Arki

Erikoiset koneet Espanjassa

Suomi on monessa kohtaa koneiden luvattu maa: on pakettiautomaattia, pullonpalautusta ja automaattikassoja. Ne kaikista kummallisimmat koneet olen kuitenkin nähnyt Espanjassa. Ne ovat olleet laitteita, joihin en (ainakaan vielä) ole törmännyt Suomessa – ehkäpä siksi, että monet näistä laitteista kietoutuvat enemmän espanjalaiseen kuin suomalaiseen elämänmenoon. Tässä niistä muutama:

Apteekkiautomaatti

Olen nähnyt useamminkin, että täällä Espanjassa apteekin yhteydessä on automaatti. Näistä apteekkiautomaateista voi ostaa käsikauppalääkkeitä ja -tuotteita silloin, kun varsinainen apteekki on kiinni: särkylääkettä, vauvan vaippoja, imeskelytabletteja kurkkukipuun, kondomeja, kuukautissuojia ja niin edelleen. Espanjalaisella nämä ostokset jäävät nähtävästi ostamatta normaaliin kellonaikaan tai jostain syystä ne muistuvat mieleen vasta yön pimeimpinä tunteina…

Öljykierrätys

Espanjalaisessa keittiössä käytetään uskomattomia määriä oliiviöljyä. Paistosten lomassa öljyä jää yli, eikä sitä tulisi missään nimessä heittää viemäriin. 

Useimmissa espanjalaisissa kaupungeissa öljyn kierrätys on järjestetty yksinkertaisesti esimerkiksi niin, että käytetty öljy purkitetaan muovipulloon ja jätetään kierrätyslaatikoiden luona olevaan pisteeseen.

Sant Cugatin kaupungissa öljykierrätys on viety aivan uudelle tasolle: siellä jokainen talous saa muovipurkin, johon ruuanlaitossa käytetty öljy purkitetaan. Kun purkki on täynnä, se viedään kierrätyskoneeseen, joka syöttää uuden, tyhjän muovipurkin. Purkki on puhdistettu edellisen käytön jäljiltä, eli samoja muovipurkkeja kierrätetään useampaan kertaan.

Valokuvakone metrotunnelissa

Metroaseman käytävällä töröttää pömpeli. Näytöllä hehkuvat Instagramin ja Facebookin logot kielivät siitä, ettei kyseessä ole perinteinen valokuvauskoppi (vaikka niitäkin kyllä näkyy edelleen yllättävän paljon). Tällä laitteella ei otetakaan valokuvia, vaan tulostetaan niitä suoraan sosiaalisen median profiileista.

Jotain retroa hökötyksessä kuitenkin on: laite syöttää valokuvat nostalgiaa hehkuvina, Polaroid-tyylisinä otoksina. Veikkaanpa, että suurin osa tulostetuista kuvista on kaverikuvia, joita espanjalaiset tykkäävät ujuttaa synttärikorttien yhteyteen tai ripustaa jääkaapin oveen muistuttamaan heidän elämiensä tärkeimmistä henkilöistä.

Vedenpuhdistuslaitteet

Koska Espanjan hanavesi ei aina ole mitään maailman maukkainta, ja muovipullojen kanniskelu kaupasta järjetöntä, on täällä hyvin suosittua asentaa erilaisia vedenpuhdistusjärjestelmiä suoraan kodin hanaan.

Yksi suosituimmista tavoista puhdistaa vesijohtovesi on käänteisosmoosilaite (jota paikalliset kutsuvat puhekielessä ihan vain nimellä ”ósmosis”). Se on kuin pikkuhana, joka asennetaan isomman hanan viereen, yleensä keittiöön. Varsinainen puhdistusjärjestelmä, jossa vesi suodattuu, piilotetaan usein allaskaappiin.

Toinen suosittu järjestelmä on varsinaiseen hanaan lisättävä suodatin (kuvassa). Näitä on varmasti monta eri mallia, mutta yksi suosituimmista on laite, joka käännetään päälle, kun hanasta tulevasta vedestä halutaan juomakelpoisempaa.

Alkomittari baarissa

Tämä on ehkä kummallisin koskaan näkemäni laite: baarin eteisaulassa sijaitseva alkomittari!

Tässä kontrollipisteessä asiakkaat voivat baarista lähtiessään tarkistaa promillemäärät puhaltamalla pillin kautta koneeseen: vastauksen tulisi kaiketi kertoa, kannattaako lasillisten jälkeen lähteä vielä ajamaan autoa vai ei. Espanjassa kun surullisen moni ajaa autoa vielä useamman kaljan tai viinilasin jälkeenkin.

Erikoisinta tässä on se, ettei kone mainosta humalassa ajamisen vaaroista, vaan kehuu, että tällä tavalla poliisin pysäyttäessä et menetä enempää espanjalaisessa ajokortissa käytettäviä ajokorttipisteitä.

Vähän epäilyttää, että miten moni tuota laitetta on oikeasti käyttänyt: etenkin kun sen toimimiseksi tarvitaan muutama kolikko. Mutta ihan hyvä yritys!


Entäs te, ootteko joskus nähneet näitä laitteita Espanjassa, muualla ulkomailla tai jopa Suomessa? Tai onko joskus tullut vastaan muita outoja koneita tai laitteita?


Haluatko pysyä ajan tasalla myös tulevista Barcelona-aiheisista jutuista? Tule seuraamaan It Happens in Barcelona -blogin Facebook-sivua ja Instagramia.


5 Comments

 • Satu

  Hauskaa miten erilaisia käytänteitä eri maissa onkaan. Erityisesti tuo, että apteekki voi olla myös konemuodossa on sellainen mikä ei itsellä ole koskaan tullut vastaan. Tuollainen suodatin on itselleni tuttu kapistus, Saksassa asuessani meillä oli samanlainen käytössä. Nyt asustelen Lahdessa ja olen pohtinut sitä myös tänne. https://hollolanapteekki.fi/fi/

  • Jenni

   On kyllä tosi hauska aina vertailla näitä laitteita. Hauska, et Saksassa kans vedensuodatin tunnettu juttu. Yleensä näille laitteille on varmasti jokin selitys, miksi jossain maassa tietyt koneet on suosittuja.

 • Jussi

  Noita ravintolan alkometrejä oli jo 80- luvulla baareissa ja nykyäänkin niitä on ihan yleisesti.
  Omituisin näkemäni oli tuoremaitoautomaatti Asturiassa. Rahaa koneeseen ja pullo hanan alle ja saat litran tuoretta maitoa.

  • Jenni

   Heippa Jussi! Mulla on mennyt nuo alkometrit Suomessa ihan ohi – tai sitten en oo vaan pyörinyt tarpeeksi paljon siellä baareissa. Hauska kuitenkin tietää, et sielläkin on noita. Mut ei varmaan mainosteta samalla tavalla, että vältä sakot, kun käytät tätä, vai miten? 😁

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.