatu, sen varrelta löytyy myös useita mielenkiintoisia nähtävyyksiä. Tässä niistä muutamia:

1. Canaletes-juomalähde

Canaletes on yksi Barcelonan yleisistä juomavesilähteistä, jonka luo Barça-jalkapallojoukkueen fanit kerääntyvät juhlimaan matsien voittoa. Lähteestä juovan uskotaan myös palaavan Barcelonaan.

2. Teatre Poliorama

Poliorama-teatteri oli avautuessaan vuonna 1899 elokuvateatteri. Myöhemmin siitä tuli varsinainen teatteri. Se sijaitsee Barcelonan kuninkaallisen tiedeakatemian (Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona) rakennuksessa.

3. Portaferrissa – Rautaportti

Kun kävelee Rambla-katua pitkin merelle päin, kannattaa kiinnittää huomiota kadun vasenta puolta reunustaviin rakennuksiin. Ne nimittäin sijaitsevat samassa kohtaa, missä Barcelona kaupungin muurit sijaitsivat.

Pian rakennuksien julkisivut katkaisee sivukatu Carrer Portaferrissa. Se on kohta, jossa sijaitsi ”Rautaportti”, yksi keskiaikaisen Barcelonan muurin porteista. Portin nimi tulee siinä olleista metallisista rautakoristeista.

Sen yhteydessä sijaitsee myös Font de Portaferrissa -juomalähde, josta Barcelonan asukkaat hakivat aikoinaan käyttövetensä (se on edelleen julkinen juomalähde). Lähteen koristelaatat kuvaavat elämää muurin porttien luona. Ne ovat taiteilija Joan Baptista Guivernaun käsialaa vuodelta 1959.

4. Palau de la Virreina -palatsi

Palau de la Virreina on vuonna 1778 valmistunut barokkityylinen palatsi. Nykyisin tässä Barcelonan kaupungin omistuksessa olevassa rakennuksessa järjestetään näyttelyitä. Palatsin vieressä sijaitsee vuodesta 1880 lähtien toiminnassa ollut musiikkikauppa Casa Beethoven. Se on keskittynyt erityisesti klassiseen ja oopperamusiikkiin (sijaitseehan lähistöllä Liceun oopperatalo sekä Liceun konservatorio).

5. Boqueria -kauppahalli

Boqueria on Barcelonan vanhin kauppahalli. Se on toiminut paikalla vuodesta 1840 lähtien, tosin aluksi ulkoilmassa. Nykyisin tarjolla on muun muassa hedelmiä, mereneläviä, lihaa, valmisruokaa ja tapaksia.

Paikka on turistien suosima, joten monet tiskit ovat muovanneet valikoimastaan turisteja kiinnostavan (tarjolla on esimerkiksi värikkäitä smoothieita, hitaasti liikehtiviä mereneläviä jäämurskan päällä sekä take away -ruokaa). Poikkeamalla sivuun keskikäytävältä pääsee aidompaan kauppahallitunnelmaan ja -tarjontaan.

6. Museu de l’Eròtica – Barcelonan erotiikkamuseo

Erotiikkaamuseo on tunnettu sen parvekkeella valkoisessa mekossa kadunkulkijoille vilkuttelevasta Marilyn Monroesta, joka houkuttelee porukkaa sisälle. Ehkä hieman koomisesta ensivaikutelmasta huolimatta museo ei ole ainoastaan hassuttelua varten, vaan oikeasti sukellus erotiikan historiaan. Museo on auki keskiyöhön asti!

7. Casa de les Paraigües – Sateenvarjotalo (Casa Bruno Quadros)

Vuonna 1883 Barcelonan maailmannäyttelyä varten rakennettu Casa Bruno Quadros on nimetty leikkisästi Sateenvarjotaloksi sen ulkoseinää koristavien sateenvarjojen ansiosta. Rakennuksen alakerrassa toimi aikoinaan sateenvarjokauppa.

Rakennuksessa on selkeitä vivahteita myös eri kulttuurien, kuten Japanin, Kiinan ja Egyptin, taiteesta. Talon kulmalla vartioi lohikäärme, joka muistuttaa kiinalaista lohikäärmettä, mutta on myös tärkeä hahmo Katalonian kansallistarinoissa. Sen sanotaan vartioivan Ramblaa.

8. Mirón mosaiikkiteos

Liceu-metron tuntumassa voi bongata taidetta suoraan jalkojen alta: Joan Mirón värikäs mosaiikkilaattateos “Pla de l’Os” on osa La Ramblan katukiveystä. Toisinaan tästä tulee tallusteltua ohi huomaamatta koko teosta. Miró kuitenkin halusi, että teosta ei suojeltaisi, vaan se olisi osa katua ja sen päältä käveltäisiin. Suuresta kulutuksesta huolimatta laatat ovat pysyneet hyvässä kunnossa.

Mirón teos La Ramblalla on vuodelta 1976. Se on yksi Mirón kolmesta teoksesta, jotka tervehtivät eri kulkuneuvoin Barcelonaan tulijaa. La Ramblan teos toivottaa tervetulleiksi mereltä päin tulevat. Barcelonan lentokentän terminaalissa 2 Mirón seinämaalaus tervehtii ilmateitse tulevia, ja Sants-juna-aseman kupeessa olevassa Parc de Joan Miró -puistossa oleva patsas junalla ja maateitse kaupunkiin saapuvia.

9. Liceu-oopperatalo

Liceu on tunnettu oopperatalo, jolla on tärkeä rooli Barcelonan yläluokan, oopperamusiikin sekä Espanjan ja Katalonian välisessä historiassa.

Itse oopperarakennuksella on kovin epäonninen historia. Se avattiin vuonna 1847, mutta rakennus tuhoutui jo neljätoista vuotta myöhemmin tulipalossa. Oopperatalo rakennettiin kuitenkin nopeasti uudelleen.

Toinen merkittävä tapahtuma on vuodelta 1893, kun oopperakauden avajaisillan aikana Liceussa räjäytettiin kaksi anarkistien pommia, jotka tappoivat kaksikymmentä henkilöä.

Myös vuonna 1994 rakennuksessa riehui tulipalo, mutta oopperatalo entisöintiin myös sen jälkeen alkuperäiseen muotoonsa.

10. Plaça Reial -aukio

Holvikaaret johdattavat La Ramblalta Barcelonan kauneimmalle aukiolle, Plaça Reialille. ”Kuninkaallinen aukio” on aurinkoinen sisäpiha, jota reunustavat palmupuut sekä nuoren Antoni Gaudín suunnittelemat lyhtypylväät. Keskellä on kaunis suihkulähde.

Aukion paikalla sijaitsi aikaisemmin luostari, joka kuitenkin poltettiin monien muiden rakennusten tapaan vuoden 1835 kirkonvastaisissa kapinoissa. Keskustan kujien väliin jäi tyhjä alue, josta suunniteltiin ylevä aukio kuningaskuntaa kunnioittamaan. 

Plaça Reialin aukion keskelle oli tarkoitus pystyttää tyypillinen kuninkaallinen patsas, jossa Espanjan kuningas ratsastaisi hevosella. Niin ei kuitenkaan käynyt, vaan teokseksi valittiin Ferdinand Katolilaista, monia vuosisatoja aikaisemmin elänyttä Barcelonan kreiviä, kuvaava patsas. Patsas kuitenkin tuhottiin, ja Katalonian ensimmäisen tasavallan aikana (1873–74) tilalle pystytettiin nykyinen, Kolmen jumalattaren -patsas (Tres Gracias).

11. Museu de Cera – Vahamuseo

Barcelonan vahamuseo on yksityisomisteinen museo, jossa on esillä noin 200 vahanukkea. Näyttelyyn kuuluu myös kauhuhuoneita. Museo sijaitsee upeassa Espanjan pankin entisessä rakennuksessa, jossa se on ollut avoinna vuodesta 1973 lähtien.

Valitettavasti museon arvostelut eivät ole kovin kummoisia, mutta museon vieressä on satumainen kahvila nimeltään ”Bosc de les Fades” (”Keijumetsä”), jossa kannattaa piipahtaa.

12. Colón – Kolumbuksen patsas 

La Ramblan alapäässä, sataman vieressä kohoaa 57 metriä korkea Kristoffer Kolumbuksen muistomerkki. Kolumbuksen lisäksi monumenttiin kuuluu useita eri taiteilijoiden suunnittelemia osia, kuten leijonapatsaita, Espanjan alueiden kilpiä ja kohokuvia.

Kolumbuksen muistomerkkiä rakennettiin seitsemän vuotta, ja se valmistui Barcelonan vuoden 1888 maailmannäyttelyä varten. 

Seuraavana vuonna monumentin sisälle asennettiin näköalahissi. Hissi kuitenkin rikkoutui jo avajaispäivänä, jolloin Barcelonan silloinen kaupunginjohtaja jäi sinne jumiin. Sen jälkeen hissiä on korjattu useasti, mistä paikalliset aina jaksavat muistuttaa ja vitsailla. Hissi on kuitenkin aina saatu kunnostettua, ja patsas toimii näköalapaikkana.

Patsaaseen on liittynyt monenlaista polemiikkia: yksi niistä koskee suuntaa, johon

Kolumbus osoittaa sormellaan.

On sanottu, että merelle viittilöivä herra osoittaisi Amerikkaan päin. Amerikka on kuitenkin maantieteellisesti aivan toisessa suunnassa. 

Tälle on ehdotettu kolmea eri selitystä: 

  • Ensinnäkin on ajateltu, että sormi osoittaa metaforisesti Amerikkaa, sillä porukka ei olisi ehkä hiffannut, jos Kolumbus olisi laitettu osoittamaan sisämaahan päin. 
  • Toinen selitys on, että tyyppi osoittaa merelle, sillä se on ainoa mahdollinen laivareitti Amerikkaan. 
  • Kolmas ehdotus on, että Kolumbus viittaa kotikaupunkiinsa Genovaan.

Nähtävyyksiä Barcelonan goottilaiskorttelin kujilla

13. Portal de l’Àngel -katu

Portal de l’Àngel on Barcelonan suosituin shoppailukatu, jonka varrella on ketjuliikkeitä kauniissa vanhoissa rakennuksissa. Portal de l’Àngelin yläpäästä löytyy ylevä, vuonna 1955 valmistunut rakennus, jossa toimii Espanjan pankki (Banco de España).

14. Els Quatre Gats – Taitelijoiden kahvila

Poikkea Portal de l’Àngel -kadulta hiukan vasemmalle ja löydä Barcelonan legendaarisin baari-kahvila! Vuonna 1897 avattu Els Quatre Gats (”Neljä kissaa”) oli aikoinaan taiteilijoiden ja kirjailijoiden lempipaikkoja. Esimerkiksi taiteilija Pablo Picasso sekä arkkitehti Antoni Gaudí viettivät paljon aikaa kyseisessä ravintolassa.

Ravintolan esikuvana toimi tunnettu pariisilainen kabareemesta Le Chat Noir (”Musta kissa”). Neljä kissaa oli toiminnassa kuitenkin ainoastaan kuusi vuotta. Myöhemmin 1970-luvulla ravintola avattiin uudelleen.

Els Quatre Gats -baari on keskeisessä roolissa Barcelonaan sijoittuvassa Tuulen varjo -kirjassa.

15. Plaça de la Vila De Madrid – Rooman aikainen hautausmaa

Tällä aukiolla sijaitsee Rooman aikainen hautausmaa, joka oli käytössä kolmena ensimmäisenä vuosisatana (0–300). Sinne haudattiin erityisesti keski- ja alempiluokkaisia henkilöitä. 

Hautausmaa sijaitsi Barcelonan ensimmäisten muurien ulkopuolella, sillä hautaaminen kaupungin muurien sisäpuolelle oli kiellettyä. Alue jäi tulvavesien aiheuttamien maanvyöryjen alle, mutta juuri niiden ansiosta se säilyi hyvin, kunnes se löydettiin kaivauksissa 1950-luvulla.

Hautausmaasta tehtiin museoalue vuonna 2008. Vain osa siitä on kaivettu esille.

16. Font de Santa Anna – Pyhän Annan lähde

Pyhän Annan lähde on Barcelonan vanhin juomalähde. Alun perin lähteen vieressä toimi hostelli, joiden asiakkaat jättivät hevosensa kulmalle, jossa nykyinen lähte sijaitsee.

Varsinainen kahdeksankulmainen juomalähde rakennettiin vuonna 1375. Nykyisin kulmia lähteessä on vain viisi. Kauniit, värikkäät koristelaatat sijoitettiin lähteeseen myöhemmin vuonna 1918.

Lähde sijaitsee barcelonalaiselle taideyhdistys Reial Cercle Artístic de Barcelona:lle kuuluvan rakennuksen kyljessä.

17. Catedral de Barcelona – Barcelonan katedraali

Keskustan ytimessä sijaitsee yksi Barcelonan upeimmista nähtävyyksistä: Barcelonan goottilainen katedraali. Monien muiden kirkkojen tapaan aikaisemmin katedraalin paikalla sijaitsi romaaninen kirkko. 

Goottilainen kirkko rakennettiin vuosina 1298–1420. Silloin valmistuneen kirkon ulkonäkö oli kuitenkin paljon yksinkertaisempi kuin nykyinen katedraali. Julkisivun upeat uusgoottilaiset koristelut ja tornit valmistuivat vasta Barcelonan vuoden 1888 maailmannäyttelyä varten.

Kirkon virallinen nimi, Catedral de la Santa Creu i Santa Eulàlia, viittaa Barcelonan suojeluspyhimykseen, pyhään Eulàliaan.

Tarinaan tämän 200-luvulla eläneen Eulàlian raa’asta kohtalosta sisältyy hyvinkin yksityiskohtaiset kuvailut siitä, kuinka tyttöä kidutettiin ja kuinka hänet lopuksi tapettiin kaupungin foorumilla (keskusaukiolla), joka toimi julkisena teloituspaikkana.

Legenda kertoo, että tyttö ristiinnaulittiin keväällä, mutta yllättäen alkanut lumisade peitti tytön alastoman ruumiin. Samalla kyyhkynen lensi tytön suusta taivaaseen. 

Eulàlian muistoksi kirkon sisäpihalla sijaitsevassa puutarhassa elelee 13 hanhea, yksi jokaista tytön ikävuotta kohden. Eulàlian jäänteet on haudattuna kirkon kryptaan.

18. Barcino-teos

Katedraalin oikealta puolelta katukiveyksestä voi bongata runoilija ja taiteilija Juan Brossan taiteilemat metalliset kirjaimet. Ne muodostavat Barcelonan Rooman aikaisen nimen: ”Barcino”.

Teos pystytettiin paikalle vuonna 1994. Se oli pitkään paikka, jossa porukka otti paljon turistikuvia. Nykyisin teos jää kuitenkin aika lailla maahan sijoitettujen ajoesteiden varjoon.

19. Roomalaiset tornit

Kirjainten oikealla puolella alkavat goottilaisen kaupunginosan pienemmät kujat, jonne pujahdetaan mahtipontisten roomalaisten tornien läpi. Ne muodostavat Barcelonan ainoan jäljellä olevan roomalaiseen muuriin kuuluneen sisäänkäynnin. Vasemman puoleinen torni toimi vesivarastona ja oli osa Rooman aikaista vesijohtojärjestelmää (aqüeducte romà).

20. Casa de l’Ardiaca

Aivan tornien vieressä, Barcino-kirjainten takana ja katedraalin kyljessä seisoo jykevä rakennus: La Casa de l’Ardiaca. Se toimi uskonnollisen yläluokan asuntona ja sijaitsi paikalla jo ennen katedraalin rakentamista. Myöhemmin rakennuksen omistus on siirtynyt useaan otteeseen, ja taloa on muovattu kunkin ajan ihanteiden mukaan. 

Vuodesta 1920 lähtien rakennus on kuulunut Barcelonan kaupungille, ja siellä sijaitsee Barcelonan kaupungin historiallinen arkisto (Archivo Histórico de la Ciudad de Barcelona).

Taloon pääsee vierailemaan sen ”takapuolella” sijaitsevalta kujalta. Tsekkaa muun muassa upea sisäpiha sekä modernin katalaaniarkkitehdin Lluís Domènech i Montanerin suunnittelema suloinen postilaatikko, jossa kipittää kilpikonna.

21. Portal del Bisbe -silta

Tornien takaa olevalta kujalta löytyy yksi Barcelonan valokuvatuimmista kohdista: Portal del Bisbe -silta. 

Yhdyssiltaan liittyy mielenkiintoinen historia. Se ei nimittäin ole suinkaan yhtä vanha kuin saattaisi luulla, sillä ulkonäöstään huolimatta se rakennettiin vasta 1920-luvulla. 

Tuolloin yksi kaupungin arkkitehdeista oli saanut jymyidean: muovata Barcelonan vanhastakaupungista oikea goottilainen ”huvipuisto”! Että kaikki ei-goottilaiset elementit poistettaisiin ja tilalle rakennettaisiin vain goottilaista arkkitehtuuria imitoivia rakennelmia.

Porukka ei oikein innostunut tästä päähänpistosta (onneksi), mutta lohdutukseksi tyyppi sai suunnitella tämän goottilaisen sillan. 

Jos katsot tarkasti, voit nähdä sillan alla pääkallopatsaan. Arkkitehdin on ajateltu viestineen sillä, kuinka hänen mahtava goottikaupunki-ideansa kuoli, ja jäljelle jäi vain tämä silta.

Legenda kertoo, että jos pääkallon lävistävä tikari irrotettaisiin, koko Barcelona tuhoutuisi. Toinen uskomus tuottaa puolestaan hyvää onnea sille, joka ohittaa sillan takaperin kävellen ja samalla pääkalloon katsoen.

22. Plaça Sant Jaume -aukio

Tämä aukio on Barcelonan ja Katalonian hallinnollinen ydin, sillä vastapäätä toisiaan sijaitsevat Katalonian hallitusrakennus (Generalitat) sekä Barcelonan kaupungintalo (Ajuntament).

23. Monumento als Castellers – Ihmistorni-veistos

Piipahda Barcelonan kaupungintalon kulmalta pienelle kujalle, joka vie piilossa olevalle Plaça Sant Miquel -aukiolle. Aukio ei ole kovin kummoinen, mutta siellä sijaitsee kuin valtavasta metallilangasta punottu veistos, joka on omistettu ihmistornien tekijöille.

24. Plaça del Rei -aukion alue

Plaça del Rein, eli Kuninkaan aukion johdattaa keskiaikaiseen Barcelonaan, jonka rauniot ovat edelleen nähtävissä aukiolla sijaitsevassa Barcelonan historiamuseossa (vaikka et varsinaisesti menisikään museokierrokselle, voit kurkata maanrajassa olevista ikkunoista, miltä rauniot näyttävät).

Aukion näyttävin rakennusrykelmä Palau Reial Major (Suuri kuninkaallinen palatsi) on seisonut paikalla jo 1100-luvulta asti. Siellä asui aikoinaan Barcelonan kreivikunnan herroja ja myöhemmin Aragonian kruunun aikaisia hallitsijoita. Palatsi edustaa pääosin goottilaista arkkitehtuuria, mutta sitä on muovattu vuosisatojen saatossa niin, että myös aikaisemmat romaaniset osat ovat osittain nähtävissä.

Aukion vieressä sijaitsee kaunis sisäpiha, joka kuuluu toiseen, Palau Reial Majorin kylkeen rakennettuun Palau del Lloctinent -palatsiin. Vuonna 1318 palatsi muutettiin arkistoksi, jossa alettiin säilyttämään Aragonian kuningaskunnan aikaisia dokumentteja (Arxiu General de la Corona d’Aragó).

Palatsirakennukset jatkuvat myös seuraavalla, Carrer dels Comtes -kujalla, jossa sijaitsee Museu Frederic Marès -museo. Frederic Marès oli katalonialainen kuvanveistäjä, joka lahjoitti Barcelonan kaupungille keräilykokoelmansa, johon kuuluu veistettyjä esineitä ja taidetta eri historian aikakausilta. Museon sisäpiha on ihana levähdyspaikka.

Läheisellä Paradís-kujalla sijaitsee puolestaan talo, joka kätkee sisäänsä osia roomalaisesta temppelistä (Temple d’August). Temppeli on omistettu Rooman keisari Augustuskselle. Se oli osa Rooman valtakunnan aikaisen Barcelonan (Barcinon) pääaukiota eli foorumia. Temppelin kolme pilaria, jotka loistavat nyt mintunvihreänä hehkuvia seiniä vasten, löydettiin 1800-luvun lopussa, kun alueelle oltiin rakentamassa tiloja Katalonian retkeily-yhdistykselle.

25. Porta del Mar – Meren portti

Jatketaan matkaa merelle päin. Carrer Regomir -kadulla sijaitseva 1800-luvulla rakennettu asuinrakennus sisältää monta ylläriä. Se nimittäin rakennettiin entisen palatsiin, joka puolestaan oli muurattu 300-luvulla pystytettyyn Rooman aikaiseen muuriin.

Tuohon aikaan meri ylsi lähemmäksi Barcelonan keskustaa. Siksi tässä kohtaa muuria sijaitsi sisäänkäynti, jota kutsuttiin osuvasti nimellä Porta del Mar, ”Meren portti”. Se oli vilkas kauppapaikka.

Mutta eipä siinä vielä kaikki: ajanlaskun ensimmäisellä vuosisadalla tällä samalla paikalla kylvettiin julkisessa kylpylässä (Termas Portuarias eli Sataman kuumat lähteet). Siellä kävivät erityisesti merenkulkijat, matkailijat ja kauppiaat. Kylpylän rauniot on kaivettu esiin ja niissä pääsee myös vierailemaan ilmaiseksi.

26. Plaça dels Traginers -aukio

Plaça dels Traginers on boheemi aukio, joka sijaitsee erikoisesti mäessä. Jykevät muurin osat sekä torni reunustavat aukion kahviloita. Aukion vierestä löytyy myös ylevä vanha postitoimisto, Correu Vell.

27. Basílica de la Mercè -kirkko

Barcelonan suojeluspyhimys Mercèlle omistettu barokkityylinen kirkko on tunnettu sen katolla kaupunkia siunaavasta patsaasta. Jos patsasta katsoo oikein tarkasti, voi huomata, kuinka se on omituisen suuri verrattuna kirkon kupoliin. Alkuperäinen pronssipatsas tuhoutui Espanjan sisällissodan aikaan, ja arvokas materiaali käytettiin aseiden valmistamiseen. Myöhemmin patsaasta valmistettiin entistä suurempi kopio.

28. Passatge de la Pau -kuja

Passatge de la Pau on hämyinen kuja, jota koristavat kauniit kaaret. Espanjan kielellä kirjoitettu nimi tarkoittaa ”Rauhan kujaa”. Kaaren yläpuolella olevaa tekstiä koristaa kuitenkin kirjoitusvirhe: ”kuja” espanjaksi (”pasaje”) ja katalaaniksi (”passatge”) ovat tekijällä sekoittuneet, ja kaaren yläpuolella lukeekin sekoitus näitä molempia: ”Pasage”.

29. Plaça George Orwell -aukio

George Orwellin aukio on yksi Barcelonan omituisimmista aukioista: se on rähjäinen ja välillä siellä pyörii kummallisia tyyppejä (tämä ei tosiaan ole Barcelonan kuvauksellisin paikka). Samalla sen ympäristöstä löytyvät kuitenkin Barcelonan cooleimmat baarit ja useat lemppariravintolani (L’orwell, Vegetalia ja Palosanto).

Aukiota kutsutaan edelleen sen epävirallisella nimellä ”Plaça del Tripi” sen keskelle pystytetyn taideteoksen mukaan. Aukio nimettiin virallisesti vuonna 1996 kirjailija George Orwellin mukaan. Hän taisteli vuosina 1936–37 Espanjan sisällissodassa tasavaltalaisten puolella ja kirjoitti kokemuksistaan teoksessaan ”Katalonia, Katalonia”.

30. Carrer Ferran -katu

Vanhankaupungin pikkukujat johdattavat leveämmälle Ferran-kadulle. Aikoinaan sen oli tarkoitus olla osana katua, joka kulkisi Ramblalta Ciutadellan puistoon asti. Suunnitelma ei kuitenkaan toteutunut.

Ferran-katu on aina ollut kauppakatu, jota kulkiessa voi edelleen aistia, kuinka ihmiset kävivät jo aikoinaan ihastelemassa tämän ”Passeig de Gràcian edeltäjän” näyteikkunoita.

31. El Call – Juutalaiskortteli

Barcelonan kapeimmat ja kiemurtelevimmat kujat kuuluvat osaksi juutalaiskorttelia, joka kantaa nimeä Call (tarkoittaa ”pikkukatua”).

Juutalaisyhteisön tiedetään asuneen alueella ainakin jo 800-luvulla. Heistä useat toimivat historian saatossa arvostetuissa ammateissa ja edistivät alueen kaupankäyntiä.

Vuonna 1391 juutalaisvastaisuus levisi kuitenkin muun Euroopan tapaan rankasti myös Barcelonaan. Useita juutalaisia tapettiin, pakotettiin kääntymään kristityiksi ja heidän omaisuuttaan takavarikoitiin. 

Juutalaiskorttelissa on säilynyt osia alueen keskiaikaisista rakennuksista sekä Rooman aikaisesta muurista. Kortteli on kuitenkin käynyt läpi suuria muutoksia vuosisatojen saatossa, ja useimmat historialliset rakennukset ovat jo kadonneet. Useat kadut henkivät silti edelleen historiaa: kurkkaa esimerkiksi Carrer de l’Arc de Sant Ramon del Call sekä Carrer Banys Nous (katu, jonka varrella sijaitsi keskiaikainen juutalaisten ylläpitämä julkinen kylpylä).

Carrer Marlet -kadulla sijaitsevan rakennuksen on uskottu olleen vanha juutalainen synagoga, Sinagoga Major. Itse rakennuksen on arveltu olleen paikalla jo 200- tai 300-luvulta asti. Se avattiin uudelleen synagogana, kulttuurikeskuksena sekä museona vuonna 2002.

32. Plaça de Sant Felip Neri -aukio

Juutalaisalueen vierestä löytyy kaunis ja rauhallinen Plaça de Sant Felip Neri -aukio. Se on nimetty siellä sijaitsevan kirkon mukaan. Siellä toimii myös koulu sekä kenkämuseo.

Aukiolla on sydäntä viiltävä historia, joka muistuttaa vuoden 1938 tapahtumista Espanjan sisällissodan aikaan. Silloin kyseisellä aukiolla 42 henkilöä sai surmansa ilmapommituksessa. Heistä suurin osa oli kirkkoon suojaan pakenevia lapsia. Aukiota reunustavien rakennusten seinissä on edelleen nähtävissä pommin jäljet.

33. Santa Maria del Pi -kirkko

Rooman aikaisen Barcinon muurien ulkopuolelle alkoi muodostua historian saatossa erillisiä yhteisöjä. Yksi niistä kasvoi alueelle, jonne rakennettiin ensin romaaninen kirkko ja myöhemmin tämä katalonialaista goottityyliä edustava Santa Maria del Pi -kirkko 1300-luvulla. Santa Maria del Pi on saanut nimensä sen ulkopuolella sijaitsevista männyistä (”pi”).


Barcelonan vanhassakaupungissa on paljon nähtävää – jo pelkästään goottilaisenkorttelin salaperäisillä kaduilla kiertelyyn hujahtaa helposti ainakin puolikas päivä. Kaikki nähtävyydet ovat kuitenkin kävelymatkan päässä toisistaan – ja onneksi ihan kaikkea ei tarvitse edes nähdä, vaan voi valita ne, jotka sattuvat helposti oman reitin varrelle. Tärkeintä on nauttia vanhankaupungin katujen tunnelmasta.


Haluatko pysyä ajan tasalla myös tulevista Barcelona-aiheisista jutuista? Tule seuraamaan It Happens in Barcelona -blogin Facebook-sivua ja Instagramia.


One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.